Izvor: MozzartSport.com, 05.Okt.2020, 14:39

Post fight analiza: Masterklas performans Todorovića

Za odgovor na pitanje koliki su krajnji dometi mladog borca moraćemo ipak da sačekamo borbe sa rivalima iz TOP 15 na UFC rang listi

Proteklog vikenda imali smo priliku da svedočimo UFC debiju domaćeg borca Duška Todorovića. Srbin je izgledao impresivno i rešio je borbu sa Dekvanom Taunsendom već u drugoj rundi tehničkim nokautom za koji je od UFC-a dobio bonus u vrednosti od 50.000 dolara. Slavlje je prošlo, utisci su se slegli i Todorović je svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << komentar izneo i na konferenciji nakon borbe. Došlo je vreme da analiziramo meč, pokušamo da objektivno procenimo realne domete Todorovića u srednjoj kategoriji i zapitamo se šta je sledeće za ovog mladog i perspektivnog borca.

Za početak neophodno je da prođemo kroz neke osnovne podatke da bi imali sliku o kakvoj borbi je ovde reč. Todorovićev protivnik Dekuan Taunsend visok je 190 centimetara sa rasponom ruku od 200cm. Odnos raspona ruke i visine zove se APE INDEX i kod većine boraca raspon ruku je duži nego što je visina borca. Todorović je visok 185 centimetara sa rasponom ruku od 188cm. Ta razlika od 12 centimetara m u rasponu ruku, kao i prednost u visini, značajna je u svakoj borbi i zahteva posebnu taktiku karćeg i nižeg borca kako bi skratio distancu i ušao u takozvani "range" (lični domet protivnika). Duži i viši borci se trude da budu na distanci, kontrolišu kretnju i gde će se borba odvijati. Niži i kraći borac po običaju skraćuje distancu i on je taj koji ide napred i u gardu je oslonjen na prednju nogu, dok je viši i duži takmičar oslonjen na zadnju nogu i kreće se unazad ili pod uglom. Oba borca, u ovom slučaju, stajala su u desnom gardu.

Todorović je meč počeo dosta samouvereno i vrlo brzo je skratio distancu i čistim udarcima pogodio Taunsenda koji je odmah pokušao da povuče u klinč Duška, što mu i jeste pošlo za rukom, ali se ne može reći i da mu se isplatilo. Todorović je u klinču koristio kolena, udarce u telo i vrlo brzo se doveo u dominantnu poziciju. Taunsend je uspeo u klinču da plasira nekoliko solidnih udaraca u telo Todorovića, veće štete nije bilo. Odmah nakon što su se razvojili i izašli iz klinča Todorović je pogodio jedan čist levi overhand, koji je jako uzdrmao Taunsenda, zatim skratio distancu i plasirao nekoliko vrlo preciznih kombinacija u telo i glavu. Taunsend je imao jedan značajan trenutak u toku prve runde, nije dugo trajao.

Srpski borac je još jednom potvrdio ono što so videli u DWCS-u i o čemu je tada govorio i bivši svetski šampion srednje kategorije sa komentatorske pozicije - Majkl Bisping, a to je Todorovićev "head movement" (eskivaže pomeranjem glave). Komentator Dan Hardi, bivši izazivač u velteru i jedan od najcenjenijih komentatora i analitičara u UFC-u danas, komentarišući meč takođe je skrenuo pažnju na Todorovićeve sjajne eskivaže. Duško je u nekoliko navrata promenio gard na nekoliko sekundi da bi se vratio u svoj standardni, desni gard i skratio distancu ponovo.

U poslednjem minutu prve runde činilo se da će Todorović već tu da završi meč kad je uspeo da plasira čitavu seriju krošea i aperkata. Međutim iskusni Taunsend je pokazao da ima vrlo čvrstu bradu i ostao je na nogama. Prva runda je bez sumnje pripala Todoroviću i bilo je očigledno da u standup-u (borbi na nogama), kao i u kličnu, dominira. U prvoj rundi se borba ni u jednom treuntku nije preselila u parter.

