Predigra za ludilo

Izvor: RTS, 12.Jan.2013, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predigra za ludilo

Januar je mesec fudbala, i to onog američkog. Najveći sportski događaj, barem kada je zapadna hemisfera u pitanju, jeste Superbol, koji svoju uvertiru ima u "paklu plejofa". U trci za mitologizovani trofej Vinsa Lombardija ostalo je još osam ekipa, a ako su nas prethodne sezone ičemu naučile, to je da šampionsko prstenje može da ode na bilo čije prste.

Kada govorimo o sportu, onom vrhunskom, nije previše događaja koji se po važnosti koja im se pridaje mogu meriti sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Superbolom. Okršaj za trofej Vinsa Lombardija je kulminacija pet meseci takmičenja u zvanično najgledanoj i najskupljoj nacionalnoj ligi, u bilo kom sportu, na planeti.

Kako bi izborili pravo da igraju "utakmicu svih utakmica", timovi, njih 8, moraju da prođu januarski plej-of.

Zapravo, sve je počelo još proteklog vikenda, kada su takozvane "vajld kard" utakmice odlučile koje će se to ekipe priključiti San Francisku, Denveru, Atlanti i Nju Inglandu, najbolje rangiranim timovima iz regularne faze takmičenja.

Prevelika iznenađenja su izostala, pa je tako Baltimor savladao Indijanapolis koltse, u meču nabijenom emocijama. Rej Luis, lajnbeker Rejvensa sa polubožanskim statusom i jedini aktivni igrač sa drafta iz 1996. godine, odlučio je da se kraj njegove karijere podudara sa krajem ove sezone - kada god to bilo.

Pred očima celog Merilenda, Baltimor je slavio protiv Indijanapolisa, predvođenog prvim pikom sa ovogodišnjeg drafta Endrju Lakom, i tako produžio jednu od najimpozantnijih karijera u istoriji ove igre.

Bilo bi neoprostivo izostaviti i povratak u Baltimor Čaka Pagana, trenera Koltsa, nedavnog pobednika nad leukemijom, koji je dve godine proveo kao trener sekonderija upravo u Baltimoru.

A ovaj tim će, u polufinalu AFC konferencije, igrati protiv preporođenih, neki kažu i vaskrslih, Denver bronkosa. Samo ovaj meč obećava da ovaj plej-of vikend učini jednim od najzanimljivijih u skorijoj istoriji.

Tim iz Kolorada igra fenomenalno ove godine, a zasluge za to idu, ponajviše, kvoterbeku Pejtonu Meningu. Budući stanovnik Dvorane slavnih u svojoj povratničkoj sezoni (prethodnu je presedeo zbog teške povrede i operacija vrata) igra na MVP nivou. Bronkosi su regularnu sezonu završili sa skorom 13-3, a tabela i ono što pokazuju na terenu ih je učinilo najboljom ekipom lige.

Međutim, pred sobom će imati proverenu, iskusnu i više nego kompaktnu odbranu Baltimora, predvođenu Rejom Luisom i sejftijem Edom Ridom, koja je toliko puta igrala protiv Meninga da zna "kako on diše". Baltimor na prethodne tri utakmice nije dozvolio tačdaun pas.

Ukoliko to ponove, imaju svako pravo da očekuju pozitivan rezultat. 

Ako još proradi kvoterbek Džo Flako, što se istini za volju ne dešava prečesto u plej-ofu, i ako uspe da izađe na kraj sa "pes rašom" Vona Milera i Elvisa Damervila. Što on bude bolje kontrolisao napade Baltimora, manje će Pejton Mening provesti vremena na terenu, a njegov tim će imati veće šanse za trijumf.

Ove ekipe su igrale i u regularnoj sezoni, i tada je u Baltimoru dosta lako slavio Denver.

