Plavi optimisti pred Svetsku ligu

Izvor: B92, 06.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Plavi" optimisti pred Svetsku ligu

Jedan od najiskusnijih odbojkaša u reprezentaciji Srbije i Crne Gore Vladimir Grbić ocenio je u izjavi za agenciju Beta da je cilj ekipe da se što uspešnije takmiči u Svetskoj ligi i da pokuša da osvoji prvo mesto.

"Mislim da je bitno da budemo medju prve dve ekipe u grupi i da odemo na završnicu, a onda tamo da gledamo samo jedno, kako da se popnemo na postolje na kome piše 'broj jedan'. Ne treba da se opterećujemo kakav će da bude finansijski učinak, nego kako da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postignemo što bolji rezultat", naglasio je Grbić.

Prema njegovim rečima, ekipa je u istom sastavu već četiri sezone i do sada je sasvim sazrela da shvati koliko može.

"Mislim da naša reprezentacija ima mnogo veći potencijal u odnosu na druge, ali je pitanje koliko će to uspeti da iskoristi. Ove godine imamo tri izuzetno velika takmičenja, koja ćemo sasvim sigurno 'napasti'. Ipak, Svetska liga je nešto posebno, jer je nijednom nismo osvojili", rekao je Vladimir Grbić.

Nekada najbolji igrač sveta, istakao je da su odbojkaši Srbije i Crne Gore morali mnogo toga da "progutaju" i da će im to dati snage da izguraju celu sezonu.

"Pre svega mislim na to da su već počeli da nas otpisuju. To je lepo, jer mi najbolje igramo kada nismo favoriti", dodao je Grbić.

Srednji bloker reprezentacije Đula Mešter smatra da je dobro što selektor Veselin Vuković ove godine ima veliki fond igrača na raspolaganju.

"Ne želim da obećam da ćemo trijumfovati u Svetskoj ligi, ali je realno da se potrudimo da stignemo do finala, jer u njemu nikada nismo igrali. Evropsko prvenstvo smo osvojili, bili smo drugi na Svetskom šampionatu u Japanu, ali nam je završnica ovog takmičenja do sada uvek izmicala", istakao je Mešter.

Selektor selekcije Srbije i Crne Gore Veselin Vuković ponovio je da je datum početka priprema određen ranije i da se već tada znalo da neće svi igrači moći da dođu na prve treninge.

"Pripremamo se sedam dana i tek očekujemo da se ekipi prikluče Nikola Grbić, Ivan Miljković i Rajko Jokanović. Ipak, za ovo vreme pokušao sam da što više oporavim igrače, jer je većina imala naporne završnice sezona u svojim klubovima", kazao je Vuković i dodao da je motivacija reprezentativaca na zavidnom nivou.

On je izrazio žaljenje što je Svetska odbojkaška federacija suspendovala selekciju Kine iz Svetske lige i naglasio da je ulaskom Bugarske ekipa Srbije i Crne Gore dobila dva dana u odlasku na utakmicu i dva dana u povratku za odmor.

"Sa Bugarskom naša grupa je postala mnogo kvalitetnija. To govorim, jer oni imaju dosta dobrih igrača, ali u poslednje vreme nisu sa reprezentacijom imali zapaženih rezultata. Pored toga, njihov adut je naš stručnjak Milorad Kijac, koji će sigorno njihovu igru da podigne na viši nivo. Mislio sam da će selekcija Holandije biti naš najteži protivnik, ali sada više nisam siguran", rekao je Vuković.

Selektor odbojkaške reprezentacije Srbije i Crne Gore naglasio je da u ponedeljak očekuje da se ekipi priključi kapiten Nikola Grbić, kao i da će odmor Ivana Miljkovića da potraje malo duže.

"Mislim da je bolje da se Miljković odmori 10 ili 15 dana, nego da se sada priključi timu. Imao je zaista napornu sezonu. Ukoliko ne bude bio spreman za mečeve sa Holandijom, očekujem da će sigurno igrati u prvoj utakmici u Beogradu", dodao je Vuković.

Igrači su obećali da će ove godine mnogo više pažnje posvetiti Svetskoj ligi i da ovo takmičenje neće, kao prošlih godina, da posluži kao uigravanje za Evropsko prvenstvo. Sa tim se složio i selektor.

"Jednostavno smatram da nema takmičenja koja su prvog i drugog reda. Prvo učestvujemo u Svetskoj ligi i ova reprezentacija treba da proba da napravi takav rezultat koji bi je doveo na pobedničko postolje. Grešimo ako ne razmišljamo na takav način", zaključio je Vuković. Takmičenje u Svetskoj ligi ove sezone počinje 23. maja. Selekcija Srbije i Crne Gore učestvuje u grupi C sa reprezentacijama Holandije, Kube i Bugarske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.