Pobeda za polufinale

Izvor: Politika, 04.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda za polufinale

Srbija – Španija 16:11 (3:1, 5:3, 3:3, 5:4). – Ubedljivo nadigran i najteži protivnik u grupi

Utakmicu sa Španijom, očekivanu kao najtežu u grupi, naši vaterpolisti su dobili sa 16:11 (3:1, 5:3, 3:3, 5:4). Pobedu za polufinale (pobednik grupe je slobodan u četvrtfinalu) izvojevali su potpuno zasluženo, iako je protivnik dao sve od sebe, a njegove mogućnost nisu male.

Bez obzira na to ubedljivo je nadigran i to ne zato što je podbacio, nego zato što je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naša reprezentacija bila toliko moćna da bi samlela ne samo špansku ekipu, nego i gibraltarsku stenu. Ova je utakmica potvrdila da u našem timu nema slabog mesta i da Srbija s razlogom polaže pravo na presto, koji joj je ostao u nasleđe od SRJ (Budimpešta, 2001) i SCG (Kranj, 2003).

Teško je da se nabroje svi naši aduti. Na primer, strelci su nam izuzetno delotvorni. U prvom kolu su 13 puta zatresli mrežu Rusa, Holanđanima su dali 17 golova, Slovacima 19, a vrlo opasnim Špancima sada 16. Aleksandru Šapiću je potpuno svejedno protiv koga igra. Slovacima je dao osam golova, a Špancima sedam.

Bez obzira što smo primili 11 golova od Španaca nijednog trenutka se nije postavljalo pitanje kome će da pripadnu bodovi. Upinjali su se gosti da izmaknu sudbini, tražili su slabe tačke u našem timu, ali im ništa nije vredelo. Već na početku su glavom udarili u neprobojan zid kad je izgledalo da je pred našim golom trošna taraba. Pri vođstvu Srbije od 3:1 isključeni su Udovičić i Šapić, ali je naš tim sačuvao gol i sa dva igrača manje.

U prvoj polovini utakmice su se kod Španaca kao strelci istakla dva levaka: Čavijer Garsija i gorostasni Ivan Perez – obojica su dala po dva gola. Njihov golgeterski učinak su poništili Danilo Ikodinović i Petar Trbojević, a Šapićevi golovi su došli kao čista prevaga na našu stranu.

I kad bi Španci pomislili da su otkrili odakle vetar duva na scenu su stupali drugi naši asovi. Čim bi protivnik pojačao stražu kod nekog našeg igrača izranjala je iz tašmajdanskog bazena nova opasnost. Vujasinović, Nikić, Udovičić i Filipović su u drugom delu utakmice pravili društvo Šapiću u rešetanju španske mreže.

Naš tim je delovao toliko moćno da su gledaoci sa Tašmajdana otišli uvereni da drugačiji ishod izuzev naše ubedljive pobede nije mogao da bude. Stekao se utisak da je Španija kojim slučajem i ušla u ovu utakmicu s nekom prednošću u golovima to bi se vrlo brzo istopilo pred našim timom.

Ova reprezentacija je takva da na njene utakmice može da se dolazi da se uživa u vrhunskom vaterpolu, bez ikakve strepnje za rezultat. Sastavljena je od kompletnih igrača i ličnosti svesnih zadatka koji imaju. Neki se istaknu u davanju golova, neki u osmišljavanju igre, a neki u odbrani.

Svoj posao odlično obavlja i stručni štab (Dejan Udovičić, Dejan Jovović i Nebojša Novoselac) na koji se sticajem okolnosti obrušila velika odgovornost, ali koji je, ispostavilo se, dorastao zadatku. Vrlo uspešno vodi utakmicu, raspoređuje teret na što više igrača, dobro je pripremio ekipu, pa ona deluje kao najsavremeniji kompjuter. Ipak, rano je da se slavimo zlato. Na ovom šampionatu ima još jedna moćna ekipa. To je Mađarska i bilo bi pravo čudo da mi i oni ne stignemo u finale.

Plivalište: Tašmajdan. Gledalaca: 4.500. Sudije: Hauše (Nemačka) i Stavridis (Grčka). Isključenja: Srbija 10(4), Španija 16(11). Peterci: Srbija 1(1), Španija 1(1). Strelci: 1:0 Šapić, 1:1 Č. Garsija, 2:1 Šapić (+), 3:1 Ikodinović, 3:2 Perez (+), 4:2 Trbojević (+), 5:2 Šapić (+), 5:3 Č. Garsija (+), 6:3 Ikodinović (+), 7:3 Šapić (+), 7:4 Perez, 8:4 Trbojević (+), 8:4 Molina (peterac), 9:5 Vujasinović (+), 9:6 Molina (+), 10:6 Nikić (+), 10:7 R. Perone, 11:7 Nikić (+), 12:7 Šapić, 13:7 V. Udovičić, 13:8 Molina, 13:9 R. Perone, 14:9 Šapić (+), 15:9 Filipović, 16:9 Šapić (+), 16:10 F. Perone (+), 16:11 Perez.

