Podvig Novaka Đokovića

Izvor: Politika, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podvig Novaka Đokovića

U četvrtfinale velikog turnira u Hamburgu na zadivljujući način – s dve pobede u istom danu, protiv Francuza Benetoa sa 7:6 (7:5), 6:3, a protiv Finca Nieminena, na izmaku snage, sa 7:5, 4:6, 6:4

Šta danas može da se smatra podvigom Novaka Đokovića kada više nije osamnaestogodišnjak čija je svaka pobeda na velikim takmičenjima bila vredna divljenja? Obaranje na pleća Švajcarca Federera ili Španca Nadala? Svakako. U okršajima sa svim drugim protivnicima sve se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ređe sumnja u njegov uspeh budući da je kao šestoplasirani na svetskoj rang-listi dorastao da stane i iza neprikosnovenog dvojca.

Na turniru iz mastersove serije u Hamburgu Đoković nastavlja da gleda i prema jednom i prema drugom jer je u jednom danu načinio ono što ne može da se nazove drugim imenom nego podvig.

Probio se u četvrtfinale iz dva koraka. Pre podne je savladao Francuza Žilijena Benetoa (38. mesto) sa 7:6 (7:5), 6:3, a onda je gladijatorskom borbenošću, u trenucima koji su u tenisu teži nego u bilo kojem drugom sportu, pred prvi sumrak izvojevao pobedu i nad Fincem Jarkom Nieminenom (23) sa 7:5, 4:6, 6:4.

Danas mu je suparnik Španac Karlos Moja (36), koga su uspešne igre na šljaci svojevremeno i vinule na prvo mesto.

Ako ga savlada, kao što je to bilo i u njihovom jedinom duelu, prošle godine u polufinalu na zemljanom terenu u Umagu (6:1, 7:5), naš teniser će igrati za finale protiv uspešnijeg iz meča između Federera i Španca Davida Ferera koji neće početi pre 13 časova.

Njihov susret prethodi Đokovićevoj bitki za proboj među četiri, a sledi posle jedne utakmice u igri parova koja na glavnom terenu počinje u 11 časova.

Naš igrač je, kao uostalom i Nieminen, juče morao da igra dva puta jer se kiša prethodnog dana nije smilovala pa je raspored morao da bude pretumban kako bi se s mečevima nastavilo po planu.

Mada nas je sjajnim igrama navikao na uspehe u toj meri da bismo od njega očekivali pobedu i da je juče treći put izašao na igralište, Đokovića je viša sila saterala u nezgodan položaj.

Ionako, u iščekivanju sledećeg duela, kao na iglama, naš teniser je morao na megdan jednom od najneugodnijih i najupornijih igrača na svetu.

Finac ne bi pružio prst ni po koju cenu ako zna da će da ostane bez cele šake. Razvoj događaja na terenu je to i pokazao.

Još je Nieminen, koji je svoj meč drugog kola s Nemcem Florijanom Majerom završio bez pomuke (6:2, 6:4), delovao u kasnim popodnevnim satima svež kao jutarnja rosa.

Đokovićevi usponi i padovi su se javili već u prvom setu koji je nagoveštavao dramatičan rasplet.

Poveo je s 4:1, ali se Finac vratio u život – 5:4. Mnogi bi se pomirili sa sudbinom pod takvim naletom suparnika, punim samopouzdanja, ali Đoković nije klonuo. I zbog toga izaziva divljenje teniskih poklonika.

U drugom setu Finac je vladao situacijom od početka. Dok je sticao zalihu, podsetilo nas je kako je naš teniser na minulom turniru, u Rimu, gubio od Kipranina Markosa Bagdatisa u drugom setu s 5:1, a pripao mu je sa 7:5.

Ipak, okolnosti pod kojima su igrani taj i jučerašnji meč nisu mogli da se porede, kao uostalom ni nadahnuće Đokovićevih protivnika.

U trećem setu su se živci napeli do ivice pucanja. Đoković je poveo s 2:0, pa onda Nieminen s 3:2, a zatim opet naš teniser sa 4:3.

Posle tog gema je zatražio pomoć lekara zbog nimalo bezazlenih bolova u ramenu. Javila se bojazan da je na pomolu predaja. Posle medicinske intervencije počeo je da gubi dah.

Učinilo se da neće da izdrži. Međutim, u igri našeg tenisera u finišu utakmice po ko zna koji put se potvrdilo da je junak koji se poznaje na najvećim mukama. Pobednički gem je osvojio na servis Nieminena, iskoristivši prvu meč-loptu.

Izašao je na kraj s do zla boga nezgodnim protivnikom zadajući mu konačne udarce na izmaku snage, s verom u uspeh iz petnih žila, kada je borba sa samim sobom postala surovija nego sa takmacom s druge strane mreže.

Zbog toga je Đokovićev korak ka završnici ravan podvigu.