Grin Bej pekersi, šampioni od pre dve godine, u "vajld kard" utakmici su sa neočekivanom lakoćom izašli na kraj sa Minesota vajkingsima. Kako - potpuno su neutralisali čudesnog Ejdrijana Pitersona, koji ih je demolirao u utakmici koju su odigrali u regularnoj sezoni i čiji je prosek pretrčanih jardi ove sezone bio viši od 200. Ej Di je trčao manje od 100 jardi na hladnom Lembo fildu.

Grin Bej će igrati sa San Franciskom, na Kendlstik fildu, koji ga je savladao u prvom kolu regularnog dela sezone, i to u Viskonsinu, rezultatom 32:20. Taj meč se, od ovog koji očekujemo, razlikuju se u jednoj jako bitnoj pojedinosti - vođa napada Fortinajnersa neće biti Aleks Smit, nego Kolin Kepernik.

Ukoliko ofanzivna linija Pekersa dozvoli MVP-ju iz 2011. godine, Eronu Rodžersu, da se razmahne u džepu, ovaj meč bi mogao da ima poprilično predvidljiv rezultat. Tu će uloga Eldona Smita, lajnbekera San Franciska, i difensiv lajnmena Džastina Smita verovatno biti od presudnog značaja.

Ono što su uradili protiv Vajkinsa i Ejdrijana Pitersona, Pekersi će morati da ponove protiv tima sa severa Kalifornije, jer je njihov napad trčanjem, predvođen Frenkom Gorom, jedan od najboljih u ligi.

Eron Rodžers je sjajno igrao na strani ove sezone, čak i za njegove jako visoke standarde. Njegov odnos tačdaun i intersepšn pasova u gostima je drugi najbolji u Superbol eri, odmah posle Toma Brejdija.

Velika je nepoznanica kako će se Kepernik nositi sa pritiskom koji ide ruku pod ruku sa igranjem na ovom nivou. Na njega će kidisati lajnbeker Klej Metjuz i difensiv bek Čarls Vudson, tako da će biti pod stalnom pritiskom. Prva četvrtina bi, iz tih razloga, vrlo lako mogla da bude odličan indikator toka celog susreta

Sijetl sihoksi su se među osam najboljih plasirali pobedom na Fedeks graundu u Vašingtonu.

Ovaj sjajan susret su obeležile dve stvari. Prva, manje lepa, jeste ponovna i vrlo ozbiljna povreda drugog pika sa ovogodišnjeg drafta, i kvoterbeka koji je uz Meninga i Brejdija najviše pokazao ove godine, Roberta Grifina Trećeg. Ovaj 22-godišnjak je pokidao prednje ligamente desnog kolena, i nakon operacija koja je obavljena u sredu, predstoji mu osam do 12 meseci rehabilitacije.

Trener Redskinsa, Majk Šenehen, koji je odlučio da ostavi Roberta Grifina u igri iako je ovaj hramljao gotovo tri pune četvrtine, navukao je na sebe bes celokupne američke sportske javnosti. Druga stvar po kojoj će se pamtiti ovaj meč, jeste sjajna rola još jednog ruki kvoterbeka Rasela Vilsona, kao i njegovog saigrača, raning beka Maršona Linča, čiji nadimak "Zver" najbolje govori o kakvom igraču je reč.

Sijetl će na noge Atlanti, koja je se i ove godine prošetala kroz regularnu sezonu. Problem Falkonsa, koji su zbog toga predmet ponekad i okrutnih šala, jeste nemogućnost da tu istu igru ponove kada je najvažnije - u plej-ofu.

Met Rajan je sjajan organizator napada, ali njegov skor u plej-ofu, 0-3, dovoljno govori kakav je njegov mentalni sklop.

Na strani Atlante su Hulio Džouns, Rodi Vajt i Toni Gonzales, verovatno najbolja tri risivera u ligi. Rajan jeste igrao dosta dobro i ove godine, ali će morati da zagra sjajno ukoliko želi da se reši nadimka "predivnog gubitnika", koji ga prati tokom cele njegove profesionalne karijere.

