Piksi za B92.net: Od šoka u Kataru, preko Vidićevog prostakluka do istorijskog EURO VIDEO

Izvor: B92, 28.Dec.2023, 09:01

Piksi za B92.net: Od šoka u Kataru, preko Vidićevog "prostakluka" do istorijskog EURO VIDEO

Ako izađete na bilo koju ulicu u Srbiji i napravite anketu sa pitanjem: "Ko je najbolji fudbaler u istoriji srpskog fudbala?", odgovor bi većinski bio isti.

Naravno, može i to tome da se naširoko diskutuje, pošto definitivno nije imao karijeru kakvu je po talentu zasluživao, ali je zasigurno Dragan Stojković Piksi bio i ostao najveći majstor sa "bubamarom" kog je naša zemlja imala.

Izvesno je bio srpski igrač najbliži "Zlatnoj lopti", ali su različiti razlozi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog kojih je nije dobio. Ali jeste dobio ogromno poštovanje i ugled u svetu, dok je i na ovim prostorima još uvek fudbalski Bog.

Kao takav, stigao je 2021. godine na kormilo fudbalske reprezentacije Srbije, bez prethodnog selektorskog, pa i trenerskog iskustva na najvišem nivou. Ali su svi bili složni u oceni da je prava osoba za to mesto.

Došao je sa porukom da će odvesti Srbiju na Mundijal u Kataru. Zatim i na Evropsko prvenstvo, prvo posle četvrt veka.

Između je "uglavio" i ulazak u "A" diviziju Lige nacija.

Postao je prvi čovek posle Ivice Osima sa početka devedesetih godina koji je nacionalni tim odveo na dva uzastopna velika takmičenja.

Reklo bi se, ispunio je sve što se od njega tražilo. Međutim, neoboriva je činjenica da je fudbalska javnost mnogo manje za njega sada, nakon tri ostvarena uspeha, nego pre dve i po godine kada je prvi put seo u selektorsku fotelju.

Zašto je to tako i zbog čega se mišljenje navijača promenilo, uprkos ostvarenim rezultatima, odgovore smo potražili upravo od Dragana Stojkovića Piksija, koji je ekipu B92.net ugostio u svojoj kancelariji na Terazijama.

Iako vremenski ograničeni, selektor je u gotovo polučasovnom obraćanju (hvala portparolu FSS Milanu Vukoviću na dozvoljenom malom "probijanju termina"), krenuo mirnim tonom, a potom se "otvorio" i završio sa jasnim i direktnim porukama, uz čak poneki "preteći prst".

"Za srpski fudbal je jako važno da smo ostvarili strateški cilj. Naša fudbalska reprezentacija plasmanom na Evropsko prvenstvo je napravila zaista veliki iskorak. Kada sam govorio da je to istorijski rezultat, mislio sam na vremensku distancu od 24 godine, koliko nas dugo nije bilo na najvećem evropskom takmičenju. Imamo razloga za veliku satisfakciju. Koliko je važan taj rezultat 'A' reprezentacije, koja je 'lokomotiva' svega onoga što se dešava u fudbalu na ovim prostorima, toliko je i bitan i za ostale aktere u fudbalu, za FSS. Na kraju krajeva, i navijače i ovaj narod koji je isčekivao dugo vremena to učešće", počeo je Dragan Stojković opširan razgovor za B92.net.

EURO je za manje od šest meseci. U grupi smo sa Engleskom, Slovenijom i Danskom. Selektore, kakve ćete ovog puta ciljeve postaviti pred igrače i svoj stručni štab i da li bi još jedno ispadanje u grupnoj fazi bilo neuspeh?

"Najvažnije je da na tom EP budemo spremni u svakom smislu. Da povrede zaobiđu naše igrače i da stoprocentno budu spremni za izazov kakav je Evropsko prvenstvo. Prvi cilj i želja je da svojom igrom i rezultatima dođemo u poziciju da odete u osminu finala. To je ono o čemu razmišljamo i to je tema za koju ćemo se spremati".

