Poljaci objavili rat huliganima

Izvor: B92, 04.Sep.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljaci objavili rat huliganima

Poljska policija objavila je da je uoči utakmice Kupa između varšavskih klubova Legije i Polonije uhapsila čak 741 huligana.

To je najveći broj uhapšenih u jednom danu u toj zemlji. Policija je preduzela najveću akciju protiv fudbalskih huligana u istoriji Poljske, upotrebivši više od 2.000 pripadnika snaga reda. Oni su prvo nadgledali odvojeni dolazak navijača na stadion, a kada je više od 1.000 huligana probilo policijski kordon i počelo s divljanjem, snage >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reda su ih većinu pohapsile u parku u središtu grada.

U divljanju je demolirano nekoliko automobila i jedno policijsko vozilo, a tri huligana su povređena. Poljska policija je objavila da se većinom radi o navijačima Legije od kojih je većina bila maskirana.

Uhapšeni prema novom poljskom zakonu mogu biti osuđeni na zatvor u trajanju od jedne do deset godina, a zamenik poljskog premijera poljski Gžegorž Šćetina pohvalio je akciju policije.

"Više nema tolerancije za huligane koje ćemo izbaciti sa stadiona i iz sporta", izjavio je Šćetina, koji je najavio i nove strože propise za huligane koji će stupiti na snagu 2009.

Poljska je s Ukrajinom domaćin Europskog prvenstva 2012., a huliganizam je bio jedan od najvećih problema Poljaka, kojima još uvijek preti oduzimanje organizacije.

U junu je poljski premijer Donald Tusk izjavio da je bolje da Poljaci izgube organizaciju Eura, nego da huligani vladaju poljskim stadionima i da više neće biti tolerancije huliganizma.

"Svako ko dođe s bilo kakvim oružjem na stadion mora se smatrati potencijalnim ubicom od strane policije. Naš najveći problem je bila tolerancija društva koje je huliganizam u fudbalu smatralo normalnim i protiv toga se moramo boriti svim sredstvima", izjavio je Tusk.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.