Pijani sudija i bušne mreže: Lude priče iz Bundeslige

Izvor: B92, 26.Avg.2023, 12:30

Pijani sudija i bušne mreže: Lude priče iz Bundeslige

Fantomski golovi koji su priznati, drvene stative koje se ruše, sudija što na utakmici dolazi pripit i psi koji ujedaju igrače…

Nemačka Bundesliga obeležava šest decenija postojanja u kojem je bilo bizarnih anegdota.

Kad je stativa pukla

U aprilu 1971. je na utakmici Borusije Menhengladbah i Verdera pao gol. Doslovno pao. „Čuo sam lomljavu, i stativa je pala u stranu“, prisećao se kasnije igrač Menhengladbaha Herbet Laumen.

Naime, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << propustio je jedan centaršut pa je uleteo u mrežu i drvena stativa je popustila. „Onda sam bio kao riba u mreži, nisam mogao sam da se ispetljam“, pričao je Laumen.

Nije bilo rezervnog gola, čekić i ekseri nisu pomogli pa je utakmica prekinuta – prvi prekid u istoriji Bundeslige. Utakmica je registrovana službeno 2:0 za goste iz Bremena, iako je u trenutku prekida bilo 1:1. Od tada su uvedeni aluminijumski golovi.

Kad je stativa zvečala

Ah, taj aluminijum. Verder je 1986. bio na najboljem putu da osvoji šampionat, trebalo je dobiti Bajern u pretposlednjem kolu. Dugo je bilo 0:0 kad je sudija u 89. minutu nepravedno dosudio penal za Bremen – svirao je igranje rukom, iako je lopta pogodila defanzivca u lice.

Igrači Bajerna besni degažiraju loptu, traje dok na teren ne stigne rezervna. „Možda sam imao previše vremena da razmišljam“, kaže tadašnji Verderov specijalista za penale Mihael Kucop. „Igrači Bajerna su mi pričali ljubaznosti u uho, gazili mi stopala, ali to nekako sve ide u rok službe.“

Kucop na kraju pogađa stativu. Nedelju dana kasnije, Verder gubi u Štutgartu i Bajern je prvak na osnovu bolje gol-razlike. „Još danas čujem kako lopta udara u stativu“, pričao je kasnije Kucop. U životu je izveo 40 jedanaesteraca i dao je 39. Taj najvažniji nije.

Šampion na četiri i po minuta

Kakav su rolerkoster prošli igrači i navijači Šalkea 19. maja 2001. godine! Dobili su poslednju utakmicu kod kuće, a iz Hamburga je stigla vest da je lider na tabeli Bajern primio gol u poslednjem minutu. Stiže vest da je vreme isteklo, da je Šalke prvak posle 43 godine! Navijači su na terenu, veliko je slavlje…

Ali onda se na video-zidu stadiona uživo uključuje prenos iz Hamburga, još se igra. I svi u neverici gledaju kako Bajernov igrač Patrik Anderson jedan indirektni slobodni udarac uz pomoć živog zida pretvara u gol – 1:1, ipak je Bajern šampion.

Slavlje Šalkea trajalo je četiri minuta i 38 sekundi. „Ne verujem više u Boga fudbala“, rekao je potom Šalkeov menadžer Rudi Asauer. Velikan iz Gelzenkirhena je danas na najnižim granama, i još će čekati prvu titulu posle 1958. godine.

Sirup protiv kašlja

Fudbalska utakmica traje dva puta po 45 minuta, a „nadoknada vremena“ je novijeg datuma. Međutim, u novembru 1975. je sudija Volf-Diter Alenfelder u susretu Verdera i Hanovera odsvirao kraj prvog poluvremena posle samo 32 minuta. Ispostavilo se da je Alenfelder došao pripit.

„Jedno pivo i jedan Maltezer za ručak, pa valjda je to dozvoljeno“, rekao je sudija kasnije. Maltezer je marka žestokog pića. „Mi smo muškarci i ne pijemo Fantu“, pojasnio je sudija.

Istina, kad su se igrači pobunili što im je ukradeno trinaest minuta, Alenfelder je pustio da se igra još jedanaest. Savez je posle zataškao stvar, rekavši da je sudija bio bolestan i pio sirup protiv kašlja.

Ali, legenda živi. Kažu da u barovima oko Verderovog stadiona i danas možete kod konobara poručiti „Alenfelder“. Dobićete pivce i Maltezer.

Ujed za zadnjicu

Rurski derbi Borusije Dortmund i Šalkea ionako je uzavreo, ali u septembru 1969. desilo se nešto dotada neviđeno. Kad je njihov tim poveo, gostujući Šalkeovi navijači su istrčali na teren, izbio je haos. Pas jednog redara se uspaničio i počeo da ujeda oko sebe. Reks, tako se pas zvao, dohvatio je i zadnjicu Šalkeovog igrača Fridela Rauša.

„Nisam imao pojma šta me snašlo. Neko je vikao: 'Pažnja, pušteni su psi', ali već sam osetio pakleni bol“, pričao je Rauš kasnije. Dobio je injekciju tetanusa i igrao dalje – tad još nije bilo izmena igrača. Utakmica se završila 1:1, Rauš je od Borusije dobio buket cveća i 500 maraka kao odštetu za bol.

„Narednih noći sam mogao da spavam samo na trbuhu“, ispričao je igrač. Novinari su ga pitali šta bi bilo da je pas, umesto zadnjice, zagrizao spreda. „E tad bi ostao bez zuba“, rekao je Rauš.

Tri fantomska gola

Lako je danas znati da li je lopta prešla gol-liniju. Drukčije je bilo 1994. kad je Bajernov igrač Tomas Helmer posle jednog kornera protiv Nirnberga poslao loptu pored gola. Linijskom sudiji se učinilo da je bio gol, pa je tako i dosuđeno – Bajern je pobedio 2:1.

Ali, izbio je veliki skandal jer se na televizijskom snimku jasno videla sudijska greška. Ninberg, koji se borio za opstanak u ligi, tražio je ponavljanje utakmice i dobio ga je – ali je tu ponovljenu utakmicu izgubio sa 5:0 i ispao iz lige.

Dvaput u istoriji Bundeslige su priznati pogoci iako je lopta ulazila u gol sa spoljne strane kroz pocepanu mrežu. Prvo 1965. kad je Rajnhold Vosab iz Dortmunda tako „dao“ gol Karlsrueu. A onda i relativno skoro, 2014. godine, kad je priznat gol Leverkuzenovog Štefana Kislinga u Hofenhajmu. Uprkos protestima, te dve utakmice nisu ponavljane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.