Pred čuveni meč sa Portugalom nastala je često citirana izjava Piksija da "Portugalci ne lete". Ali, čini se da Englezi u poslednje vreme, baš, "lete" po terenu u svojim mečevima.

"To isto i sada mislim, bez obzira što Engleska poseduje igrački kadar neverovatnih kvaliteta. Bez obzira što je favorit u našoj grupi, ja mislim da je favorit i za osvajanje titule. Ali, naravno, niko nema krila i niko ne leti. Barem do sada se to nije desilo. Utakmica je 10 protiv 10 ili 11 protiv 11. Ništa više. Idemo iz utakmice u utakmicu i pokušaćemo da osvojimo što veći broj bodova koji će nam obezbediti narednu rundu".

Kostur "orlova" je već poznat, ali da li neko novo ime može da iskoči do leta? Da li se sprema neko "iznenađenje"?

"Mislim da može neko da iskoči. Mi smo sa jednom grupom igrača napravili ove rezultate i svi su zasluženo tu, na terenu ili na klupi. To je grupa igrača u koju ja verujem. Do sada se nije desilo da neko nije pozivan, a da nije zaslužio. Ili obrnuto. Da je neko tu, a da ne zaslužuje. To ste, valjda, vi, a i javnosti, mogli u protekle dve i po godine kako sam selektor fudbalske reprezentacije, mogli da primetite. Očekujem da do leta, naravno, bude nekih kandidata koji ozbiljno kucaju na vrata 'A' tima i pretpostavljam da će i oni dobiti šansu. Ne zaboravite da u martu imamo dve utakmice, a onda u junu još dve. U totalu četiri meča u kojima ćemo pokušati da svim tim novim imenima pružimo šansu, kao i da neke varijante probamo i da kroz njih unapredimo našu igru. Da u takmičarskom igru budemo spremni kada Evropsko prvenstvo počne".

Neko ko je svojim dolaskom izazvao veliku pažnju početkom 2023. godine je Lazar Samardžić. Ali, u nastavku kvalifikacija smo ga videli tek nekoliko minuta na terenu. U međuvremenu je bio nadomak Intera i postao standardan član Udinezea. Zbog čega ga nismo videli više u dresu Srbije?

"Nije bilo lako doći do tog epiloga da Lazar Samardžić zaigra za 'A' reprezentaciju. Znate da je bio član mlade reprezentacije Nemačke. Uspeli smo da iskrenim razgovorima, pre svega, sa njegovim roditeljima i sa njim dođemo do toga da on debituje za našu reprezentaciju. U ovom momentu na poziciji na kojoj igra imamo Dušana Tadića, tako da sa te strane on je dobio šansu i predstavljaće budućnost srpskog fudbala", odgovorio je Stojković na jedno "Vox populi" pitanje.

Da li je sistem igre sa trojicom štopera jedini u kom vidite Srbiju i kako ćete rešiti taj problem jeftino primljenih golova?

"Nije jedini. Od momenta kada sam došao i kada sam dobro analizirao tu grupu igrača na koju mogu da računam i uz moju filozofiju kako treba naš tim da izgleda, odlučio sam da idemo u sistem sa tri beka. Ako se setite kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, bile su na izuzetnom nivou. Srbija je bila izuzetno ofanzivna, dominantna, dinamična i postizala je golove. Na kraju krajeva, rezultat govori u prilog svemu tome što pričam. Došle su kvalifikacije za EP, gde nismo bili na tom nivou, ali smo bili dovoljno dobri da se plasiramo. I to je bio cilj svih ciljeva, prioritet svih prioriteta. Da igra može biti bolja, može. Da utisak može bolji da se ostavi, može. Da li ima prostora za tako nešto, ima. Tako da ćemo naredni period iskoristiti, kada budemo imali šansu, da probamo i igru sa četiri beka, kao i neke sisteme za koje ja smatram da mogu da nam donesu takmičarski rezultat".

