Izvor: Blic, 12.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preko vetrenjača do krova Evrope

Preko vetrenjača do krova Evrope

Nemačka, Portugal, Holandija - zemlje za privilegovane u Evropi. Samo tri mlade nacionalne fudbalske selekcije mogu da se pohvale učešćem na poslednje tri završnice evropskih prvenstava - među njima i Srbija.

Italija nas je zadužila u nemačkom finalu pre dve godine a Portugalu smo uzeli meru na njihovom terenu prošlog leta. Neko će reći, došlo je vreme da se popnemo na krov Evrope, tamo gde smo bili pre 28 godina, na prvom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EP za mlade. Niko valjda nije verovao posle novosadskih 0:3 da će se čudo desiti u švedskom Trolhalenu, niko osim igrača, selektora Đukića i stručnog štaba.

- Igrači su ostvarili veliki uspeh plasmanom među osam najboljih u Evropi. Stigli su tamo gde ime je i mesto - stavlja posle prespavane noći selektor Miroslav Đukić gospodski u prvi plan direktne proizvođače na terenu. - Oduševljen sam načinom na koji su se plasirali na završnicu EP. Ova utakmica protiv Švedske sigurno će ući u anale srpskog fudbala. Zaslužili su momci da se raduju jer su verovali u sebe. Kako ste im pomogli posle 0:3 u Novom Sadu?

- Stojim iza njih u svakom trenutku, ne samo sada kada slavimo, već i onda kada smo izgubili. Vratili su mi na najlepši način. Tražio sam na prvom mestu da operu sliku koju smo napravili posle prvog meča, a zatim i da pobede u Švedskoj. Ne da jure 4:0, nego 1:0. Četvrti gol je daleko, a ako ne postigneš prvi vreme prolazi, uvlači se nervoza. Prvi gol je bio presudan momenat jer smo mi tada poverovali da možemo da stignemo i prestignemo, a kod Šveđana je izazvan kontraefekat. Oni su shvatili da mogu i da izgube.

Goitom je mogao sve da pokvari da je pogodio gol kod 0:0?

- Bilo bi previše. U Novom Sadu su tri puta šutnuli i dali nam tri gola. Imali smo i tada posed lopte 70:30, ali to je zato što smo išli srcem a ne glavom. Jun je vremenski daleko?

- Ove nedelje će se sastati stručni štab, napravićemo plan. Pokušaćemo da se okupljamo što češće, na redu je gledanje kaseta, protivnika. Znama da će se u Holandiji naći evropski krem, ali mi smo najbitniji. Nećemo tamo ići na izlet. Imamo odličan materijal, ali ne želim da se stvori pritisak kako nešto moramo. Mogu samo da obećam da ćemo dati sve od sebe i gurati što je dalje moguće. Moramo biti skromni a težiti najvišim ciljevima. Još kao igrač shvatio sam da samo najjači mogu da se dignu i stignu do najviših visina, tako učim i svije momke - završio je Đukić. Boško Janković, jedan od junaka, u Holandiji bi trebalo da upiše i treće učešće na EP za mlade.

- Dokazali smo da sve možemo kad hoćemo. Igrali smo za sebe, ali i za selektora Đukića kojeg su svi okrivili za poraz u prvom meču u Novom Sadu. Ulio nam je strašno samopouzdanje posle poraza od 0:3, veru u sopstvene kvalitete, i mislim da smo uzvratili na pravi način. U Holandiji će biti treća završnica na kojoj ćeš učestvovati sa najboljim mladim timom?

- Strašno se radujem tome. Ima još saigrača iz ekipe koja je osvojila srebro u Nemačkoj. Deki Milovanović, Bane, Krasa i ja ćemo uz pomoć ostalih drugara nastaviti trend uspeha. Čvrsto verujem u to. Krenuli smo od finala, igrali polufinale, ne vidim nijedan razlog da ne nastavimo u istom pobedničkom ritmu i u Holandiji - rekao je Janković.

D. Radović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.