Pobeda za Nejtana

Izvor: Sportski Žurnal, 07.Jun.2011, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda za Nejtana

BOSTON BRUINS – VANKUVER KANAKS
8:1 (0:0, 4:0, 4:1) – (1 – 2)



 Fortuna je konačno pogledala i oklopnike Boston Bruinsa. Posle dva zaslužena, ali ipak nesrećna poraza u ivodnim mečevima velikog finala plej – ofa, kada su golove primali u poslednjim sekundama regularnog dela i prvim trenucima produžetka, Bruinsi su na svom ledu u Bostonu stigli do pobede. Odličnom igrom u poslednje dve trećine, Bruinsi su pred prepunim >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << tribinama svog „TD Gardena“ sa 8:1 bili bolji od Vankuver Kanaksa i na taj način smanje zaostatak u seriji na 2:1.


Interesantno, da je i pored ubedljivog trijumfa, najzaslužniji za trijumf Boston Bruinsa bio golman Timoti Tomas, koji je sa 40 odbrana odigrao možda i najbolji meč u ovom plej – ofu. Ipak meč je obeležio žestok start Erona Rouma i teška povreda Nejtana Hortona, koji je završio u bolnici, što je kasnije Bruinsima bio veliki motiv da zaigraju najbolje što mogu i ponize protivnika.


Posle prve trećine u kojoj su pored nemilog događaja briljirali golmani, na prvi gol se čekalo do 11. sekunda drugog perioda. Tek što se krenulo sa centra, Kanaksi su napravili grešku, praktično poklonili pak Riču Peverliju, koji je vratio do Endrua Ferensa na plavoj liniji. Ovaj je uputio projektil ka golu pokrivenog Roberta Luonga i pogodio. Ovaj gol dao je krila domaćim hokejašima, koji su nastavili sa napadima i posle samo četiri minuta poveli sa 2:0. U odličnoj akciji, Mark Reki je pokušao da pred golom Luonga asistira Peverliju. Međutim u želji da preseče napad protivnika, krilo Kanaksa Rajan Kesler udario je pločicu i sproveo je kroz noge Luongu u mrežu.


Nesrećno primljen pogodak pokrenuo je Kanakse, koji su se oslobodili pritiska i krenuli da atakuju ka golu Bruinsa. Međutim, umesto da smanje rezultatski zaostatak, Kanaksi su u situaciji sa igračem više primili gol. Najveći krivac za to je Bred Maršan, koji je uradio nešto, što su ljubitelji hokeja poslednjih godina navikli samo od Aleksandra Ovečkina i Sidnija Krozbija.


Ukravši pak na centru, Maršan se uz pomoć bande oslobodio jednog čuvara. Potom se kao strela stuštio ka golu Luonga, čekao trenutak da iskusni golman izgubi svaku mogućnost za odbranu, pod pratnjom beka Kanaksa šutirao iz ugla i pogodio za 3:0. Ipak, to nije bilo sve jer je samo par minuta kasnije, posle snažnog šuta Milana Lučića i odbrane Luonga, mrežu Kanaksa pogodio David Krejči.


Iako je već tada bilo poznato ime pobednika, gosti iz Vankuvera se nisu predavali, ali i pored svih napora nisu uspevali da nađu ključ za mrežu Tomasa. Igra nerava trajala je sve do polovine poslednje trećine, kada je Aleksandar Berouz palicom udario golmana Tomasa. Ovakav potez napadača Kanaksa, Milan Lučić nije mogao mirno da prihvati, već je pesnicom dva puta udario Berouza, posle čega je nastalo koškanje, koje je završeno isključenjem do kraja meča obojice igrača. Tek što su oni otišli u svlačionicu, na centru su se potukli bek Bostona Denis Sajdenberg i napadač Kanaksa Rajan Kesler, posle čega su obojica pre vremena završila meč.


Iako su posle ove gužve ponovo imali igrača više, oklopnici Vankuvera dozvolili su sebi luksuz da prime i peti gol. Posle dodavanja Džonija Bojčuka, akciju je sa centra povukao Daniel Pal i na kraju pogodio gol Luonga za ubedljivih 5:0. Napadač Kanaksa Janika Hansen je smanjio na 5:1, dok su u poslednjih 140 sekundi meča Mark Reki, Kris Keli i Majkl Rajder postavili više nego ubedljivih 8:1.


