Porto pronašao trenera: Murinjov klasić, gospodin gubitnik zbog koga su i u Egiptu organizovane demonstracije?!

Izvor: MozzartSport.com, 19.Jan.2016, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porto pronašao trenera: Murinjov klasić, gospodin gubitnik zbog koga su i u Egiptu organizovane demonstracije?!

Žoze Peseiro baš i nema impresivnu biografiju

Uprava Porta pronašla je naslednika Đulena Lopetegija. Svi portugalski mediji pišu da je Žoze Peseiro na pragu potpisivanja ugovora na godinu i po dana pošto je dan ranije pristao da Al Ahliju plati tri mesečne zarade i otkupi sopstvenu slobodu. Pomisliće mnogi da su navijači Porta oduševljeni zbog tako očigledne želje 55-godišnjeg stručnjaka da se priključi jatu Zmajeva, ali mišljenja su podeljena. Biografija >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << novog šefa prosto ne uliva poverenje.

Peseiro, naime, nije bio uspešan fudbaler. Opet, nije to bio ni Žoze Murinjo, njegov klasić iz dana u trenerskoj školi. Ali Murinjo je... Pa, gospodin Posebni. Peseiro je - gospodin gubitnik.

Posle kaljenja na klupama nižerazrednih klubova dobio je šansu i ostavio solidan utisak u Nasionalu, bio je potom pomoćnik Karlosu Keirožu u madridskom Realu, ali pošto ovaj nije potrajao Peseiro se vratio u otadžbinu i zavredio privilegiju da sedne na klupu Sportinga.

Lisabonski Lavovi igrali su u tom periodu, uprkos ne baš sjajnom početku, kvalitetan fudbal. Držali loptu u nogama, brzim pasovima Fabija Ročembaka i Žoaa Mutinja lomili protivnika, međutim, Peseiro je možda i previše insistirao na rotacijama. Maltene na svakoj utakmici menjao je po petoricu startera, pa se Sportingu dešavalo da jednu utakmicu oduševi, a već u sledećoj da napravi užasan kiks. Ali ni Porto ni Benfika nisu bili impresivni, pa se u završnicu te sezone 2003/2004 ušlo sa jednakim šansama za titulu. Štaviše, Sporting je u poslednja dva kola ušao sa prvog mesta na tabeli.

I onda krah. Poraz od Benfika, istina posle kontroverznog gola Luizaa, značio je i doviđenja tituli, pa još jedan težak šamar u finalu Kupa UEFA u kome je Sporting prethodno izbacio Fajenord, Midlzbro, Njukasl i AZ Alkmar. Na poslednjoj prepreci stigao je velikan iz Lisabona do prvog gola, ali je moskovski CSKA preokrenuo, slavio sa 3:1 i bacio Peseira u očaj.

Nažalost po njega, neuspesi su tek počeli da se nižu.

Tri godine kasnije dobio je otkaz u Panatinaikosu pošto je u derbiju sa Olimpijakosom izgubio sa 0:4, nije se proslavio ni u Bragi, iako je sa njom igrao Ligu šampiona, osvojio pehar u Kupu, ali nije uspeo da tim još jednom dovede do evropske elite, a takav je u to vreme bio cilj. Smucao se po Al Hilalu, Rapidu iz Bukurešta, Al Vahdi, bio je selektor Saudijske Arabije. Nigde nije imao zapaženioh rezultata, pa su navijači Al Ahlija, kada je 9. oktobra 2015. obznanjeno da je Peseiro novi trener kluba iz Kaira, organizovali demonstracije tražeći da se ugovor raskine. Nisu bili zadovoljni Peseirinim pedigreom.

A sada Porto? Valjda na stadionu Dragao znaju šta rade. Obično znaju.

Pratite MOZZART Sport i na našoj novoj Fejsbuk stranici

(FOTO: Action Images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.