Počinje izrada olimpijskih medalja

Izvor: B92, 15.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje izrada olimpijskih medalja



Materijal za zlatne, srebrne i bronzane medalje koje će pobednici dobiti na predstojećim Olimpijskim Igrama u Pekingu, dodeljen je organizatorima Igara u utorak u Šangaju. Australijska kompanija BHP Biliton, sponzor Olimpijskih Igara i najveća svetska rudarska kompanija, predstavila je izgled medalja u Šangaj Mintu, monumentalnom zdanju gde će odličja za najbolje sportiste biti pravljene.

Biliton je isporučio koncentrovani bakar koji sadrži 13 kilograma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zlata iz Eskondida rudnika u Čileu. Rudnik Kenington iz Australije, obezbedio je koncentrat za srebrne medalje, dok je Spens rudnik u Čileu „zadužen" za bronzu od koje će se praviti medalje.

Ta količina metala biće dovoljna da se napravi oko 1000 medalja u sve tri kategorije. Isti broj medalja biće obezbeđen za Paraolimpijske Igre koje će se održati posle Olimpijskih.

Još 51.000 komemorativnih medalja od bronze biće dodeljeno svim učesnicima na oba takmičenja.

Medalje će na sebi imati tradicionalnu kinesku tematiku sa zmajevima, a odličja će imati centralni krug u kome će se nalaziti logo Olimpijskih Igara u Pekingu i olimpijske krugove.

Druga strana medalje sadržaće dizajn zasnovan na korenima Olimpizma u Grčkoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.