Povratak otpisanih

Izvor: Politika, 20.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak otpisanih

Boja, Nađ i Radonjić u prvom timu. – Danas (18.30 č) meč šesnaestine finala, rival ČSK iz Čelareva

Oni kojima fudbal ništa ne znači, pitaju se zašto je derbi tako omiljen. Njima velika sportska predstava uvek izgleda ista, a u stvari je svaki put nova. To je uvek drugačija priča sa različitim junacima, s novim zapletom, na svoj način uzbudljiva i privlačna. Derbi je bio i ostao najdraža fudbalska priča u našem fudbalu, i zbog toga prvi ili sto dvadeset sedmi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << – on je uvek derbi.

Do novog odmeravanja zakazanog za subotu oistalo je još malo vremena, ali, pripreme su počele čim su Partizan i Zvezda završili svoje mečeve sa Mladošću i Bežanijom.

Poslednja tri derbija u Humskoj (122,123 i 126) završena su najnepopularnijim rezultatom, igralo se bez golova, energije koja je godinama krasila našu fudbalsku svetkovinu, a ni publike nije bilo kao nekeda. Zato se ljubitelji fudbala s pravom pitaju: u kom pravcu ide derbi?

Fudbalere Partizana danas u 18.30 časova na svom stadionu očekuje utakmica protiv ČSK iz Čelareva, u šesnaestini finala Kupa Srbije. Trener Ješić je odlučio da u karantin pozove sve raspoložive snage. Juče su sa ekipom počeli da treniraju Kamerunac Boja, centarfor Radonjić, dojučerašnji kapiten Nađ. Glavni trener tima je ovim igračima "uputio" poziv preko svog pomoičnika Dejana Ilića, kondicionog trenera. Usput, Boja je juče navratio i do direktora Nenada Bjekovića, gde je imao kraći razgovor. Kako saznajemo Ješić je nezadovoljan Bojinim zalaganjem na treninzima, verovatno da isti "problem" prati i Radponjića i Nađa.

– Na treninzima dajem sve od sebe, kaže Pjer Boja. Tačno je da sam se juče sreo sa direktorom.

U Humskoj veruju i nadaju se da bi povratak "otpisanih" mogao da da dodatnu injekciju ostalim igračima, posebno onim iz mlađe garde, kojima kako se približavaju važni mečevi ponestaje daha. Posle gorke pilule u Apatinu, ostaju mnoge zagonetke. Zašto Partizan čak sa trojicom napadača nije uspeo da postigne ni jedan gol? Zašto jedan od naših najboljih timova ima "staklenu" odbranu, kojoj gotovo svaka ekipa može da da gol? Zašto Ješić ne vraća Nađa, Radonjića, Boju, koji su u najmanju ruku za klasu bolji od onih koji im za sada zauzimaju mesto u timu?

Na one koji igraju slabo i doprinose porazu mediji se, po našem pravilu, malo izviču pa im posle, valjda u ime njihovim likova ideja, uvaže ono tradicionalno "biće bolje". Sve dok razmišljamo tako, i dok god budemo popustljivi, ne piše nam se dobro. Uostalom, zbog popustljivosti selektor Petković je platio golem ceh u Mečakoj. Istina, Ješić je nedavno zaštitio Bajića zbog čije je grube greške Partizan ostao kratkih rukava u Apatinu, a zbog "neposlušnosti" na treningu, pomenutu trojku bukvalno "stavio na lomaču"!

Sigurno da Ješiću i Bajeviću nije lako, i jednom i drugom se ne piše dobro u slučaju poraza u derbiju. Navijači, ne naviknuti da njihovi timovi gube u domaćem prvenstvu, već počinju da traže krivca. Možda je predstojeći derbi dobra prilika da trener sa nekim fudbalerima "zakopa sekiru" i da svi zajedno meč sa Zvezdom i Groiningenom dočekaju u dobroj atmosferi. Taj korak nije prevelik, ali sve zavisi od dobre volje. Ukoliko Miodrag Ješić reši da "spusti kočnicu", ukoliko se Boja zaista uozbilji na treninzima, ukoliko Radonjić i Nađ zaborave ono što je bilo, eto "crno–belih" ponovo na dobrom koloseku, i eto dobre prilike da Partizan debelo naplati sva "dugovanja" Crvenoj zvezdi. Partizan to ume, samo je pitanje vremena. Kako bi dobro bilo da sa pobedom iz derbija naš vicešampion otputuje u Holandiju gde ga očekuje težak ispit u revanšu.