IGRAČ UTAKMICE


  Timoti Tomas (Boston Bruins)


 Posle relativno lošijeg izdanja u finalu Istočne konferencije, gde je i pored dva šut – auta na preostalih pet mečeva u proseku primao nešto manje od pet golova, iskusni golman Boston Bruinsa Tim Tomas, ponovo je na visini zadatka. Posle uvodnih mečeva velikog finala 93. sezone NHL u kojima su i pored fantastičnih partija Tomasa, Bruinsi dva puta izgubili, Timoti je u trećem meču zasijao punim sjajem. Golman, koji je pravu šansu dobio tek u 32. godini života, činio je čuda na golu Bruinsa i na kraju sakupio 40 odbrana, što je bilo presudno za više nego ubedljiv trijumf Medveda od 8:1. Presudne odbrane Tomas je zabeležio u prelomnim trenucima, što je njegove saigrače pokrenulo i odvelo do ubedljivog trijumfa. Ukoliko i u narednim mečevima nastavi u istom ritmu, oklopnici Vankuver Kanaksa imaće jako težak zadatak da nađu put do njegove mreže.


 Zvezde večeri


o Timoti Tomas (Boston) 40 odbrana


o Mark Reki (Boston) dva gola


o Bred Maršan (Boston) gol i asistencija


 Horton u bolnici


 Uprkos ubedljivom trijumf od 8:1, ono po čemu će ovaj meč ostati upamćen je žestok start, koji se dogodio u šestom minutu prve trećine. U nameri da osujeti napad Boston Bruinsa, snažni bek Kanaksa Eron Roum telom je startovao na Nejtana Hortona. Iako na svakom meču ima desetine ovakvih startova, ovaj bi mogao da bude koban. Zahvaljujući jačoj konstituciji Roum je ramenom udario Hortona, koji je poleteo kroz vazduh i glavom udario o led. Napadač Bostona ostao je da leži nepomičan. Posle ukazane prve pomoći, prebačen je u centralnu bolnicu Masačuseca, odakle je javljeno da može da pomera ekstremitete, što bi mogla da bude dobra vest.


Žestok start Rouma, primorao je sudije da ga automatski iskuljuče do kraja meča, dok će odluka o eventualnoj suspenziji biti doneta naknadno. Sa druge strane povreda Hortona, pokrenula je Bruinse, koji su do kraja meča odigrali požrtvovano i na kraju upisali ubedljiv trijumf.






Ferensu dve kazne






Osim što je postigao vodeći gol i tako pokrenuo saigrače do ubedljivog trijumfa, napadač Bruinsa Endru Ferens uspeo je i da zaradi dva isključenja od po 10 minuta. Prvo na početku poslednje trećine u koškanju sa Danielom Sedinom, dok je drugi put visokom kaznom kažnjen u finišu meča, posle tuče sa bekom Vankuvera Kevinom Bieksom.










Trojka juri Mesijea






Iako su nominacije za NHL nagrade objavljene pre skoro dva meseca, ovih dana je donesena odluka ko će sve konkurisati za najmlađu nagradu, namenjenu najboljem lideru na terenu. Za nagradu, koja nosi ime legendarnog Kanađanina Marka Mesijea konkurišu kapiteni Boston Bruinsa bek Zdeno Hara, njegov kolega iz Detroita Niklas Lidstrom, kao i prvi među jednakima u dresu Finiksa napadač Šon Doan.






Labarbera veran Kojotima






Iako im je osnovni zadatak i želja da zadrže prvog golmana Ilju Brizgalova, čelnici Finiks Kojotsa uspeli su da privole njegovu zamenu Džejsona Labarberu da potpiše novi dvogodišpnji ugovor. Finansijski detalji nisu objavljeni, ali obzirom da Kojoti već godinama imaju velikih problema sa finansiranjem, sigurno je da suma nije izdašna.





























































































Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.