Hendikep Sihoksa je izostanak zbog povrede, iste one koju je obnovio Robert Grifin Treći, difensiv enda Krisa Klemonsa, ali ako postoji tim koji je spreman da zaustavi pas protivnika, onda su to oni. U svom arsenalu momci sa samog severozapada imaju gigantske korner bekove Ričarda Šermana i Brendona Braunera, ponekad suludo hrabrog sejftija Kem Čenselora i njegovog partnera Erla Tomasa.

Rasel Vilson je na prethodnih pet mečeva na strani bacio 11 tačdaun pasova i samo jedan intersepšn, što ga čini najuspešnijim u ligi.

Neizvesna završnica ne bi išla na ruku Sijetlu. Prvi kiker ekipe, Stiven Hoška, povredi oje list. Za Sihoske će šutirati veteran Rajan Longvel, koji će na teren prvi put posle 2011. godine.

Poslednji par čine, pod Bilom Beličikom uvek sjajni Nju Ingland petriotsi, i franšiza koju mnogi vide kao buduću veliku NFL dinastiju, Hjuston teksansi.

Teksašani su u "vajld kard" utakmici bili uspešniji na svom stadionu od Sinsinatija. Ova pobeda, izvojevana rutinski protiv ekipe koju predvodi najbolji sofmor tandem kvoterbek - risiver u istoriji (Endi Dalton i Ej Džej Grin), pokazala je punu moć ove ekipe.

Dominirala su dvojica igrača, kao uostalom i tokom cele sezone. Svoju impresivnu seriju mečeva u kojima je trčao više od 100 jardi nastavio je Erijan Foster, a difensiv end Džej Džej Vat je još jednom demonstrirao zbog čega je najbolji igrač na svojoj poziciji.

Upravo bi on mogao da bude ključ pobede nad favorizovanim timom iz Masačusetsa, jer je jasno da je pritisak na Brejdiju ključan za uspeh protiv Pejtriotsa.

Nju Ingland je pobedio Hjuston sa 42:14 u 14. kolu regularne sezone, a to je učinio na verovatno "najškolskiji" mogući način - raznovrsnim napadom. Iako trčanjem nisu osvojili previše jardi, što je bilo i za očekivati, promena ritma sprečila je sjajnu deganzivnu liniju Teksansa da se privikne i tako dobije na samopuzdanju.

Ako Brejdi ponovo bude koristio podjednako Stivena Ridlija i Denija Vudheda, kao risivere Vesa Vokera i Arona Hernadeza, ekipa Bila Beličika ima velike šanse da prokrči sebi put do finala konferencije.

Meč u regularnoj sezoni je zbog povrede propustio najbolji tajt end lige Rob Gronkovski, koji je sa 11 tačdauna u isto toliko mečeva najopasniji igrač Pejtriotsa u red zoni.

U slučaju da Brejdi učini ono što svi očekuju od njega, i odvede svoj tim do još jedne pobede u plej-ofu, prestići će Džoa Montanu kao igrač sa najviše pobeda u nokaut fazi u istoriji NFL lige.

Mimo pomenutih igrača, duel na koji se svakako mora obratiti pažnja jeste onaj između Akiba Taliba, korner beka koji je u Nju Ingland stigao iz Tampa Beja, i Andrea Džonsona, vajd risivera Hjustona koji iza sbee ima još jednu Pro bol sezonu. Džonson je imao 112 hvatanja za 1,598 jardi.

U subotu igraju Denver - Baltimor i San Francisko - Grin Bej, dok će se u nedelju odigrati susreti Atlanta - Sijetl i Nju Ingland - Hjuston. Pobednik duela u Bostonu i Denveru igraće za titulu u AFC konferenciji, dok će bolji iz mečeva koji se igraju u Atlanti i San Francisku igrati finale NFC konferencije. Ovi dueli su na programu 20. januara.

Superbol se igra 3. februara, dakle tradicionalno posle Pro bol vikenda na Havajima, na Mercedes benz Superdomu u Nju Orleansu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.