Taunsend je drugu rundu otvorio jako i on je bio taj koji ide napred terajući Todorovića da se kreće unazad. Međutim Duško je uspešno eskivirao Taunsendove udarce, štaviše, uspeo da uzvrati i po kojom kontrom. Vrlo brzo nakon toga naš borac je ponovo preuzeo inicjativu i na iznenađenje protivnika, UFC-ovih komentatora i nas koji smo meč pratili od kuće, double leg tehnikom oborio svog protivnika na pod i preselio borbu u parter. Todorović je uspeo i da rušenje izvede tako da Taunsend padne u sredinu oktagona, a ne uz žicu kaveza, te mu samim tim otežao i i praktično potpuno onemogućio da se vrati na noge. U parteru je usledila potpuna dominacija našeg mladog asa. Todorović je pokazao razliku u nivoima brazilske džiudžice i šta znači nositi crni pojas pod Jovanom i Aleksandrom Milićevićem u akademiji Secutor.

Većinu vremena Todorović je proveo u half-guard-u, dok se nije prebacio u full-mount poziciju te iz nje plasirao brutalan ground and pound. Sudiji je nešto više od 25 sekundi bilo dovoljno i oko nešto više od minut i po do kraja druge runde prekinuo je meč ne bi li poštedeo Taunsenda bespotrebne dodatne štete. Taunsend se na kratko pobunio i smatrao da je sudija prerano zaustavio meč, ali i njemu je bilo jasno da je odluka opravdana. Treba istaći da je Taunsend pokazao veliko srce i ogromnu izdržljivost.

Njimpresivniji utisak je ipak ostavio sam Todorovićev tim. On i njegovi treneri pokazali su veliku taktičku u stratešku zrelost dostojnu svetske klase. Na konferenciji za novinare nakon meča Duško je opisao kako mu je trener Jovan između rundi sugerisao da je u standup-u apsulutno dominantan, ali da je Taunsend vrlo izdržljiv i kako se ne bi potrošio i otišao u "duboke vode" meča, vreme je za rvanje i rad u parteru. Todorović je uspeo unutar dve runde da pokaže da je opasan i kvalitetan borac u svim segmentima mešovitih borilačkih veština. Pokazao je da na nogama može da parira svima, u klinču, uz ogradu, brani rušenja, može da sruši protivnika i u parteru završi borbu. Jako je bitno da se kaže da Todorović insistira da sve svoje pripreme odrađuje u Beogradu u matičnom klubu Secutor. Više puta je napomenuo u ranijim intervjuima kako želi da promeni praksu po kojoj domaći borci idu na pripreme u svetski poznate kampove ne bi li dokazao da Secutor može da bude akademija na tom nivou kao i da domaći borci u budućnosti imaju platformu i uslove da se kod kuće spremaju za najveće izazove na svetskoj sceni. Nije samo Todorović dokazao da je borac svetske klase, već je Secutor pokazao da je klub koji zavređuje poštovanje kakvo imaju najpoznatiji klubovi na svetu. Upravo to je bio ključni faktor da se MMA scena u Srbiji podigne na viši nivo i da otvorimo novo poglavlje u ekspanziji ovog sporta u regionu.

Koji su dometi Todorovića u srednoj kategoriji UFC-a? Teško je reći dok ne vidimo Duška u kavezu sa nekim ko je rangiran u top 15 lestvici UFC-ove srednje kategorije. Upravo sledeći meč bi mogao da bude protiv protivnika koji je tu negde rangiran s obzirom da je za ovaj meč od UFC-a dobio bonus za performans večeri. UFC neće oklevati da Srbina stavi pred veće izazove. Međutim, ne treba žuriti. Todorović je mlad i ima dovoljno vremena da korak po korak krči put prema vrhu. Po onome što smo do sad videli i na osnovu rezimea, njegovi dometi su neograničeni. Bilo je poznato da je odličan u standup-u i da je fenomenalan “grepler“, ali Todorović je takođe pokazao neverovatan napredak u segmentu boksa i rvanja. Jasan pokazatelj da ovaj momak konstantno napreduje, uči i postavlja sebi najviše ciljeve, a od toga se prave šampioni.

Piše: Ivan BEGANI

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.