Izvor: MozzartSport.com, 27.Nov.2021, 23:54

Počinje završna runda kolumbijske Klausure: Atletiko Nasional prvi favorit, Miljonarios i Tolima u zasedi

Noćas startuje Grupa A druge faze, duelima Deportivo Kalija i Deportivo Pereire, odnosno Verdolagasa i Juniora

Proteklog vikenda završen je ligaški deo kolumbijske Klausure, a osam najbolje plasiranih timova na tabeli izborilo je plasman u drugu rundu takmičenja za pomenuti format. Za razliku od Aperture, u kojoj se završna faza odigrava kroz eliminacije, u Klausuri se formiraju dve grupe od po četiri ekipe u svakoj. Sistem odigravanja je dvokružan, a noćas su na programu >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << prvi dueli Grupe A, u kojoj se nalazi Atletiko Nasional, inače prvak ligaškog dela takmičenja i najistaknutiji pretendent na šampionsku titulu. Pored najtrofejnijeg kolumbijskog kluba ovu grupu sačinjavaju još dva velikana ovdašnjeg fudbala, Deportivo Kali i Junior iz Barankilje, kao i jedno od najprijatnijih iznenađenja završnog formata Deportivo Pereira. Samo prvoplasirani iz obe grupe idu u veliko finale, koje pored titule nacionalnog šampiona, omogućava i direktan pristup grupnoj fazi Kopa Libertadores za narednu sezonu.

Prvi na teren noćas (23.55) će izaći igrači dva Deportiva, onog iz Kalija koji će na svom terenu u Palmiri dočekati imenjaka iz Pereire. Proizvođači šećera, kako glasi nadimak tima iz Kalija, ligaški deo formata završili su na 7. mestu, sa 31 osvojenim bodom iz osam pobeda, sedam remija i sa pet pretrpljenih poraza.

23.55: (1,57) Deportivo Kali (3,60) Deportivo Pereira (5,90)

Teofilo Gutijerez najiskusniji je igrač u redovima Deportiva iz Kalija. Kolumbijski napadač igrao je sa nacionalnom selekcijom na Svetskom prvenstvu 2014. u Brazilu i imao je dosta uspeha u kolumbijskom fudbalu, gde je tokom svog vremena provedenog u Junioru de Barankilje uspeo da dođe do nekoliko titula, uključujući ligu, Kup, kao i Superkup Kolumbije. Njegovo iskustvo može biti veoma važno za Deportivo Kali u potrazi za peharom nacionalnog šampiona koji je ovaj tim poslednji put osvojio još 2015. godine.

Venecuelanski stručnjak Rafael Dudamel vratio je navijačima Zelenih veru u osvajanje jubilarne 10. titule, ali kako je sam istakao pred ovaj susret, važno je da u završnu fazu tim uđe sa pobedom, ali bi pre svega to značilo povratak u stanje neosvojivosti mesta, kao što je to stadion Palmira bio u poslednjih pet ligaških duela.

Za ovu utakmicu Dudamel ima skoro ceo tim na raspolaganju, 24 fudbalera. Urugvajski centralni defanzivac Ernan Lese vraća se u startnu postavu pošto je odslužio kaznu od dva meča zabrane, kao čovek koji čini srce tima, ali i alternativu pri napadima tima iz Valje del Kauke. Tu su i najbolji strelci u dosadašnjem toku prvenstva, Arold Presiado i Anhelo Hose Rodrigez, oba napadača u listu strelaca upisala su se pet puta, dok se sa golom zaostatka, ali sa mnogo većim procentom završnog pasa nalazi već spomenuti Teofilo Gutijerez.

---------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

----------------------

Sa druge strane, Deportivo Pereira je pod vođstvom Aleksisa Markesa doživela pravu renesansu. Tim iz Matekanje ligaški deo završio je na 5. mestu sa 33 osvojena boda iz devet pobeda, šest remija i pet izgubljenih susreta. Pored toga, Pereira je ove sezone uspela da se plasira i u finale Kupa Kolumbije, gde je pomalo neočekivano usled prikazanih dobrih partija tokom drugog dela godine doživela pravi krah, izgubivši prvi meč protiv Atletiko Nasionala u Medeljinu sa čak 5:0. Revanš na Viljegasu, bio je samo formalnost za Verdolagase koju su doživeli minimalan poraz, koji su žuto-crveni iskoristili da se donekle iskupe svojim navijačima.

Napadač Brajan Leon Munjiz bio je jedan od najvažniji igrača u ofanzivnoj liniji ekipe koju vodi Aleksis Markes, povremeno ulazivši sa klupe da rešava utakmice. Pored njega, kao najistaknutiji u napadu pokazao se Vilfrido de la Rosa, koji je sa pet postignutih golova, i sa šest asistencija najbolji strelac, ali i najbolji dodavač sastava iz Matekanje.