Duško Radović bi se fudbalerima Partizana koji odavno ne znaju za slavlje u susretima sa Zvezdom u svom stilu našalio: " Molimo Vas da danas pobedite, a ako ne možete – pobedite kad možete".
D. Todorović

--------------------------------------------------------------------------

Loža 2.000 dinara

Sutra počinje prodaja ulaznica za 127. fudbalski derbi. Blagajne u Humskoj biće otvorene od 10 časova. Upravni odbor kluba odlučio je da najskuplja ulaznica (2.000 dinara( bude za ložu. Centralni delovi iskotak i zapada stajaće 1200, bočne strane 800 a za jug i sever 500 dinara.

Takođe je odlučeno da cene ulaznica za današnji duel sa ČSK iz Čelareva budu 200 i 400 dinara.

--------------------------------------------------------------------------

Pobeda lek za krizu Posle današnjeg gostovanja u Zemunu, u zaostaloj utakmici trećeg kola šampionata Srbije, fudbalere Zvezde očekuju dva ključna meča do kraja godine. Prvi je 127. "večiti" derbi na stadionu Partizana u subotu, a 28. septembra "crveno-bele" očekuje revanš susret prvog kola Kupa Uefe protiv prvaka Češke Libereca, od koga su u prvom duelu poraženi s 2:0.

Iako je pravilo da je prva utakmica uvek najvažnija, koje je dolaskom iskusnog trenera Dušana Bajevića dodatno pojačano na "Marakani", maltene dotle da ne sme da se priča o ostalim susretima, pa makar i onim od izuzetne važnosti, naša najveća fudbalska svetkovina uvek privlači posebnu pašnju. To je pogotovo sada slučaj, iako su oba kluba u rezultatskoj krizi: Zvezda na evropskoj sceni, a njen "večiti" rival na domaćoj, sa čak tri poraza u šest kola. "Crveno-beli" imaju trenutno četiri boda prednosti i utakmicu manje, ali i lošu igru koja sve više zabrinjava navijače, koji su čak zapretili radikalnijim akcijama ukoliko Bajevićevi izabranici i dalje budu nedovoljno angažovani i previše opušteni.

Posle odlaska golgetera Nikole Žigića, koji je fantastičnim golovima i partijama obeležio nekoliko prethodnih derbija, Zvezdin napad predvodiće najbolji strelac Dušan Đokić:

– Smatram da je još rano da razmišljamo o derbiju, jer prvo moramo da se pobedom u Zemunu iskupimo za bleda izdanja u prethodnim mečevima, pogotovo u Liberecu i protiv Bežanije. Na tim utakmicama smo zaista neshvatljivo podbacili. Zato moramo hitno da pobedimo nervozu i strah od novog neuspeha koji očigledno postoji u našim glavama. Znamo da nas samo pobede i dobre igre vraćaju na staze uspeha.

O razlozima neočekivanog posrtanja i predstojećim iskušenjima Đokić je rekao:

– Ne želim da govorim o razlozima naše slabe igre. To bih ostvaio za svlačionicu, jer je to najbolje mesto za raspravu na tu temu. Ipak, činjenica je da postoji doza napetosti kod svih igrača posle nekoliko neuspeha. Zato imamo obavezu da na narednim utakmicama idemo na pobedu.

Trenutna kriza podjednako teško pada svima u Crvenoj zvezdi, a kako ističe trener bajević, najteže je igračima, uključujući i mnogobrojne strance. O tome je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Medija centru na "Marakani" govorio povratnik u najbolji Zvezdin tim Nenad Milijaš:

– Lepo su prihvaćeni u Beogradu, ali vidimo da ni njima nije lako. Trebalo bi ih razumeti, a trudimo se da im što više pomognemo da se brže prilagode u novoj sredini. Siguran sam da će uskoro njihov učinak biti mnogo bolji, jer se radi o kvalitetnim fudbalerima.

Naravno, i pred 127. prvenstveni derbi "večitih" rivala, naš najtrofejniji klub se uzda u dobru tradiciju u duelima sa komšijama, od kojih je poslednji put u šampionatu poražen pre skoro pet i po godina (2:1 na Partizanovom stadionu, 14. aprila 2001). O toj dugogodišnjoj Zvezdinoj nepobedivosti u okršajima sa Partizanom počele su da se ispredaju i šale, a da li će tradicija biti nastavljena ili srušena biće poznato u subotu u večernjim časovima na stadionu u Humskoj ulici.
L. Delić

[objavljeno: 20.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.