Po snagu u inostranstvo

Izvor: Sportski Žurnal, 21.Sep.2011, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po snagu u inostranstvo

Obzirom na veliku brigu o brojnim faktorima, mnogo veću nego u zemljama „stare Evrope“, izgradnja biatlonskog centra Žare kod Sjenice ili obnova Crvenih bara na Kopaoniku, još uvek su na čekanju. Iz tog razloga najbolji biatlonci Srbije primorani su da po formu odlaze u inostranstvo. Velikim naporom BSS, pre svega u obezbeđivanju finansijskih sredstava (oko 15 hiljada evra), a sve u cilju ostvarivanja svetski zapaženih rezultata, naši najbolji takmičari u svim uzrasnim kategorijama, imali >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << su priliku da gotovo celo leto provedu na pripremama u inostranstvu.
Posle stare baze Banskog, te premijernog odlaska u svetski poznati centar Belmeken u Bugarskoj, gde su trenirali zajedno sa najboljim biatloncima planete Tarjei Boom i Emilom Hegelom Svendsenom iz Norveške, tri seniora i jedan junior otputovali su na Pokljuku u blizini Bleda. U uslovima iz snova, koje su delili sa Jakovom Fakom i ostalim reprezentativcima Slovenije, seniorski prvaci države Milanko Petrović i Edin Hodžić, junior Emir Hrkalović, uz povratnika posle povrede Dejana Krsmanovića su pod dirigentskom palicom prvog trenera Tihomira Milosavljevića realizovali novu fazu priprema
Iako je do početka Svetskog kupa, poslednjeg vikenda novembra, ostalo još dovoljno vremena, sudeći prema prikazanom na Pokljuci, biatlon Srbije će u narednoj sezoni napraviti veliki korak napred. Trkački rezultati i sve bolje gađanje Milanka i ostalih sa pravom daju nadu da će u narednoj sezoni Srbija redovno imati dva učesnika trka Svetskog kupa, da će se po prvi put u istoriji osvojiti neki poen, te da će štafeta na SP u Ruhpoldingu, obezbediti učešće na ZOI 2014. u Sočiju.
Naravno, nepravedno je reći da je sve idealno, posebno u ovim teškim vremenima po pitanju obezbeđenja finansijskih sredstava, ali motiv i volja kojom rade takmičari, bilo da se radi o treninzima na strelištu ili vožnji 30 – tak kilometara uz planinu, ulivaju nadu za sledeću sezonu.
Edukacija
Opšte je poznato da bez konstantnog znanja i usavršavanja nema dobrih rezultata. Tako je slobodno proletnje vreme iskorišćeno za edukaciju trenera u saradnji Ministarstvom sporta i drugim asocijacijama. Posle teoretskog, na Pokljuci je red došao na praktični deo, koji su ocenjivali beogradski profesor Dušan Perić i saradnik u ovom programu selektor selekcije Slovenije Uroš Velepec. Iako nikome nije bilo lako, Tihomir Milosavljević, Almir Džeković, Miroslav Šegrt, Milan Sretenović i Aleksandar Milenković zaslužili su licencu, koja je po prvi put dodeljivana kod nas.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.