Poslednji okršaj ovih ekipa, odigran krajem septembra, pripao je Deportivu iz Kalija. Štaviše, Zeleni tim iz provincije Valje del Kauka, nije izgubio poslednjih 11 susreta protiv Pereire. Prethodni put sastav iz Matekanje slavio je još pre 29 godina i to na svom Viljegasu, dok je u međuvremenu nekoliko sezona proveo u Kategoriji B.

02.05: (2,05) Atletiko Nasional (3,15) Junior (3,60)

Takođe noćas, u nešto kasnijem terminu (02.05) sledi nam i okršaj zvučnijih imena i rivala, kada na travnatu podlogu stadiona Atanasio Žirardot u Medeljinu izlaze igrači Atletiko Nasionala i Juniora iz Barankilje, dva kluba iz grupe velikana ovdašnjeg fudbala. I pored toga što važi za najtrofejniji klub u Kolumbiji, Nasional već petu godinu zaredom ne uspeva da se dokopa ligaškog trofeja, dok se u međuvremenu Junior čak dva puta okitio zlatnim odličjem.

Zeleni iz Medeljina, koji su od juna pod zapovedništvom Alehandra Restrepa, sredinom ove nedelje osvojili su četvrti trofej u Kupu Kolumbije, u pomenutom dvomeču sa Deportivo Pereirom. Verdolagasi jesu imali najubedljiviju igru tokom većeg dela ligaškog dela formata Klausura, i nekoliko kola pred kraj znalo se da ih niko ne može pomeriti sa čelne pozicije. Međutim, po rečima Alehandra Restrepa to nimalo ne bi trebalo da bude opravdanje za igru kakvu su pružili u poslednja četiri kola gde nisu uspeli da zabeleže pobedu, uz tri remija i poraz kod kuće od prvog pratioca i možda direktnog konkurenta Miljonariosa.

Džeferson Duke, najefikasniji je igrač u timu Atletiko Nasionala u dosadašnjem toku prvenstva sa devet postignutih golova, što ga stavlja na deobu prvog mesta liste strelaca zajedno sa Fernandom Uribeom iz konkurentskog Miljonariosa. Takođe, tim iz regiona Antiokije zabeležio je najmanje primljenih golova u prethodnom delu kampanje, a za šta se mora pohvaliti stamena odbrana koju su u većem broju utakmica činili Žerson Kandelo, Aleksandar Parea, Danovis Bangero i Argentinac Emanuel Oliveira.

Gosti iz Barankilje na ovaj meč, i u ovu fazu takmičenja, dolaze sa četvrtog mesta, koje su obezbedili kolo pred kraj ligaškog dela Klausure. Sa osam ostvarenih pobeda, čak devet remija i samo tri poraza uspeli su da prikupe 33 boda, što je bilo dovoljno da se 20. put zaredom nađu u završnici nekog formata. Ajkule su doživele samo jedan poraz u proteklih deset okršaja, ali isto tako, tim pod neposrednom komandom Artura Rejesa ima tek jednu pobedu na poslednjih deset gostovanja, uz čak sedam remija od kojih su njih šest završeni istim rezultatom 1:1.

Izgleda da je tim sa obale Karipskog mora izgubio dosta u realizaciji napada povratkom Migela Anhela Borhe u Gremio, odakle je bio na pozajmici u Barankilji. Ulogu prvog napadača preuzeo je venecuelanski internacionalac Luis Danijel Gonzales koji je do sada uspeo da loptu u mrežu protivnika smesti u šest navrata. Pored njega, jedna od najbitnijih karika Rejesovog tima jeste Fredi Inestroza, inače igrač koji svojom dovitljivošću i inteligencijom održava i povezuje vezni red sa ofanzivnom linijom, a neretko učestvuje i u defanzivnim zadacima.

Ateltiko Nasional i Junior poslednji put sastali su se u sklopu 10. kola Klausure, kada su Verdolagasi na stadionu u Barankilji gostujući slavili sa 3:1. Neretko je i Junior znao da napravi iznenađenje na Atanasio Žirardotu, a poslednji put tako nešto viđeno je 2019. godine, u sezoni kada su se Ajkule čak tri puta sastale sa Verdologasima, i sva tri puta ostale neporažene, uz dve pobede i remi.

KOLUMBIJA 1, PLEJ-OF

GRUPA A

Subota

23.55: (1,57) Deportivo Kali (3,60) Deportivo Pereira (5,90)

Nedelja

02.05: (2,05) Atletiko Nasional (3,15) Junior (3,60)

GRUPA B

Nedelja

23.55: (2,85) Amerika Kali (2,90) Miljonarios (2,60)

Ponedeljak

02.05: (2,90) Alijansa Petrolera (2,75) Deportes Tolima (2,70)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.