Platini najavio promene

Izvor: B92, 09.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platini najavio promene



Kandidat za predsednika Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini rekao je u sredu u Beogradu da će promeniti stvari u klupskom takmičenju i strukturama organizacije ako bude izabran, ali da neće izvršiti revoluciju.

Glavna promena koju Platini namerava da uvede je ta što će smanjiti broj klubova iz svake zemlje koji mogu da se takmiče u Ligi šampiona, ali je rekao da će se truditi da u fudbalu ponovo istakne tradicionalne vrednosti - prijateljstvo, fer-plej, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << igru.

"Svi treba da imaju iste šanse da igraju. Previše je da ekipe iz velikih evropskih zemalja (Engleska, Italija, Španija, Nemačka) imaju po četiri kluba. Tri je sasvim dovoljno, a tako i ostali imaju šansu", rekao je Platini.

Za mesto predsednika boriće se samo dva kandidata, a konkurencija Platiniju biće dosadašnji predsednik Lenart Johanson, koji je kandidaturu objavio posle Francuza, da bi, kako je rekao, sprečio da se "sruši sve što je gradjeno godinama".

Izbori će se održati u januaru u Nemačkoj, a opšte je uverenje da Johanson štiti interese bogatih, a Platini siromašnijih klubova.

Bivši francuski reprezentativac odbacio je mogućnost da se udruženje najbogatijih klubova G14 odvoji od Lige šampiona i osnuje novo takmičenje.

"Svačiji interesi su jasni. Ako budem izabran promeniću neke stvari, ali neću vršiti revoluciju", rekao je Platini.

Jedan od novinara je ocenio da je pristup kandidata manjim fudbalskim savezima po prirodi levičarski, ali Platini nije želeo da priča o politici i svojim uverenjima.

"Tačno je da me u velikim klubovima zovu komunistom, ali moje političko opredeljenje je tajna. Fudbal je univerzalan i svi treba da imaju šansu. Ne dolazi u obzir da samo veliki igraju sa velikima, a mali sa malima. Fudbal je popularan baš zato što je univerzalan", rekao je Platini.

Kandidat za predsednika UEFA izneo je plan predsedniku Fudbalskog saveza Srbije Zvezdanu Terziću, koji je Platiniju izneo "blago nezadovoljstvo" pozicijama zemlje u evropskoj organizaciji.

"Znamo da samo radom i ličnim rezultatima možemo da steknemo pozicije. Rekli smo Platiniju naše namere da budemo fudbalski lideri u ovom delu Evrope, a na to mesto ćemo stići ličnim radom", rekao je Terzić.

Novinare je zanimalo da li će FSS glasati za pobedničku stranu na januarskim izborima.

"Mislim da je došlo vreme da budemo na strani pobednika", rekao je Terzić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.