Nastavio je selektor o sistemima i problemima u igri na kojima, kako kaže, revnosno radi sa svojim timom

"Radi se na treninzima na tome. Nemojte da mislite da, kada se sastanemo, samo pričamo i pijemo kafu. Radi se na treninzima, raznorazne varijante. Ali, ne možete da budete sigurni nikada, a to se dešava, da neće biti individualnih grešaka igrača. One su sastavni deo igre, a kada se to desi, onda se daje grupna ocena da nismo dobri u odbrani. Šta god da se desi, ta jedna greška vam odvlači pažnju. Meni je važno da svi igrači daju svoj maksimum, da svi pružaju sve što mogu da pomognu timu. Da kroz kolektivni i timski duh dođemo do rezultata. I znam da, ko god istrči na teren, daje svoj maksimum. A to je, za mene, jako bitno. E sad, da biste bili 'perfektni', a biti perfektan je, po meni, nemoguće, morate da imate dovoljnu dozu koncentracije, da budete potpuno spremni i da u datim momentima donosite rešenja koja su dobra za vaš tim. Videćete da kroz mnogo jače ekipe, na najvišem nivou, dolazi do grešaka. Greške su sastavni deo fudbala. A naš cilj je da te greške koje imamo dovedemo na minimum".

Da li je to glavni problem koji ste "locirali" u nacionalnom timu?

"Koliko vidim, mi u odbrani imamo taj problem, veći nego što je u veznom redu i napadu. Ekipa smo koja i te kako može da napravi probleme protivniku u ofanzivnom smislu. Ali, isto tako, u defanzivnom delu smo mogli i morali da budemo bolji. Morate da znate još jednu stvar, da ne postoji nijedan sistem koji može da vam garantuje uspeh. Postoje dva sistema: jedan je sa trojicom bekova i drugi je sa četvoricom u poslednjoj liniji. Ne postoji treći i nijedan vam neće biti garancija uspeha. Svaki sistem u fudbalu iziskuje poštovanje princima istoga. Postoje principi u defanzivnom i ofanzivnom smislu. Igrači moraju da imaju taj automatizam i da shvataju u datom momentu šta treba raditi, kako se braniti i kako napadati. Ta fudbalska inteligencija je jedna od glavnih i krucijalnih stvari u fudbalu. Ona, ustvari, pravi razliku".

Činjenica je da ni Partizan, ni Crvena zvezda, u poslednjih "iks" godina ne proizvode prave bekove, reprezentativnog kalibra. Tek sada se, evo, pojavio mladi Kosta Nedeljković, desni bek crveno-belih. Međutim, njegovo vreme će tek doći u deceniji pred nama.

"Kao prvo, ne slažem se da treba kritikovati. Kad neko kaže: "nismo mi tim koji može da igra sa trojicom pozadi". Ja ne bih rekao da je to tako. Zašto mi nismo predodređeni da igramo sa trojicom. Pitanje je samo kako shvatate igru. Igra sa trojicom u odbrani je i te kako ofanzivna. Jer imate bočne igrače koji su daleko više prisutniji u ofanzivi nego u defanzivi. Da, mi nemamo te klasične bekove, desne i leve. U toj percepciji, odlučio sam se da igramo u sistemu koji je prilagodljiv i koji će nam dati ono što možemo, a to je da taj ofanzivan deo bude na nivou. Ljudi se odlučuju na osnovu šta imaju, kakav profil igrača imaju i kako želite da izgledate, koji stil fudbala da gajite. Generalno, to je sistem koji je izuzetno ofanzivan i koji daje mogućnost da iskoristite te prostore po strani, gde su ti intervali vrlo slobodni. To je prostor koji mora da se iskoristi, kako bi se napravio problem protivniku. Evo, mi smo u Budimpešti protiv Mađara krenuli sa četvoricom, a u drugom poluvremenu sam vratio u stari sistem i bilo je, zaista, odlično. Tako da sistem kao sistem je važan, ali najvažnije je kako principe poštujete".

