Počelo obelodanjivanje dokaza protiv Pjetra Šalje - 3.000 dokumenata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2021, 13:03

Počelo obelodanjivanje dokaza protiv Pjetra Šalje - 3.000 dokumenata

U Specijalizovanim većima u Hagu danas je održana prva statusna konferencija u procesu protiv bivšeg pripadnika OVK Pjetra Šalje (Pjeter Shala) zvanog Ujka (58), optuženog za zločine u Kukešu, u Albaniji, 1999. godine.

Šalja je putem video konferencije iz pritvoske jedinice u Hagu pratio ovu sednicu dok su njegovi branioci bili u sudnici, kao i predstavnici tužilaštva i sudija za prethodni postupak koji vodi ovaj predmet.

Predstavnica Specijalizovanog tužilaštva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je navela da pored četiri svedoka kojima je potkrepljena optužnica, tužilaštvo namerava da pred sud izvede još osam svedoka.

Očekuje da će imati ukupno 3.000 dokumenata uz materijale koji su prilioženi uz optužnicu, a da će do 3. septembra završtiti obelodanjivanje svih dokaza, koje je započelo juče.

Najavila je i da će istovremeno obelodanjivati i potecijalno oslobađajući materijal, odnosno dokaze koji bi išli u prilog odbrani.

Što se tiče istraga koje su u toku, predstavnica tužilaštva je navela da će one biti završene do zadatog roka 30. jula.

Istraga odbrane

Šaljin advokat zatražio je da se odbrani tokom obelodanjivanja dokaza, skinu redakcije sa imena svedoka i žrtava za koje se tereti, iako to nije praksa ovog suda.

On je najavio da će odbrana da sprovede svoju istragu, ali nije mogao da odredi koliko bi to moglo da traje.

Danas nije mogao da kaže ni da li će se Šalja braniti iznošenjem alibija ili na drugi način.

Šalja je u ponedeljak negirao krivicu po optužbama koje ga terete za zločine u Kukešu, u Albaniji 1999. godine, navodeći da mu se "one čine smešnim".

"Nisam počinio nikakvo krivično delo osim što sam branio svoju zemlju i svoj narod. Izjavljujem da u potpunosti nisam kriv", rekao je Šalja.

Proizvoljno zatvaranje, surovo postupanje, mučenja i ubistva

On je 16. marta u Belgiji uhapšen po nalogu Specijalizovanih veća Kosova. Uložio je žalbu na rešenje o hapšenju, koju je odbio sud u Liježu 6. aprila, a 15. aprila ga izručio Hagu gde je smešten u pritvorsku jedinicu, rekao je danas sudija sudija Nikola Giju.

Optužnicom Specijalizovanog Kosova, koja je objavljena u redigovanoj verziji, tereti se da je od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. sa drugim pripadnicima OVK, policije i stražarima zlostavljao, mučio i ubijao zatvorenike u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Zajednički cilj delovanja podrazumevao je proizvoljno zatvaranje, surovo postupanje, mučenja i ubistva.

Šalja se tereti u četiri tačke optužnice za individualnu krivičnu odgovornost za ratne zločine, "proizvoljno lišavanje slobode", "surovo postupanje", "mučenje" i "ubistvo", izvršenih u fabrici metala u Kukešu približno od 17. maja 1999. do 5. juna 1999.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.