Polaganje: Turnir sada počinje – Italijani, mnogo ste nam dužni

Izvor: B92, 01.Sep.2023, 07:01

Polaganje: Turnir sada počinje – Italijani, mnogo ste nam dužni

“Upisali smo pobedu, ali turnir tek sada počinje za nas”, rekao je Bogdan Bogdanović posle pobede protiv Južnog Sudana.

Prva grupna faza prošla je odlično za srpske košarkaše, tri utakmice, tri ubedljive pobede, a rivali su se “tukli” u proseku sa više od 30 poena.

“Orlovi” su opravdali ulogu favorita, nijednom nisu potcenili protivnika i osim drugog poluvremena protiv Portorika, sve je bilo odlično.

Sada je vreme da se srpski košarkaški >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << susretnu sa znatnom jačim protivnicima, da se susretnu sa realnošću, a prvi na redu su nam stari dužnici - Italijani.

“Azuri” za sada igraju slab turnir, mučili su se u sve tri utakmice grupne faze, a jednu su i izgubili, te ako hoće do četvrtfinala ovo im je biti ili ne biti utakmica.

Takvi timovi su i najopasniji, setimo se samo Srbije iz 2014. godine kada nije briljirala u grupi, ali je na kraju stigla do svetskog srebra.

Pred najvažniju utakmicu dosadašnjeg dela turnira nećemo se mnogo baviti Italijanima, pošto na kraju dana sve zavisi od “Orlova”, od Srbije.

Tako je bilo 2022, kao i 2021. godine, ali spletom okolnosti ekipa je podbacila i doživela bolne poraze. Može se reći da u oba ta susreta stručni štab sa trenerom nije odradio najbolji posao, pogotovo pre godinu dana kada smo eliminisani u osmini finala Evrobasketa.

Takođe, simptomatično je to što su nas “Azuri” u oba susreta pobedili jednim oružjem, “pik” igrom nakon čega su se Meli ili Polonara otvarali u širinu i šutirali, ili dubinu, pa pronalazili rupe u odbrani i izbacivali lopte saigračima koji bi bez pardona pogađali trojke.

Vrteće “pik” italijanski košarkaši do iznemoglosti i ovoga puta, a na nama je da se adaptiramo i da pokrivamo bolje te rupe, jer kada se igra odbrana ekipa uvek nešto dâ protivniku, samo je poenta da mu se to maksimalno oteža.

Sve to znaju srpski košarkaši i ne sumnjamo da će ovoga puta biti na nivou, moramo da verujemo u tim, u igrače, ko ako ne mi, kada ako ne sada.

Ono što je zajedničko timovima Srbije iz 2021. i 2022. godine jeste to što u ekipi nije bilo Bogdana Bogdanovića. Pre dve godine je igrao sa Atlantom finale Istoka u toku kvalifikacija za OIimpijske igre, a prošle je zbog povrede propustio Evrobasket.

Bogdan ovom timu donosi, pored velikog kvaliteta, ono nešto što su imali njegovi velikani prethodnici, donosi srce i dušu, donosi sportski bezobrazluk, liderstvo, sve bez čega se ne može u reprezentativnoj košarci.

Nećemo da budemo nefer prema Nikoli Jokiću, on je pre godinu dana takođe bio neverovatan u dresu Srbije, sâm nas je nosio protiv Italije, ali nije imao raspoloženog beka uz sebe, nije imao Bogdana.

Nema ni Bogdanović sada Jokića, što je veliki hendikep, suvišno je pričati koliko bi kvaliteta doneo najbolji igrač na svetu, ali za razliku od 2022, utisak je da su se kockice bolje posložile.

Milutinov igra izvrsno, jedan je od najboljih centara turnira, dok je Nikola Jović otkrovenjei sa samo 20 godina nametnuo se kao jedan od lidera ekipe.

Pritom, Stefan Jović igra pravi general na terenu, od Gudurića se očekuje da bude pravi, kao i od Dobrića, Marinkovića…

Aleksa Avramović možda je i najvažniji naš košarkaš uoči meč sa Italijom, a ko za maler, ne dočekuje utakmicu na 100 odsto mogućnosti. Povredio je stopalo protiv Portorika i zatim je iz predostrožnosti preskočio Južni Sudan.

Rekao nam je Avramović da je dobro, kao i selektor Pešić, ali nema druge, neće se sigurno u javnosti, pred Italijane, drugačije reći.

Avramović je mnogo važan za ovu utakmicu zbog svoje energije, zbog agresivnosti, a naravno i zbog košarkaških kvaliteta. Odbrana ekipe sa njim na parketu je na drugom nivou, a znamo da će nam upravo defanziva doneti trijumf protiv Italije.

Ako je Aleksna sto odsto, onda se manje brinemo za ishod, ali ako ne može da pomogne onako kako se očekuje, onda postoji šansa da ponovo imamo probleme sa Azurima.

Odbrana linije za tri poena će biti ključna, tim oružjem su nas pobeđivali poslednje dve godine, ali ‘ajmo da se okrenemo nama, jer ako “Orlovi” budu na nivou - ne sumnjamo u pobedu.

"Samo ne bi bilo dobro, da se ne palimo previše, da ta motivacija i velika želja da se odigra najbolje ne vrati kao bumerang. Moramo da ostanemo mirni, da se držimo plana igre kako treba protiv njih igrati i da ćemo onda tu utakmicu da pobedimo. Ja u to uopšte ne sumnjam jer smo mi spremni za jedan takav izazov. Eto, to je to!”, rekao je Pešić pred utakmicu.

"Orlovi", srećno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.