Izvor: MozzartSport.com, 17.Avg.2020, 16:54

Poboljšana tehnika ili šta je sve radio Umar Sadik ovog leta

Ostajao posle treninga sa Miloševićem, angažovao psihologa, rešio da napadne sopstveni rekord

Ostao ili ne, Umar Sadik je rešio da unapedi sebe. S početka nove sezone Partizanov napadač izgleda uverljivije nego na početku prethodne i bez obzira što njegove kolege Takuma Asano i Sejduba Suma mogu da se pohvale boljim brojevima u smislu golova i asistencija, Nigerijac je ključni igrač ofanzivnog dela tima. Između ostalog i zato što je vidljivo poboljšao >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << tehničke elemente, poput prijema, vođenja lopte i šuta.

Što se automatski odrazilo na učinak. Pre osam dana je iz prve reagovao na Sumino dodavanje i početnu šansu protiv Javora pretvorio u pogodak, nešto kasnije pokazao snalažljivost udarcem petom (!), da bi na gostovanju u Surdulici pečatirao pobedu Parnog valjka efektnom reakcijom na pas Đorđa Ivanovića. U makar jednoj od tri situacije bi stari Sadik, iz takmičarske 2019/2020, napravio potez više, pobegla bi mu lopta, možda bi se o nju spotakao, dok posle godinu i kusur boravka u Humskoj na planu kontrole, pasa i udarca deluje pristojnije.

Direktna posledica rada sa Savom Miloševićem. Prema informacijama iz „Zemunela“, nekadašnji golgeter reprezentativnog kalibra je posle pauze zbog virusa korona i priprema na Zlatiboru tokom treninga posebnu pažnju posvetio Afrikancu, neretko i „dopunskim časovima“ uticao da poboljšanje njegovog repertoara. Što je Sadik prihvatio, procenivši da niko bolje ne može da mu objasni kretnje, postavke, način kako se i kad napada rival, a kad prostor do bivšeg centarfora, dokazanog na terenima Engleske, Španije, Italije i Rusije. Dragocena iskustva iz fudbalskih najrazvijenih zemalja sveta Savo je preneo Umaru, a ovaj ih upijao pod parolom „spreman sam da učim“.

Rezultati su primetni. Primera radi, lopta se od nekadašnjeg člana Rome više ne odbija, kontroliše je koliko je moguće, ne „gura“ je, već stvarno šutira. Još to nije na nivou napadača „razbijača“, pogotovo kad je preciznost u pitanju, ali čak i na mečevima kad nije dao gol, u Kruševcu i Novom Pazaru, demonstrirao je kvalitet udarca kakav nije u lanjskom ciklusu.

Osim ekipnog i individualnog rada sa Savom Miloševićem, veliku udeo u napretku Umara Sadika ima i činjenica da je ispoljio potrebu da sebe usavrši na drugim poljima. Prateći svetske trendove, Partizanov napadač je angažovao psihologa s namerom da osigura mir u glavi i u potpunosti se fokusira na teren. Na planu psihe počeo je da radi tokom prvog talasa pandemije virusa korona, kad je bio odvojen od porodice (supruga i ćerka žive u Italiji), a koliko mu je značio, videlo se najbolje u polufinalu Kupa Srbije, kad je maltene sam razorio odbranu Crvene zvezde.

Na sve to valja dodati da je Sadik dobio produženi letnji odmor, proveden sa porodicom van Beograda, a poverenje stručnog štaba vratio je golovima početkom nove sezone. Navijače može da raduje što deluje motivisano. Totalno drugačije nego, recimo, Rikardo Gomeš, prošlog leta samo fizički prisutan u Partizanu, mentalno u arapskom svetu sve dok na kraju nije realizovan transfer. S druge strane, Umar ne ostavlja utisak fudbalera kome se po svaku cenu ide u inostranstvo, iako je maltene svakodnevno izložen interesu velikih klubova i pričama o milionima. Neretko od čoveka koji ga trenira.

Štaviše, Sadik se poverio prijateljima da će, ako ostane, sigurno oboriti lični rekord postavljen minule sezone (17 golova, 17 asistencija). Možda će napasti najbolje ostvarenje napadača Partizana u novijoj istoriji (Uroš Đurđević, 28). S tim da bi, za njega i za crno-bele bilo korisno, kad već pokazuje spremnost da uči, da postane opasan i iz vazduha. Šteta bi bilo da visinu od 192 centimetra ne koristi.

Mada, i bez tog elementa (zatrebaće) ofanziva Partzana definitivno funkciniše: Natho je to pokazao u Kruševcu, Asano i Suma u Novom Pazaru, Sadik i preostali stranci, bez Izraleca, protiv Javora, pa Japanac i Nigerijac u Surdilici.

Snaga Partizana i Umar Sadik kao njegova perjanica.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.