Pobednik prvog ATP turnira u Saudijskoj Arabiji dobija neverovatan novac

Izvor: B92, 28.Feb.2024, 18:18

Pobednik prvog ATP turnira u Saudijskoj Arabiji dobija neverovatan novac

Saudijski investicioni fond (PIF) objavio je u sredu da je, sada i zvanično, postigao sporazum sa ATP organizacijom o "strateškom partnerstvu".

Saudijska Arabija tako postaje važan igrač na teniskoj mapi sveta, jer će se u ovoj zemlji ubuduće, tačnije od oktobra ove godine, održavati i zvaničan ATP turnir.

Ovo je potvrda vesti o koje je već bilo najave pre mesec dana - sada je to sve postalo zvanično a poznati su pojedini detalji samog turnira "Slem šest kraljeva".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na njemu će, i to je već mnogima poznato, učestvovati šestorica najboljih na svetu: Novak Đoković, Rafael Nadal, Karlos Alkaras, Danii Medvedev, Janik Siner i Holger Rune.

Ono što je nova informacija - pobedniku će pripasti neverovatnih 5,62 miliona dolara.

Primera radi, Janik Siner je za titulu na poslednjem Australijen Openu dobio "samo" 1,95 miliona.

Dakle, pobeda na samo jednom turniru u Saudijskoj Arabiji donela bi zaradu koja je u rangu nagrade za osvojena četiri Grend slem turnira!

U skladu sa sporazumom, uz logo "ATP Rankings" ubuduće će stajati i oznaka Saudijskog investicionog fonda - PIF.

PIF će biti jedan od pokrovitelja turnira u Indijen Velsu, Majamiju, Madridu, Pekingu, kao i završnom Mastersu. Takođe, svi turniri "Next gen Masters" biće igrani u Džedi do 2027. godine.

Saudijci su prethodnog meseca izabali Rafaela Nadala za svog ambasadora, a prethodne godine su organizovali egzibicioni turnir, prvi iz ATP kategorije, za juniore - u pitanju je pomenuti "Next gen Masters".

Takođe, i egzibicioni duel Novaka Đokovića i Karlosa Alkarasa, kao i Arine Sabalenke i Ons Žaber bili su takođe jasni nagoveštaji kakve namere ova država ima sa svetskim tenisom.

Ovaj sport je jedan u nizu u koji je investiran ogroman saudijski novac. Pomenuti investicioni fond već je godinama prisutan u fudbalu (Njukasl), formuli 1, golfu, borilačkim sportovima prve kategorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.