Predrag Gosta dirigovao u Švajcarskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2017, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predrag Gosta dirigovao u Švajcarskoj

Dirigent Predrag Gosta upravo je završio svoje gostovanje kao dirigent opere u Švajcarskoj gde je prvi put u svojoj bogatoj muzičkoj karijeri angažovan od strane Operskog teatra u Bilu-Soloturnu.

Gosta je predvodio novu produkciju rane opere "Lucho Sila" V.A. Mocarta, u režiji nemačkog reditelja Danijela Pflugera.

Premijera pomenute Mocartove opere bila je 6. aprila u baroknom pozorištu u Soloturnu, nakon čega je usledilo 14 izvođenja u istom teatru, kao i na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << scenama u Bilu, Ženevi, Badenu i Burgdorfu.

Kritičar Mihel Šer proglasio je izvođenje ove opera "vrhuncem švajcarske operske sezone".

U listu "Berner Cajtung" objavljeno je da je "pod dirigentskom palicom Predraga Goste simfonijski orkestar iz Bila dao svežinu ovom retko izvođenom delu, čiji je odjek u bogatstvu muzičkih nijansi trajao čak i nakon dva sata".

Kristijan Berzins, jedan od najvažnijih muzičkih kritičara u zemlji je u novinama "Noje Cirher cajtung" dao operi pet zvezdica i ocenio da Gosta "diriguje ovu operu toliko dobro da ne možete, a da ne poželite da i sami uđete u orkestarsku rupu".

Gostin upečatljiv odnos prema partituri, odlikovan uzbudljivim tempima, preciznim ulascima instrumenata te načinu rada tokom pripreme koji je inspirisao pevače u njihovim koloraturnim arijama bile su nešto što je primećeno i zabeleženo od strane medija kao posebno i što je izazvalo ovacije publike u Švajcarskoj, ističe Nova beogradska opera.

Uspehu ove opere doprineli su i sjajni solisti poput tenora Rožera Padujesa iz Španije koji je pevao naslovnu ulogu rimskog diktatora Lućo Sile, francuska mecosopran Ines Berle u ulozi Ćećilija, italijanska sopran Đoja Krepaldi kao Ćina, ali i sopran iz Srbije Ljupka Rac u ulozi Đunije.

Gosta je svoju karijeru gradio upravo na izvođenjima baroknih opera poput "Orlanda" G.F. Hendla, "Krunisanja Popeje" Klaudija Monteverdija i "Didone i Eneje" Henrija Persla, koje je do sada izveo i u Beogradu kao umetnički direktor Nove beogradske opere i Festivala rane muzike.

U operi "Lucho Sila" Gosti je izazov bio da glavnog protagonistu, za koga je kompozitor napisao jednostavniju muzičku deonicu, predstavi na virtuozniji i pompezniji način, a kritičari su postavku Mocartove opere ocenili kao uzbudljivu, jasnu, dinamičnu i besprekornu, što je Operu u Bilu-Soloturnu ove sezone stavilo u centar pažnje cele kulturne javnosti Švajcarske.

"Počastvovan sam i ushićen zbog prilike koja mi je pružena da svoje iskustvo i pasiju sprovedem u delo dirigujući grandioznim muzičkim delom kao što je opera 'Lucho Sila' sa eminentnim umetnicima i bogatim orkestrom muzičara u jednoj od prestižnih operskih kuća kao što je opera u Soloturnu. Nadam se da će ova saradnja doneti svežinu i na beogradsku scenu kroz obostrana zalaganja i razmenu ideja", izjavio je Gosta.

Gosta je već angažovan i za sezonu 2017/2018, u kojoj će sledećeg aprila dirigovati premijeru opere "Mitridate, Re di Ponto", koju je Mocart napisao sa 15 godina.

On će u Beogradu 19. juna u Kolarčevoj zadužbini dirigovati Hendlovu operu "Orlando" u okviru Festivala rane muzike koji se 12. put održava od 10. do 25. juna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.