Prce će biti spreman za Iran

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jan.2015, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prce će biti spreman za Iran

Rukometna reprezentacija BiH će na raspolaganju imati sve igrače za prvi meč na 24. Svjetskom prvenstvu u Kataru, koje će biti održano od 15. januara do 1. februara.

Bh. tim se od 5. januara priprema u Kataru, a prema mišljenju stručnog štaba, ali i reprezentativaca, napravljen je pravi potez ranijim dolaskom na lice mjesta, gdje će bh. tim 16. januara protiv Irana odigrati svoju debitantsku utakmicu na velikoj sceni.

Osim sjajnog smještaja u hotelu "Vindam", te fenomenalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << uslova za trening u "Rukometnom domu" u Dohi, bh. reprezentativci imaju i odličnu medicinsku njegu. Svakodnevno doktor reprezentacije Edin Buljugić i fizioterapuet Nemanja Antonić, uz pomoć medicincskog tima Al Atar klinike, vode brigu o zdravstvenom stanju bh. igrača. Zahvaljujući dr Edvinu Derviševiću, medicinskom direktoru Al Atar klinike, ova ustanova je sponzor bh. rukometaša tokom boravka u Dohi.

Osim Derviševića na raspolaganju našim reprezentativcima su još fizioterapeuti Mišo Praljak, Domagoj Šutalo, Muzafer Dervišević i Mario Beber. Stoga i ne čudi što oporavak najiskusnijeg bh. reprezentativca Nikole Prcea ide u pravom smjeru, pa se može očekivati da će biti spreman za start Svjetskog prvenstva.

"Može se reći da je zdravstveni bilten reprezentacije BiH odličan. Imamo veliku pomoć od ekipe iz Al Atar klinike, koja je jedna od najsavremenijih u Dohi. Koristimo njihovu jako vrijednu medicinsku opremu koja se koristi za rehabilitaciju i fizikalne terapije. Uz to na usluzi su nam i njihovi fizioterapueti, pa su igrači dva puta dnevno na tretmanu oporavka. Stanje Nikole Prcea je jako dobro. U posljednjih nekoliko dana je u punom trenažnom procesu i mislim da ćemo uspjeti da ga pripremimo kako smo očekivali za Svjetsko prvenstvo. Zahvalio bih i Borisu Vrhovcu i Goranu Opolceru, bivšim fizioterapeutima reprezentacije, koji su nam stalno na raspolaganju", rekao je doktor Buljugić.

I sam Prce kaže da se osjeća odlično i da njegov nastup na SP ne bi trebalo da bude upitan.

"Noga je puno bolje i počeo sam trenirati punim kapacitetom. Mislim da će do početka prvenstva to biti veoma dobro. Nakon treninga se vidjelo da noga dobro reaguje na napore i ako se ovako nastavi, biću spreman već za Iran", optimista je lijevi bek bh. tima.

I dok medicinski tim brine o zdravlju igrača, stručni štab ih priprema za velike izazove koji ih čekaju na turniru. Na treninzima se radi pakleno, a reprezentativci su zadovoljni onim što su do sada napravili.

"Najvažnije je da smo svi zdravi i da nam je fizička forma odlična. Ostaje nam još malo treninga na kojima ćemo doraditi šta treba i na fizičkom, ali i na tehničkom planu. Polako se navikavamo i na klimu koja ovdje vlada, tako da s nestrpljenjem čekamo početak Svjetskog prvenstva", priča Duško Čelica, rukometaš Zagreba.

Nakon trodnevnog turnira, od 6. do 8. januara, bh. tabor se posvetio spremanju taktike za rivale u Grupi B. Prije svega fokus je stavljen na Irance. Taj ogled je okarakterisan kao ključni u borbi bh. tima za plasman u drugi krug.

"Puno će toga zavisiti od prve utakmice sa Iranom. Svjesni smo toga i znamo da će biti važno dobro otvoriti taj ogled. Nadam se da ćemo izdržati pritisak i da nećemo izgorjeti od prevelike želje za trijumfom", dodaje Čelica.

Nakon Irana bh. rukometaše čekaju ogledi sa Austrijom (17. januara), Makedonijom (19. januara), Tunisom (21. januara) i na kraju sa Hrvatskom (23. januara). Četiri prvoplasirane reprezentacije iz Grupe B u osmini finala će se ukrstiti sa Grupom A, u kojoj su Španija, Slovenija, Katar, Bjelorusija, Brazil i Čile.

Rukometaši Makedonije svoju posljednju provjeru pred SP imali su protiv Francuske na turniru u Nantu. U finalnom ogledu pretrpjeli su debakl od aktuelnih evropskih i olimpijskih šampiona koji su slavili sa 30:20. Najefikasniji kod Makedonaca bio je Kiril Lazarov sa sedam golova. Prethodno je Makedonija u polufinalu savladala Alžir sa 32:20.

I rukometaši Irana odigrali su svoj posljednji test pred odlazak za Katar. Iranci su posljednju fazu priprema obavili u Italiji, gdje su odigrali tri utakmice sa domaćom selekcijom. U prve dvije rival bh. tima na otvaranju SP upisao je pobjede (40:30, 30:29), dok je u trećoj remizirao rezultatom 25:25.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.