SRBIJA: Šefik, Trbojević 2, Gocić, V. Udovičić 1, Savić, Ikodinović 2, Nikić 2, Filipović 1, Ćirić, Šapić 7(1), Vujasinović 1, Peković, Soro, Prlainović. Trener: Dej. Udovičić.

ŠPANIJA: I. Agilar, M. Garsija, Martin, R. Perone 2, Molina 3(1), Mora, Rej, Valjes, F. Perone 1, Perez 3, Č. Garsija 2, Andreu, Mingel, Maljarač. Selektor: R. Agilar.
I. Cvetković

--------------------------------------------------------------------------

Veče strelaca

Prvo što je posle derbija "A" grupe svaki član naše reprezentacije izjavio bilo je to da je ispunjen prvi cilj –iz grupe u polufinale...

Selektor Dejan Udovičić je istakao da je Srbija zasluženo pobedila:

– Ovaj meč je bio sasvim drugačiji od nedavnog finala Svetske lige u kojem smo Špance savladali sa 6:4. Sada je bilo mnogo golova što je i razumljivo ako se ima u vidu da je bilo i mnogo isključenja. U principu sam zadovoljan našom igrom.

Denis Šefik je uprkos neočekivano velikom broju primljenih golova bio jedan od najboljih:

– Ni u jednom našem meču protiv Španije nije bilo ovoliko pogodaka. Naša odbrana uopšte nije bila slaba. Pred kraj je došlo do manjeg opuštanja što je i logično. U polufinalu bih najviše voleo da se sretnemo sa Nemcima.

Centar Slobodan Nikić je dva puta savladao Agilara:

– Bilo je mnogo golova, mnogo isključenja i mnogo se plivalo. Suđenje je bilo malo čudno... Za korak smo bliže cilju za koji smo se spremali. Nadam se najboljem.

Aleksandar Šapić je i ovog puta potvrdio da je golgeter najviše svetske klase a publika ga je u nekoliko navrata nagrađivala dugim aplauzima:

– Najvažnije je da smo pobedili Špance. Na vreme smo se odlepili i održavali prednost. Ovo nam donosi novi dan pauze. Utakmica sa Rumunima u poslednjem kolu nema takmičarski značaj.

Kapiten Vladimir Vujasinović stalno održava borbeni duh svog tima, u vodi svojim zalaganjem i povicima, van terena savetima:

– Ostvarili smo vrlo važnu pobedu koja nas vodi direktno u polufinale. Ovo je naša najbolja partija na šampionatu, a nadam se da će doći još bolje. Protiv Rumuna možemo malo da odmorimo glave. Ako nastavimo u ovom stilu finale nam neće izmaći.

Aleksandar Ćirić obično upozorava da je svaki protivnik "opasan" ali sada ipak ne može da pobegne od toga da će susret s Rumunima biti "lakši trening":

– Protiv Rumuna možemo malo da predahnemo. Jednostavno taj meč treba odraditi i sačekati polufinale.

Andriji Prlainoviću se ispunila želja od prethodnog dana da bude više publike:

– Funkcionisali smo perfektno. Španija, jedan od favorita za medalju, nije imala svoje veče. Pobeda protiv nje nam daje dodatnu sigurnost.
A. Miletić

--------------------------------------------------------------------------

Perez: Izgubili smo od najboljih

Centar španske reprezentacije Ivan Perez je posle derbija "A" grupe potvrdio ono što je izjavio kad je najavljivao meč – da je po njemu Srbija bez premca u svetu vaterpola:

– Meč je bio izuzetno težak. Zasluženo smo izgubili od najboljeg tima na svetu. Ipak, ostvarili smo naš prvi cilj a to je plasman u četvrtfinale.

--------------------------------------------------------------------------

Danas susret rasterećenih

Danas, u poslednjem kolu, naša reprezentacija se sastaje sa Rumunijom (20,15 č). Biće to susret rasterećenih ekipa koje su ostvarile svoje ciljeve u grupi: "plavi" su se plasirali u polufinale, a Rumuni među šest najboljih.

Rumuni su juče savladali Slovačku sa 7:6. Čudno je da je u njihovom timu bilo sasvim suprotinih mišljenja o kvalitetu igre. Tako je selektor Vlad Hadžiu rekao da je njegov tim "igrao vrlo loše", a igrač Florin Musat da je – "igrao vrlo dobro".
A. M.

[objavljeno: 04.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.