Rezultat na Mundijalu je, koliko god bio bolan za sve nas, ujedno za Vas bio idealan da izvučete pouke, jer je to i Vama bilo prvo ozbiljno takmičenje i, definitivno, velika škola. Možete li, evo godinu dana kasnije, da nam precizno kažete gde je zapelo u Kataru?

"To je bilo vrlo loše iskustvo za nas, jer je Srbija bila u jednoj euforiji. Sa pravom ili ne, ali je bila u euforiji zbog predstave koju smo prikazivali do tada. Jer, Srbija je u fudbalskom smislu delovala moćno i nikoga se nije plašila. Ali, ne treba zaboraviti da smo te kvalifikacije odradili u punom sastavu. Bili smo potpuno spremni za sve izazove koji su bili ispred nas. Katar je došao u loše vreme po nas. Ali ne zbog kalendara i zato što je bio novembar, nego u lošem momentu, jer smo imali igrače koji nisu bili spremni da takmičenje te vrste, takvog intenziteta, da iznesu na svojim plećima. Ja sam to znao", počeo je Stojković ispovest o Kataru.

Sam je nastavio, priznajući svoju grešku, a usput je otkrio detalje malo poznate javnosti, po prvi put.

"Možda je bila moja greška što ja nisam ranije, vas medije, obavestio i rekao: "Ljudi, da vam samo kažem i da obavestim javnost, nemojte da očekujete mnogo, idemo tamo, ali medicinska slika mi ne daje onu energiju koju sam nosio do tada". Jer, znao sam šta nas čeka. To je krem i moraš biti više nego sto odsto spreman. Mi smo bili u deficitu i na prvom treningu, kada smo došli tamo, nisam imao sedam ili osam igrača na treningu. To je za mene bilo šokantno!", priznao je Piksi i podvukao:

"Sve je to jedna škola. Nismo imali sreće sa te strane, jer da smo bili potpuno spremni i da sam mogao da računam na sve igrače 100 odsto, kao što je do tada bio slučaj u kvalifikacijama, rezultat bi bio daleko, daleko drugačiji nego što se desio! Imali smo tu nesreću, uz neke naše gluposti jer smo dozvolili protivnicima da nam daju neke golove, a koji ne bi smeli da se dešavaju".

Baš pred put u Katar, sećamo se svi, bavili ste se i oglašavali o vanfudbalskim stvarima, konkretno, borbi za prevlast u vrhu FSS. Jesu li ti momenti neposredno pred odlazak na Mundijal, kao i nedavna svađa sa Nemanjom Vidićem odvlačile pažnju sa Vašeg primarnog posla?

"Iskreno ću vam reći – sve ono što se dešavalo pred Katar, one Skupštine, izbori i sve drugo, to je ostavilo traga na meni. Uticalo je mnogo. Shvatio sam da sve što sam do tada uradio do tada, nema veze, nije bilo bitno, već neke druge stvari. Nisam bio srećan zbog toga, a to se i videlo na meni. To više nisam bio ja. Ali, Bože moj... Moj fokus i koncentracija su kompletno preusmereni na 'A' tim i jedva sam čekao mart i da počnu te kvalifikacije, da vratimo taj 'dug' i da se plasiramo na EURO. Ako uopšte i dugujemo narodu, pre svega, za Katar koji se desio".

Ipak, nedavno je Stojković ponovo morao da odgovara na optužbe Nemanje Vidića, bivšeg kandidata za predsednika FSS, koji se povukao na dan izbora, shvativši da nema dovoljan kvorum na Skupštini održanoj neposredno pred put u Katar. Izjava da su "selektor i njegov stručni štab dobili 16.000.000 evra za dve godine", baš je naljutila Piksija.

