Polaganje: Najbolji igrač na turniru i stari dužnici

Izvor: B92, 29.Avg.2023, 21:48

Polaganje: "Najbolji igrač na turniru" i stari dužnici

“Tauns je naš lider, po mom mišljenju najbolji je košarkaš na turniru”, rekao je Če Garsija posle plasmana Dominikanske Republike u drugu fazu Mundobasketa.

Da li je najbolji igrač na turniru, verovatno nije, ali da spada među najtalentovanije i da je u poziciji da vam zatrpa koš, to svakako jeste.

Dominikanska Republika jedna je od najlepših priča dosadašnjeg Svetskog prvenstva, pošto je u grupi sa Italijom, Angolom i Filipinima maksimalnim učinkom obezbezdila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plasman u drugu grupnu fazu.

Znalo se da izabranici Čea Garsije, selektora D. Republike, imaju talenat i potencijal, ali to je sve trebalo prebaciti na teren kako bi igra izgledala smisleno. I dalje su često nedisciplinovani, Tauns često uzme šut sa deset metara u petoj sekundi, ali rastu iz utakmice u utakmicu i veruju da mogu svakoga da pobede.



“Nalazimo se među 16 najboljih ekipa. Ovo nam je bio prvi cilj - da pokušamo da prođemo u narednu rundu. A onda ćemo videti. Svetski kup je vrlo težak”,
rekao je Garsija posle pobede protiv Angole.

Upravo Dominikanska Republika u narednom kolu čeka reprezentativce Srbije, koji u sredu u 10 časova igra poslednju utakmicu prve faze takmičenja.

Pisali smo već ranije da bi karipska država mogla da bude najteži rival “Orlova” u putu do četvrtfinala, a da li će tako biti videćemo kada krene druga faza. Za sada su opravdali to pobedom protiv Italije, ali još imaju da se dokazaju.

Veliki deo ove ekipe je selektor Garsija, bivši trener Argentine i mnogih drugih reprezentacija i timova. Stvorio je neverovatnu hemiju i to je jedno od većih oružja ove reprezentacije.



“Imamo poseban tim. Pre turnira su nas otpisali i nisu mislili da ćemo biti dobri. Ali, na treninzima sa jednim od najboljih trenera na svetu, sa 'Čeom' (Garsijom), verovali smo da možemo uraditi nešto neverovatno. Mislim da će svet sada primetiti. Iz dubine srca, cela Dominikanska Republika treba da pošalje svoju zahvalnost i ljubav treneru Čeu. Jer bez njega, ne mislim da je išta od ovoga moguće”,
rekao je Tauns.

Tauns i Garsija imaju sjajan odnos i to je prvi preduslov za uspeh, a da su kliknuli nisu samo prazne reči, već smo u to mogli da se uverimo u “miks-zoni” kada je centar Minesota pričao za srpske medije.

Srbija trenutno ne misli o Dominikanskoj Republici, niti će do 1. septembra, pošto će na startu druge grupne faze igrati protiv Italije. Azuri, namazani svim bojama, koji nam nikako ne leže u poslednjih nekoliko godina. Tačnije od 2021. kada su nas ostavili bez Olimpijskih igara u Beogradu.

Potom su srpske košarkaše eliminisali sa Evrobasketa godinu dana kasnije i sada nam se putevi ponovo ukrštaju.

Italija ne sme da izgube, jer bi poraz značio verovatno i ostanak bez četvrtfinala, dok Srbija ima ambciju da sa prvog mesta prođe u nokaut fazu, pošto druga pozicija verovatno vodi na Sjedinjene Američke Države.

Toliko daleko ne gledamo, ali jasno je koliko će utakmica protiv Italije biti važna, a iz dana u dan je bliže. Ukoliko pobedimo Južni Sudan, meč protiv Azura na programu je već u petak i radujemo se unapred susretu, dužni su nam.

Italijani nisu briljirali kroz grupnu fazu, mučili su se protiv Angole i Filipina, izgubili od Dominikanske Republike, ali to postaje apsolutno nevažno kada usledi duel sa Srbijom.

Drugačija je ovo ekipa od one pre godinu dana, ali u prve dve utakmice videli smo neke stare boljke, kao što je loše branjenje šuta za tri poena, a upravo su nas izabranici Đanmarka Poceka tim oružjem pobeđivali…

Peti dan je bio bogat košarkaškom, ali smo našli vremena i da obiđemo pijacu u blizi Aranete.

Pijace u Manili, glavnom gradu Filipina, pružaju živopisno iskustvo bogatstva kulture, hrane i svakodnevnog života. Postoji nekoliko različitih vrsta pijaca koje se protežu širom grada, svaka sa svojim jedinstvenim karakteristikama i ponudom.

Naša se zove “Farmers market” i specifična je ponudi voća, povrća, ribe, svinjetine… Pijaca ima živopisnu atmosferu sa šarenim štandovima i različitim prodavcima.

Posetioci mogu pronaći širok izbor lokalnih i uvoznih proizvoda. S obzirom na to da je fokus na svežim namirnicama, posetioci često dolaze ovde da kupe kvalitetne sastojke za svoje obroke.

Onima koji su osetljivi na mirise, kao recimo trudnicama, ne bih preporučio ulazak, baš zbog svežeg mesa i ribe koji ovoj pijaci daju poseban “miris”.

Ova pijaca takođe nudi raznovrsne kulinarske specijalitete i gotove obroke. Posetioci mogu uživati u lokalnim jelima, kao i internacionalnim kuhinjama. Ovo je sjajno mesto za istraživanje filipinske hrane i probanje različitih ukusa.

Po hrani je najpoznatija, ali nudi i suvenire, kućne potrepštine, odeću i druge proizvode.Cene na ovoj pijaci obično variraju u zavisnosti od proizvoda i prodavca. Cenkanje je uobičajeno, posebno ako kupujete veće količine.

Posle pijace uputili smo se na trening reprezentacije Južni Sudan, tamo sam pričao sa Karlikom Džonsom i taj intervju moći ćete da čitate u sredu ujutru. Put od Aranete do Filsport dvorane pružio nam je prvo pravo iskustvo saobraćaja u prestonici Filipina.

Do sada nismo ulazili u veliki gužve i bili smo srećni zbog toga, međutim, ovoga puta nismo izbegli kolone automobila. Srećom, stigli smo na vreme na trening Južnog Sudana, a potom i Srbije.

Na treningu “orlova” nismo mogli mnogo toga da vidimo, pošto kada smo ušli igrači su šutirali sa pola terena, šalili se i to je ujedno bio i kraj.

Potom je usledila konferencija za medije Svetislava Pešića, a zatim je usledio i povratak u Aranetu zbog utakmice Italije i Filipina.

U snimku ispod pogledajte kako se lokalci voze u "džipniju", gradskom prevozu koji košta 28 dinara.

Gužva je bila nešto manja, a i vozač se potrudio da nas na što brži način doveze do dvorane.

“Ovo ko zna u Beogradu, šalju ga u Formulu 1”, našalio se kolega Lalović u trenucima kada nas je Filipinac provlačio kroz ulice Manile.

U sredu nas čeka uzbudljiv dan, Srbija igra protiv Južnog Sudana, utakmica je u 10.00 i zato budite uz B92.net koji će vas pravovremno izveštavati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.