Polaganje: “Tutti sonno triste” – Italijani, nekada je bolje ćutati

Izvor: B92, 03.Sep.2023, 22:50

Polaganje: “Tutti sonno triste” – Italijani, nekada je bolje ćutati

“Tutti sono tristi”, govorili su italijanski košarkaši dok su prolazili kroz “miks-zonu” posle pobede protiv Srbije.

Košarkaši posle svake utakmice prolaze kroz prostor koji je namenjen za medije i uzimanje izjava, a nakon okršaja Italije i Srbije “Azuri” su pucali od samopouzdanja.

Očekivano, pobedom su se približili plasmanu u četvrtfinale, ali su bili i malo nadmeni, pa se moglo čuti “tutti sonno triste”, odnosno “svi su tužni” ili “vidi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ih sve tužne”.

Aludirali su tu na srpske novinare koji očekivano nisu bili raspoloženi posle novog poraza od italijanske košarkaške reprezentacije.

Ali, da se sve u životu vraća, uverili smo se samo dva dana kasnije kada su se naše italijanske kolege, a verujemo i igrači, “čupali za kosu” u trenucima kada je Litvanija vodila protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Logično, Italijani su se nadali da će prvim mestom u grupi izbeći Amerikance u četvrtfinalu, ali… Litvanija se pobrinula da bude drugačije i da pošalje SAD na Azure.

Crna Gora je pokazala da je Amerika ranjiva, a Litvanija i da je pobediva, ali ma koliko znate sve to, nikako ne želite da se susretnete sa njima u eliminacionoj utakmici.

Posle su se italijanske kolege pravile da im je svejedno na koga idu u četvrtfinale, međutim, verujte nam da nije.

U medija centru Aranete, koja je bila domaćin prve grupne faze za grupu A i B, nekoliko desetina novinara pratilo je utakmicu, među kojima su bili i naše drage kolege iz Italije.

Dvorana je uglavnom bila ispunjena Filipincima koji su opčinjenim SAD-om, ali Srbi smo se potrudili da iznivelišu situaciju navijanjem za Litvaniju. Da nam je neko rekao da ćemo navijati za Litvance, verovatno im ne bismo verovali.

Ranjeni lav je najopasniji i Amerikanci će teško dopustiti novu ovako lošu utakmicu, tačnije očajno otvaranje tokom kojeg su Litvaniji dopustili da dođe i do 20 poena prednosti.

Naravno, neće Italijani biti bez šanse, ali nisu se nadali ovakvom scenariju kada su pobedili Srbiju i Portoriko, računajući da će SAD opravdati ulogu favorita protiv Litvanije.

Nije se desilo i sada ih čeka paklen posao u četvrtfinalu. Ne kažemo da to ne bi bio slučaj i protiv Litvanije, ali niko ne želi da igra sa Amerikancima pre polufinala.

Srbija je već viđena na startu nokaut faze da igra protiv ekipe Stiva Kera, međutim, tamo će nas čekati dobro poznati rival - Litvanija.

Kroz istoriju smo vodili dosta bitaka sa Litvancima, a u poslednjem velikom okršaju ostali su nam dužni, pošto su nas uskratili za finale Evrobasketa.

Pre osam godina Srbija i Litvanija igrale su polufinale Evropskog prvenstva. Orlovi su duel dočekali kao neporažena selekcija na turniru, a Litvanija kao neko ko se jedva dovukao do četiri najbolja.

U četvrtfinalu su na jedvite jade eliminisali Gruziju Igora Kokoškova, dok je Srbija igrala najlepšu košarku na turniru.

Međutim, desio se loš dan naših košarkaša, sa druge strane su Litvanci bili mnogo bolji u poređenju na rundu pre toga i posle dramatične završnice su nas eliminisali.

Ove godine uloge su promenjene, ali više o toj utakmici čitaćete u ponedeljak i na dan susreta koji je zakazan za utorak u 10.45 po srednjeevropskom vremenu.

Kada je reč o utakmici protiv Dominikanske Republike, Orlovi su odigrali najbolju moguću utakmicu, pokazali su zajedništvo i da su pravi tim koji je poraz iskoristio kao lekciju.

Ona je naučena posle utakmice sa Azurima, Dominikancima je odsečena kontra, igra u tranziciji i Srbija je od prvog do poslednjeg minuta kontrolisala utakmicu.

Na kraju je upisana pobeda, a zatim nas je malo pogledala i sreća pobedom Litvanije protiv SAD.

Za kraj, ne možemo da ne spomenemo naše navijače, Srbe, koji su došli iz svih delova sveta da podrže nacionalni tim.

Po tradiciji se okupljaju na “Rooftop-u” blizu dvorane odakle zajedno u koloni zaustavljaju saobraćaj i idu ka dvorani.

Oni su bili i veliki vetar u leđa srpskim košarkašima, što je rekao i Vanja Marinković posle utakmice.

"Super su bili, stvarno, bučni i glasni, danas ih je mislim bilo najviše o starta tako da puno im hvala i nadam se da ćemo se vieti u većoj hali", rekao je.

Momci, svaka čast, vidimo se u “Mall of Asia” dvorani, utorak oko deset časova ujutru. Utakmica počinje u 10.45.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.