Po notama Biekse

Izvor: Sportski Žurnal, 19.Maj.2011, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po notama Biekse

Posle Rajana Keslera i braće Sedin, na red je stigao i Kevin Bieksa. Taman kada se pomisli da su Vankuver Kanaksi potrošili sve rezerve, pojavi se igrač, koji blesne, razmrda ekipu i odvede je do pobede. Posle napadača (Keslera i Sedinovih) red je stigao da meč obeleži i jedan bek. Sudbina je htela da u drugom meču finalne serije Zapadne konferencije to bude Kevin Bieksa, koji je sa po jednim golom i asistencijom, te odličnom igrom tokom celog meča, >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << pomogao Kanaksima da slave sa ubedljivih 7:3 i u seriji protiv San Hoze Šarksa povedu sa 2:0.
Ipak, meč na ledu „Rodžers arene“ u Vankuveru nije počeo baš najbolje po domaće. Već na polovini trećeg minuta, gosti iz San Hozea dobili su igrača više, kog su iskoristili posle odlične akcije. Pred svojim golom napad je poveo Jan Vajt, na centru proigrao Denija Hitlija, koji je posle par driblinga izbacio Logana Kutura samog pred Roberta Luonga, što je ovaj pretvorio u efektan gol. Takav rezultat bio je aktuelan sve do polovine prve trećine, kada su domaći za samo 39 sekundi preokrenuli rezultat.
Prvo je posle filigranske akcije u trećini Ajkula, Daniel Sedin iskoristio dodavanje brata blizanca Henrika, da bi nešto kasnije Rafi Tores realizovao odličan prodor po desnom krilu Kristijana Erhofa. Dozu neizvesnosti, dva i po minuta kasnije vratio je Patrik Marlu, posle akcije u kojoj su Šarksi jednostavno ugurali pak u mrežu Luonga.
Takav rezultat 2:2, bio je aktuelan sve do osam minuta pre kraja druge trećine, kada je na scenu stupio pomenuti Kevin Bieksa. Pošto je u svojoj trećini primio pak od Dena Hamhusa, Kris Higins poslao je dijagonalu na drugo krilo do Biekse, koji se neometan ustremio ka golu Ajkula i bez većih problema savladao Antija Niemija za vođstvo domaćih od 3:2.
Efektan gol Biekse, kao i tuča istog igrača u finišu drugog perioda dala je krila Kanaksima, koji su u periodu od osmog do 17. minuta poslednje trećine u potpunosti potopili brod Ajkula. Posle filigranskih akcija u trećini Ajkula, koje je odlikovala brza razmena pasova između svih igrača, koji su se u tom trenutku nalazili na ledu, Kanaksi su četiri puta savladali Niemija i to po jedanput Kris Higins, Daniel Sedin, Eron Rom i Mejson Rejmond. U samom finišu gol za Ajkule postigao je Ben Iger, tek toliko da ublaži poraz i saigračima da motiv da u trećem meču, na ledu „HP Paviljona“ u San Hozeu zbiju redove i pokušaju da zaustave zahuktale Kanakse.
Rezultati finala plej – ofa Zapadne konferencije: Vankuver – San Hoze 7:3 (2:2, 1:0, 4:1) (skor u seriji 2 – 0).




Zvezde večeri


o Kevin Bieksa (Vankuver) gol i asistencija
o Kris Higins (Vankuver) gol i dve asistencije
o Henrik Sedin (Vankuver) tri asistencije


Sejbersi kupuju Ročester


U nameri da se oduži za uspeh, koji je postigao u životu, novi vlasnik Bafalo Sejbersa, milijarder iz Pensilvanije Teri Pegula, odlučio je da započne pregovore sa bivšom filijalom Sablji, Ročester Amerikansima, članom AHL. Osim nostalgije, ono što Pegulu navodi na ovakav potez je saradnja sa dosadašnjom filijalom Portland Pajratsima, koja će se po svoj prilici okončati 2014. Osim ove investicije, Pegula je donirao svoj nekadašnji univerzitet „Pen Stejt“ tako što je uplatio 88 miliona dolara u fond za izgradnju višenamenske dvorane, a sve u cilju oživljavanja hokejaškog programa na univerzitetu.




Protesti protiv prodaje


Pošto je procurela vest da se već uveliko vode pregovori o prodaji Atlanta Treširsa i to večitim interesentima iz Vinipega, udruženje navijača tima iz Džordžija odlučilo je da organizuje proteste. Prva runda zakazana je za subotu, kada Treširsi budu organizovali tradicionalni susret sa vlasnicima sezonskih ulaznica. Kako to obično biva, odmah su se među navijačima pojavili interesenti za formiranje konzorcijuma, koji bi zadržao ekipu u Atlanti. Podršku za ovakvu odluku pružio je i vlasnik „Si – En – En“ Ted Tarner, inače osnovač i prvi vlasnik Treširsa.
Međutim, prema rečima čelnika Treširsa i grada Atlante, glavni razlog za odluku o prodaji je mala posećenost utakmicama, jer u proseku mečeve na ledu „Filips arene“ poseti 13.469 gledalaca, što ih dovodi na 28. mesto među 30 ekipa NHL. Obzirom da su vlasnici Treširsa ujedno i vlasnici NBA ekipe Atlanta Houksa, pojavile su se glasine da bi najveći grad u Džordžiji mogao ostati i bez profesionalne košarkaške ekipe.




Bez pomoći poreskih obveznika


Obzirom da postoji mogućnost da Vinipeg konačno vrati NHL ekipu, oglasio se premijer provincije Manitoba Greg Selindžer u kojoj se nalazi pomenuti grad. Prvi operativac Manitobe objasnio je da njegova vlada ne učestvuje u pregovorima oko kupovine, kao i to da ekipa neće dobijati pomoć iz regionalnog budžeta, dok će na svaku drugu vrstu podrške moći da računa.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Povezane vesti

NHL: Kanuksi upecali "ajkule" i drugi put VIDEO

Izvor: S media, 19.Maj.2011

Vankuver Kanuksi su stigli na pola puta do velikog finala plej-ofa NHL lige. ..Kanadski tim je i u drugom meču finalne serije Zapadne konferencije savladao San Hoze Šarkse, ubedljivo - 7:3...NHL: Tampa postigla tri gola za 85 sekundi!..NHL: "Ajkule" nisu dozvolile preokret..NHL: "Crvena krila" poletela...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.