"Što se tiče Nemanje Vidića, uz svo moje poštovanje prema njegovoj igračkoj karijeri... On ima svoje ambicije o ideji da postane prvi čovek fudbala, izabrao je svoj put, kako i zašto, to je njegova stvar i ne mešam se. Niti pomažem, niti odmažem. To su stvari koje mene apsolutno ne dotiču. U tom intervjuu koji je dao, ja nisam bio tema, jer nema razloga da budem. Ali, pominjanje tih finansijskih stvari totalno je deplasirano i vrlo pokazivanje nepoštovanja. I morao sam da odgovorim. Nisam hteo da ga napadam, već da kažem javnosti da to što je izjavio – nije istina. Ja znam šta je istina. A iznošenje takvih stvari i, uopšte, govoriti o finansijama je neprimereno. Nije lepo... To je prostakluk. To su stvari o kojima se ne govori".

Selektor je u više navrata apostrofirao da mu ističe ugovor, ali da se on automatski produžava plasmanom na EURO. Pitanje pred kraj razgovora je bilo da li ima planove za posle Nemačke ili je tu kraj.

"Moji planovi su isključivo vezani za EP i da ekipu pripremim najbolje što mogu. Očekujem samo jednu stvar – da nam igrači budu zdravi! Da povrede zaobiđu naše igrače i da odu negde na drugu strani. Jer, dovoljno smo propatili zbog takvih stvari i ne zaslužujemo da imamo slične probleme. Moj fokus je kompletno usmeren ka tom prvenstvu i da Srbija pokaže svoje pravo lice. Da bude na nivou, da ponosno odigra, da se bori, da donese pozitivne rezultate i da taj utisak bude daleko bolji nego što je bio".

Na kraju je selektor Stojković, bez dodatnih pitanja, sam podvukao crtu i poslao nekoliko jasnih poruka, uz visoko podignut kažiprst.

"Tehnički, da, meni 31. decembra ističe ugovor, takav je i dogovor bio, da vežem ova dva ciklusa, Svetsko i Evropsko prvenstvo. Vrlo sam ponosan na rezultate u ove dve i po godine. Još ako dodamo tu i Ligu nacija, gde smo bili prvi u grupi i to nam je donelo da budemo među 16 najboljih ekipa u Evropi, u elitnoj diviziji. To su neke stvari koje moraju da se poštuju. Moraju da se respektuju. To ne sme niko da potcenjuje, to ne sme niko da potcenjuje. Maksimalan rezultat je napravljen. To su bila tri takmičenja u kojima smo bili na vrhuncu. Tražili ste, očekivali ste. Iako mnogi nisu očekivali da ćemo se kvalifikovati na SP, ja sam bio taj koji vas je sve ubeđivao. Onda Liga nacija, za koju sam rekao da će se podvući crta posle nje. I podvukli smo je, a onda smo najavili da možemo, hoćemo i da ćemo otići na EP. I otišli smo. Uradili smo maksimum, jer nije bilo ništa pored toga što je trebalo da uradimo. Bile su te tri stvari i mi smo ih odradili kako treba. Sa te strane, puna je satisfakcija. Generalno je to dobro za naš fudbal. Niti ja to prisvajam za sebe, niti će 'A' reprezentacija da se hvali time. To je zadatak koji smo zajednički uradili i taj uspeh treba svi da delimo. Nisam neko ko prisvaja samo za sebe i nikada nisam govorio o sebi, već sam puštao druge da to rade. Činjenica je da je ovo veliki uspeh za srpski fudbal – jedna mala fudbalska Srbija je otišla na EP posle 24 godine. Neću dozvoliti nikome da nipodaštava rezultate, niti da nas vređa ili koristi neke reči koje nisu primerene", zaključio je Dragan Stojković Piksi veliki intervju za B92.net.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.