Pre tačno 20 godina u Sidneju, svet se poklonio neustrašivoj Plavoj četi! (video)

Izvor: Sportske.net, 01.Okt.2020, 11:29

Pre tačno 20 godina u Sidneju, svet se poklonio neustrašivoj "Plavoj četi"! (video)

I naravno, potez Vanje Grbića za večno pamćenje.

Na današnji dan pre tačno 20 godina, 1. oktobra 2000. na Olimpijskim igrama u Sidneju, muška odbojkaška reprezentacija Jugoslavije osvojila je zlatnu medalju, pošto je u finalu savladala Rusiju sa 3:0 (25:22, 25:22, 25:20).

U polufinalu Jugoslavija je pobedila Italiju sa 3:0 (27:25, 34:32, 25:14) i tako osvojila zlato posle dve maksimalne pobede, što je bilo nezabeleženo u istoriji Olimpijskih igara. >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net <<

Meč u Sidneju odigran je pred 10.000 gledalaca, a sudili su Huan Anhel Pereira iz Argentine i Bela Hobor iz Mađarske.

Ostaće upamćen i poen legendarnog Vladimira Grbića za koji neki smatraju za najspektakularnijim u istoriji vrhunske odbojke.



Tim Jugoslavije činili su Vladimir Batez, Slobodan Kovač, Slobodan Boškan, Đula Mešter, Vasa Mijić, Nikola Grbić, Vladimir Grbić, Andrija Gerić, Goran Vujević, Ivan Miljković, Veljko Petković i Igor Vušurović, a selektor je bio Zoran Gajić.

Predsednik Svetske odbojkaške federacije (FIVB) Ari Grasa da Silva Filjo i predsednik Evropske odbojkaške konfedracije (CEV) i počasni predsednik Odbojkaškog saveza Srbije (OS S) Aleksandar Boričić obeležili 20 godina od zlatne olimpijske medalje odbojkaša Jugoslavije.

Kako je saopštio OSS, Filjo i Boričić su se slikali se u Lozani pored fotografije olimpijskih šampiona iz Sidneja i na taj nacin obeležili dve decenije od zlatne medalje Jugoslavije, a fotografije su snimljene su Muzeju odbojke u sedištu FIVB u Lozani.

Na današnji dan pre 20 godina, na Olimpijskim igrama u Sidneju, reprezentacija Jugoslavije osvojila je zlato, savladavši Rusiju sa 3:0 (25:22, 25:22, 25:20).

U polufinalu pobeđena je Italija sa 3:0 i osvojeno je zlato posle 2 maksimalne pobede, dotad nezabeleženo u istoriji OI. pic.twitter.com/iryf5g8Dsp

— OSSRB (@ossrb) October 1, 2020
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Sportske.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.