Pobednici Dejvis kupa

Izvor: B92, 07.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobednici Dejvis kupa



Teniska reprezentacija Rusije osvojila je proteklog vikenda drugi put u istoriji trofej u Dejvis kupu. U finalnom trijumfu nad Argentinom (3-2) učestvovali su Nikolaj Davidenko, Marat Safin i Dmitri Tursunov. Pročitajte njihove kratke biografije:

Nikolaj Davidenko – Rodio se 2. juna 1981. godine u Severodonjetsku, visok je 177cm i težak 55 kg.

Tenisom je počeo da se bavi u sedmoj godini. Sa petnaest godina se preselio u Nemačku, a tek sa osamnaest >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je dobio rusko državljanstvo. Zbog toga mu mnogi zemljaci, baš kao i Šarapovoj, zameraju na nedovoljnom osećanju patriotizma. U mladosti je najviše voleo da gleda Ivana Lendla i Janika Nou. Pored tenisa, voli da se bavi pecanjem, fudbalom i hokejom. Često za sebe kaže da se lako umara, ali to ga ne sprečava da bude jedan od igrača sa najviše odigranih mečeva u toku sezone. Svestran je teniser i dobro se snalazi na svim podlogama, možda za nijansu bolje na tvrdoj nego na ostalima. Van terena je vrlo miran, ne eksponira se po medijima i retko kada je meta „žute štampe".

U dosadašnjem toku karijere osvojio je deset turnira i zaradio preko 5 miliona dolara. Koristi reket marke „Prince".

Debi na ATP turnirima imao je 2000.godine u Amsterdamu, kada je stigao do polufinala. Iako je treći na ATP listi, nema još nijedno Gren Slem finale. Stručnjaci ga zato kritikuju i govore da nije igrač za velika dostignuća, što mu daje dodatni motiv da u narednoj godini probije barijeru zvanu "Gren Slem". U igri ga karakterišu oscilacije. Zna da uđe u seriju od nekoliko direktnih poena, a da onda sve to prokocka neiznuđenim grešakama.

Dmitri Tursunov – Rođen je u Moskvi 12. decembra 1982. godine, visok je 185 cm i težak 81 kg.

Ljubav prema tenisu preneo mu je otac Igor, po profesiji inženjer. Majka Svetlana je računovođa, a ima i sedam godina starijeg brata Denisa. Kao dvanaestogodišnjak se preselio u Kaliforniju, gde i danas živi.Veliki je ljubitelj filmova, omiljeni glumci su mu Džeki Čen i Oven Vilson. Uživa u „dens" muzici i sportskim automobilma. Najveći deo slobodnog vremena provodi sa društvom. Dmitri je imao puno problema sa povredama, jednom je pauzirao čak godinu dana. Poznat je kao veoma duhovit.

Igra reketom „Head", a na turnirima ga oblači „Fila". Svoju jedinu titulu osvojio je ove godine u Mumbaiju. Za sada je od turnira zaradio skoro 1,5 milion dolara.

Prvi ATP turnir odigrao je 2000. godine u Memfisu, gde je stigao do četvrtfinala i izgubio od Marka Filipusisa. Diktira brz ritam igre i oslanja se na snažne udarce.

Trenutno se nalazi na 22. mestu ATP liste.

Marat Safin – Rodio se u Moskvi 27. januara 1980. godine, visok je 193 cm i težak 88 kg.

Maratov otac Miša je bio direktor malog teniskog kluba u prestonici Rusije, što je bio razlog da krene sa bavljenjem tenisom već od šeste godine. Majka Rausa mu je bila trener do trinaeste. Ima mlađu sestru Dinaru, koja se takođe bavi tenisom. Obožava fudbal i strastveni je navijač Spartaka iz Moskve. Ne libi se da u svakom momentu pokaže emocije, koje su neretko veoma burne. Potroši i po nekoliko reketa u toku meča. Donirao je ogromne svote novca u humanitarne svrhe i zbog toga ga ljudi poštuju i vole.

Koristi Head-ov reket, a igra u opremi Adidas. Do sada je u karijeri osvojio 15 titula i zaradio skoro trinaest milona dolara.

Kada igra na nivou svojih mogućnosti, retko ko može da mu se suprotstavi (to je na svojoj koži najbolje osetio Federer u polufinalu Otvorenog prvenstva Australije 2005. godine). Međutim, Marat kao da stalno traži neki izgovor da ne bude maksimalno posvećen tenisu. Izlazio je po diskotekama, nije hteo mnogo da trenira" Povrede su, takođe, uticale da Safin ne ostvari svoj potencijal. Ali, 26 mu je godina i još ima vremena. Odlikuju ga snažni i precizni udarci sa osnovne linije, kao i hrabrost u ključnim momentima meča.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.