--------------------------------------------------------------------------

Jankovićeva s Dementjevom za polufinale

Jelena Janković (peto mesto na svetskoj rang-listi) probila se kao treći nosilac u četvrtfinale na velikom turniru u Rimu (šljaka, fond za nagrade 1.340.000 dolara) pošto je savladala najbolju ukrajinsku teniserku Aljonu Bondarenko (28) sa 6:4, 7:5.

Sada je međusobno 5:0, a Jankovićeva je izgubila samo set. Juče je spasila brejk-loptu u jedanaestom gemu u drugom setu, osujetivši da se njegova sudbina rešava u taj-breku.

Danas se za polufinale bori s desetim nosiocem Ruskinjom Jelenom Dementjevom (13) kojoj je zemljakinja Nađa Petrova (12), peti nosilac, predala meč zbog bolova u leđima koja je, kako je izjavila, povredila pri padu na treningu. U trenutku prekida Dementjeva je vodila sa 4:3.

Biće to četvrti susret naše i ruske igračice (2:2), ali i prvi a da je Jankovićeva bolje plasirana na listi. Dementjevoj, svojevremeno četvrtoj na listi, koja je nedavno ispala iz "top deset", ove sezone ne cvetaju ruže.

Pobednica u polufinalu igra sa 14. nosiocem Švajcarkinjom Pati Šnider (17) ili sa osmim nosiocem Amerikankom Serenom Vilijams (11).

Šniderova je sa 6:4, 6:4 eliminisala Australijanku Samantu Stosur (29) koja je put u osminu finala preprečila prvom nosiocu Francuskinji Ameli Morezmo (4).

Ide to na vodenicu naše teniserke koja čak može i da prestigne Morezmo na listi ako trijumfuje (Francuskinja ima 329 bodova više, a trofej je "težak" 430).

Mlađa Vilijamsova je pobedila 11. nosioca Izraelku Šahar Per (15) sa 6:3, 6:3 i na pravom je putu da se posle godinu i po vrati među deset najboljih. Nekada je bila vladar ženskog tenisa.

Pobedom nad Bondarenkovom Jankovićeva je u Rimu ponovila domet od prošle godine.

Četvrtfinala se domogla s tri uspeha kojima je prekinula crnu seriju od deset poraza na početku sezone. Eliminisala ju je Amerikanka Venus Vilijams sa 5:7, 6:4, 6:1, ali je Jankovićeva već zagazila na put ozdravljenja.

Revanširala joj se na najbolji mogući način, rastavivši je dva meseca kasnije od najvećeg teniskog trona Vimbldona.

--------------------------------------------------------------------------

Ispali Zimonjić i Dam

Nenad Zimonjić i Čeh Martin Dam su poraženi već u prvom meču na turniru iz masters serije u Hamburgu. Kao treći nosioci su bili slobodni na početku, a u drugom kolu su izgubili od Francuza Žilijena Benetoa i Arnoa Klemana sa 6:4, 6:4.

Naš i češki teniser, obojica u zrelim igračkim godinama (30 odnosno 34) i visoko na svetskoj rang-listi u dublu (sedmo mesto odnosno peto), prvi put su bili saigrači. Možda je i to razlog njihovog poraza u meču u kojem su bili favoriti.

Zimonjić je u Hamburg došao kao pobednik prethodnog turnira iz masters serije, u Rimu, u paru s Francuzom Fabrisom Santoroom s kojim uskoro prekida saradnju.

Ovaj veliki turnir je bio prvi od kada su prošle godine udružili snage, a da nisu nastupili zajednički.

Santoro se odlučio za čelindžer na šljaci u San Remu kako bi se polako spremao za pojedinačno učešće na "Rolan Garosu" (njegova privrženost i singlu glavni je razlog za prekid saradnje sa Zimonjićem kome će novi partner da bude Kanađanin Danijel Nestor).

Dobio je takozvani poseban poziv za učešće i to kao prvi nosilac, ali je poražen već u prvom kolu.

--------------------------------------------------------------------------

Tipsarević među osam u Zagrebu

Janko Tipsarević (94. na svetskoj rang-listi) iskoristio je povoljan žreb kao treći nosilac na čelindžeru u Zagrebu (šljaka, fond za nagrade 50.000 dolara) i probio se u četvrtfinale. U drugom kolu je pobedio Francuza Tjerija Askionea (170) sa 1:6, 6:2, 6:1.

Za polufinale će se danas boriti s Italijanom Simoneom Vanjocijem (255). Uspešniji će na megdan prvom nosiocu Francuzu Gaelu Monfilsu (78) ili kvalifikantu Rumunu Viktoru Haneskuu (492).

Tipsarević je s Dušanom Vemićem u polufinalu u igri parova. U drugom kolu su pobedili domaći dubl Franko Škugor, Antonio Veić sa 4:6, 6:3, 10:4. Protivnici za finale su im drugi nosioci Nemac Tomas Berend i Britanac Andre Gem. Pojedinačno je Vemić (238) poklekao u prvom kolu kvalifikacija.

G. A.

[objavljeno: 18.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.