Predstavnici sportskih saveza u OKS

Izvor: RTS, 04.Maj.2011, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnici sportskih saveza u OKS

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac i generalni sekretar Đorđe Višacki razgovarali su sa predstavnicima saveza sportova koji se nalaze na programu Olimpijskih igara o primeni novog Zakona o sportu.

Povodom izmena Statuta OKS, iniciranim novim Zakonom o sportu, predsedništvo OKS je formiralo Radnu grupu koja će u predstojećem periodu kreirati novi Statut.

"Usvajanje i stupanje na snagu Zakona reflektuje se na OKS, kao i na druge sportske organizacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u smislu neophodnosti predstojećeg usaglašavanja rada i opštih akata ove organizacije sa Zakonom. Ovo je pitanje koje se odražava i na sportske saveze olimpijskih sportova i stoga je rad OKS i njegovih članova neophodno uskladiti. Novim Zakonom ostavljen je rok od godinu dana da to i učinimo", rekao je Divac.

Sistem sporta je, prema novom Zakonu, jasno podeljen na grupu olimpijskih i grupu neolimpijskih sportova. Zakon određuje OKS kao krovnu organizaciju za olimpijske, a Sportski savez Srbije kao krovnu organizaciju za neolimpijske sportove i u skladu sa tim poverava nadležnosti.

Novi Zakon propisao je i nov način podnošenja programa sportskih saveza za finansiranje. Sportski savezi olimpijskih i paraolimpijskih sportova predloge svojih godišnjih i posebnih programa podnose objedinjeno preko OKS, a u članu 118. Zakon je dao takozvani programski kalendar aktivnosti.

Tema sastanka bili su i programi London 2012, Soči 2014, kao i Rio 2016. i Nanjing 2014 (druge Olimpijske igre za mlade).

"Mislim da je program London 2012. uspeo ne samo da značajno poboljša uslove za trening i nastup sportista, već i ono na šta smo izuzetno ponosni, da poveća budžete sportskih saveza za 2011. godinu i omogući im da kvalitetno ulažu i raspoređuju sopstvena sredstva", rekao je Divac.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.