Prava iskušenja tek od osmine finala

Izvor: Politika, 23.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prava iskušenja tek od osmine finala

Novak Đoković u prvom kolu Vimbldona igra protiv Italijana Staračea, Tipsarević sa Austrijancem Pejom. – Janković na domaću teniserku Kiotavong, Ivanovićeva protiv Mađarice Cink

Juče je održan žreb za Otvoreno prvenstvo Engleske u tenisu na kome će Srbija imati pet predstavnika. Za razliku od prethodne godine kada su ljubitelji tenisa strepeli da li će naša udarna trojka imati sreće prilikom izvlačenja parova, sada to nije slučaj pošto su Novak Đoković, Jelena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Janković i Ana Ivanović među prvih šest nosilaca na najprestižnijem turniru na svetu i teški protivnici ih očekuju tek u samoj završnici. Đoković je za nijansu imao više sreće pošto se sa prva dva favorita može sastati tek u finalu.

On je četvrti nosilac (na istom mestu se nalazi na listi favorita u kladionicama) i na startu će igrati protiv Italijana Potita Staračea 46 igrača sveta. On se trenutno nalazi u odličnoj formi, ali je specijalista za šljaku i u sva tri dosadašnje učešća na Vimbldonu ispadao je u prvom kolu. U drugom kolu bi igrao protiv pobednika meča Delić (SAD) – Dluhi (Češka). U trećem bi igrao protiv Filipa Volandrija, Italijana koji je ove godine u Rimu pobedio najboljeg igrača sveta Švajcarca Federera, ili sa Hrvatom Ivom Karlovićem kome je Vimbldon jedini turnir u kome ima uspeha, jer je visok 208 centimetara i ima jedan od najjačih servisa na svetu. Po zamišljenoj projkeciji u osmini finala odmerio bi snage sa Australijancem Lejtonom Hjuitom 16 nosiocem koji bi verovatno bio najteži protivnik do finala, u četvrtfinalu sa Rusom Davidenkom šestim nosiocem, a u polufinalu sa Rafaelom Nadalom. Na drugoj strani kostura su prvi favoriti Amerikanac Endi Rodik i Federer.

Janko Tipsarević trenutno 62 na svetu (od ponedeljka verovatno i u prvih 60 posle četvrtfinala na turniru u Bošu), u prvom kolu će se sastati sa Austrijancem Aleksandrom Pejom 105 na ATP listi. Ukoliko trijumfuje igraće sa pobednikom susreta između Nemca Filipa Kolšrajbera 27 nosioca ili Francuza Sere. U borbi za osminu finala bio bi sa Čileancem Fernandom Gonzalesom petim kosturašem. Tipsarević se nedavno na Kvins turniru u Londonu na travi sastao sa njim i posle velike borbe izgubio sa 7:6, 4:6, 7:6. Amerikanac Džejms Blejk favorit iz senke na ovom turniru bio bi njegov protivnik u osmini finala i verovatno nepremostiva prepreka. Ipak ukoliko napravio senzaciju (to mu je već uspelo pobedom nad Safinom na Rolan Garosu) u četvrtfinalu bi naleteo na nepobedivog Federera.

Jelena Janković za protivnika u prvom kolu ima domaću takmičarku En Kiotavong (179 na svetu) koja je do učešća na turniru došla putem specijalne pozivnice. U drugom je očekuju Megan Šonesi (SAD), ili Jarmila Gardosova (Slovačka) koja će kao članica svoje reprezentaicje igrati proitv Srbije u Kupu Federacije za tri nedelje. Naredni protivnik ukoliko ne bude iznenađenja bila bi Čehinja Lusi Safarova (25 nosilac), u osmini finala Šahar Pir iz Izraela (18), u četvrtfinalu Ruskinja Ana Čakvetadze (8), a u polufinalu pobednik velikog četvrtfinalnog derbija Žistin Enan (Belgija, 1) i Serena Vilijams (SAD, 9).

Ana Ivanović će na startu na Megdan Mađarici Melindi Cink (137 igračica na svetu) sa kojom je igrala dva puta 2005. godine i oba puta je lako pobedila. U drugoj rundi sastala bi se sa pobednikom susreta Galovic (Rumunija) – Tu (SAD), a u trećem sa Italijankom Frančeskom Skjavone 29 kosturašicom. Već od osmine finala, ukoliko svi favoriti prođu dalje , našu teniserku očekuju velika iskušenja. U borbi za osam najbvoljih igraja bi protiv Ruskinje Nađe Petrove (11) koja odlično igra na travi. U četvrtfinalu bi igrala sa aktuelnom šampionkom Francuskinjom Ameli Morezmo, a u polufinalu sa pobednicom iy 2004. Ruskinjom Marijom Šarapovom. Sve tri teniserke Ivanovićeva je pobeđivala, ali nikada do sada na travi.

U konkurenciji parova četvrti nosioci na turniru naš Nenad Zimonjić i Francuz Fabris Santoro igraće sa Britancima Lijem Čajldsom i Džejmijem Delgadom koji su dobili specijalnu pozivnicu. Tipsarević i njegov partner Li Hjung′Taek iz Juže Koreje igraće sa Česima Čermakom i Fridlom. Ana Ivanović je najmanje sreće imala i u dublu, pošto ona i najbolja igračica Slovačke i Anin protivnik u Kupu Federacije, Danijela Hantuhova, igraju protiv trećih favorita tajvanske kombinacije Jung-Jan, Čija-Jun. Jankovićeva je otkazala učešće na turniru u konkurenciji parova zbog povrede njene partnerke Li Na iz Kine.

Prvi mečevi na otvorenom prvenstvu Engleske igraće se u ponedeljak.

V. N.

[objavljeno: 23.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.