Povratak Jankovićeve u San Dijegu

Izvor: Politika, 30.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak Jankovićeve u San Dijegu

Naša teniserka, drugi nosilac, u delu skeletona s Francuskinjom Bartoli, velikim dužnikom s Vimbldona

Jelena Janković (treće mesto na svetskoj rang-listi) vraća se igri posle predaha od iskušenja na Vimbldonu i nesvakidašnjeg meča protiv Slovakinje Dominike Cibulkove u doigravanju za Drugu svetsku grupu Kupa Federacije u kojem je ostvarila jedinu pobedu za Srbiju u Košicama (4:1). Učestvuje na velikom turniru u San Dijegu (tvrda podloga, fond za nagrade 1.340.000 dolara), >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << drugom od pet iz takozvane američke serije koja prethodi poslednjem takmičenju za "gren-slem" u sezoni Međunarodnom prvenstvu SAD.

Tako praktično načinje drugi deo sezone. U prvom delu je ostvarila briljantne rezultate između ostalog sa više od 50 pobeda nadmašivši rekord čuvene Amerikanke Kris Evert iz polusezone sredinom sedamdesetih. Ipak, Jankovićeva je platila danak velikom broju utakmica jer ju je stigao zamor. Zbog toga planira da u nastavku sezone učestvuje na manjem broju takmičenja i da štedi snagu kako bi se izborila za završni turnir osam najboljih u godini u Madridu (6-11. novembar). U drugu polovinu sezone ulazi kao drugoplasirana na godišnjoj listi (2.990 bodova), iza Belgijanke Žistin Enen (3.245), a ispred Ane Ivanović (2.431).

U prvom kolu u San Dijegu kao drugi nosilac je slobodna, a iščekuje ishod meča između Amerikanki Vanije King (83) i 16-godišnje Ejše Muhamed (746) koja je dobila poseban poziv. Dalji put bi bio malte ne repriza vimbldonskog. U trećem kolu je moguć duel s Ruskinjom Marijom Kirilenko (45) ili 16. nosiocem Čehinjom Lucijom Šafarovom (23) koju je savladala u trećem kolu Vimbldona. U četvrtfinalu je moguć okršaj s petim nosiocem Francuskinjom Marion Bartoli (11) koja ju je neprijatno iznenadila u sledećem meču na engleskoj travi, u osmini finala, a zatim prodrla i do meča za trofej.

Prvi nosilac u San Dijegu jeste Ruskinja Marija Šarapova (2), treći je njena zemljakinja Ana Čakvetadze (7), četvrti je takođe ruska teniserka Nađa Petrova (9) koja je kao i Švajcarkinja Martina Hingis (13), sedmi nosilac, mogući protivnik Jankovićeve u polufinalu, itd.

Naša teniserka učestvuje na ovom turniru četvrti put uzastopno. Prošle i pretprošle godine ju je izbacila Belgijanka Kim Klajsters, oba puta u trećem kolu, dok joj je put na debiju preprečila Amerikanka Serena Vilijams u drugom kolu.

Inače, američka serija je počela turnirom u Stenfordu (tvrda podloga, 600.000 dolara). U finalu su sinoć igrale Čakvetadze i Indijka Sanija Mirza.

Lane je pobednik bila Ana Ivanović koja je najviše bodova skupila zahvaljujući trijumfu na velikom turniru u Montrealu. Ove godine će trofej braniti ali u Torontu. Biće joj to prvo iskušenje posle polufinala na Vimbldonu. U međuvremenu se oporavila od povrede kolena zbog koje nije igrala protiv Slovakinja. Počela je da trenira u Barseloni, a moguće je da će da zatraži poseban poziv od organizatora turnira u Los Anđelesu ako smatra da je spremna. To je sledeći turnir u seriji (od 6. avgusta) na kojem ju je prošle godine Jankovićeva pobedila u četvrtfinalu (međusobno 4:1 za Ivanovićevu računajući i nesuđeni meč u Montrealu lane na koji Jankovićeva nije izašla zbog povrede).

G. A.

[objavljeno: 30.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.