Ponašanje Engleza neobjašnjivo

Izvor: B92, 17.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ponašanje Engleza neobjašnjivo"



Duel mladih reprezentacija Srbije i Engleske na EP u Holandiji izazvao je brojne reakcije. I dok naši u prvi plan ističu kontroverzni gol Derbišajera, Englezi se žale na rasističke uvrede upućene pojedinim igračima njihovog tima. Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Zvezdan Terzić pridružio se osudama ponašanja engleskih igrača pre i nakon postizanja drugog gola, kada je centarfor engleske reprezentacije Derbišajer postigao pogodak uprkos apelima naših igrača da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lopta izbaci iz igre zbog povrede Rajkovića.

"Ceo stadion je juče bio šokiran. Englezi su poznati kao džentlmeni i igrači koji insistiraju na fer-pleju. Neobjašnjivo je da igrač leži na terenu toliko dugo, a da oni nastavljaju akciju u momentu kada je čitava naša ekipa stala i postižu taj drugi gol", rekao je predsednik FSS-a za B92.

Zvanični spiker na stadionu u Najmehenu u jednom trenutku je upozorio navijače reprezentacije Srbije da neće tolerisati rasističke povike sa tribina, a Terzić kaže da pojedinci takvim skandiranjem samo štete našem timu:

"To što se dešavalo na tribinama nisam primetio jer je trajalo vrlo kratko. Bez obzira na veliku ljubav, patriotizam i rodoljublje naših navijača, pogotovo onih koji žive u dijaspori, oni moraju da shvate da takvim navijanjem, odnosno nacionalističkim ili rasističkim ispadima samo štete srpskom fudbalu i imidžu naše države. Moraju se kontrolisati, obuzdati i shvatiti da, ako žele da pomognu našem timu, ne čine više takve stvari", dodao je Terzić.

Srbija je prvu fazu takmičenja na EP u Holandiji završila na vrhu grupe B, sa šest bodova, a Terzić ističe da je naš tim od svih ekipa do sada pokazao najviše.

"Generalno, reprezentacija Srbije je pokazala najviše i ostavila najprijatniji utisak tokom prve faze takmičenja. Prve dve utakmice smo dobili, obezbedili plasman u polufinale, dok je u nedelju, mimo svih očekivanja, naš rezervni sastav potpuno nadigrao Engleze. Nismo pobedili, ali smo pokazali da imamo širok izbor igrača. Što je najvažnije, selektor Đukić je pružanjem šanse mladim igračima učvrstio kolektivni duh, koji je i ranije krasio ovu reprezentaciju", rekao je Terzić.

Ekipa koju su svi priželjkivali u polufinalu pred početak Evropskog prvenstva bila je Belgija. Želja se ispunila, polufinalni duel sa Belgijancima na programu je u sredu. Terzić ističe da je Belgija mnogo teži rival nego što neki smatraju, ali dodaje da je optimista.

"Od ekipa koje su prošle u polufinale, Holandija je favorit, ali ja ne volim što idemo na Belgiju. To je ekipa koja ima sedam igrača iz A selekcije, koji će predstavljati okosnicu tog tima u budućnosti. Mi smo priželjkivali Portugaliju, koju smo na prošlom prvenstvu dobili sa 2:0. Međutim, mislim da je ova ekipa svesna svojih kvaliteta, da zna šta znači utakmica u sredu i ja sam optimista".

Terzić je naročito zadovoljan eliminacijom Italije:

"Italija je bila najbolja ekipa pred početak prvenstva i veliko je iznenađenje što se nisu plasirali dalje. Mi smo priželjkivali drugu poziciju iza Italije. Međutim, spletom okolnosti dobili smo obe utakmice, Italija je otpala i drago mi je što se nećemo sresti u eventualnom finalu".

U senci prolaska u polufinale ostao je plasman na Olimpijske Igre u Pekingu. Na OI u Atini, 2004. godine, naš tim je doživeo debakl, pre svega zbog oslabljenog sastava u kojem je otputovao u Grčku, ali Terzić obežava da se iste greške neće ponoviti u Pekingu.

"Na Olimpijske Igre će ići najjači tim. Pre tri godine bilo je veoma teško jer se takmičenje u Atini kalendarski poklapalo sa Evropskim prvenstvom za mlade, odnosno igrani su iste godine. UEFA je tu grešku ispravila, premestila je EP za mlade u neparnu godinu, da bi OI bile centralni fudbalski događaj na svetu za mlade reprezentacije, tako da nema sumnje da ćemo u Peking otići u najjačem sastavu", smatra Terzić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.