Pet ličnosti i dva ansambla - novi kreativni ambasadori platforme Srbija stvara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2023, 12:58

Pet ličnosti i dva ansambla - novi kreativni ambasadori platforme Srbija stvara

Krug kreativnih ambasadora Nacionalne platforme Srbija stvara proširen je za još pet ličnosti i dva ansambla.

Vlada Srbije saopštila je da su se, početkom godine kreativnim ambasadorima pridružili su se matematičarka i docent na Masačusetskom institutu za tehnologiju Mina Konaković Luković, dirigent i muzički pedagog Čedomir Popadić, multimedijalni umetnik Mateja Ristić, pijanista tenor i modni dizajner Stefan Đoković, i perkusionista, pedagog i kompozitor Ksenija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Komljenović.

U krug kreativnih ambasadora ušli su Ansambl Metarmofozis i legende rok muzičke scene grupa Kanda, Kodža i Nebojša. U saopštenju se navodi da će novi ambasadori svojom izuzetnošću u oblasti u kojoj stvaraju doprineti da Srbija bude prepoznata kao brend kreativnih i talentovanih uspešnih ljudi koji svojim uspesima na najbolji način promovišu našu zemlju u svetu.

Istraživanja Mine Konaković Luković se fokusiraju na kompjutersku grafiku, kompjutersku proizvodnju, obradu 3D geometrije i mašinsko učenje, uključujući arhitektonsku geometriju i dizajn pametnih materijala. Ona stvara na Odseku za elektrotehniku i računarstvo MIT-a.

Kraljevčanin Čedomir Popadić je posle muzičke akademije u Beogradu otišao na specijalističke studije u Norvešku, a direktor je umetničke škole u Šijenu.

Od 2009. godine stalni je dirigent hora simfonijskog orkestra Grenlanda, a sarađivao je sa većinom norveških horova i vokalnih ansambala od kojih je poseban uspeh postigao kamerni hor Kon vokale.

Nagrađivani srpski ansambl Metamorfozis, osnovan na inicijativu violočelistkinje Tatjane Jovanović Mirković i violiste i umetničkog direktora Saše Mirkovića, posvećen je izvođenju savremene umetničke muzike.

Izvode i granične žanrove umetničke muzike, kao što su nova muzika, primenjena muzika, world music, dela koja dotiču eksperimentalno, neistraženo,kao i dobro poznatih dela zapadno-evropske muzičke tradicije u novom ruhu.

Mateja Ristić je multimedijalni umetnik i kreativni vizionar koji je doktorirao polimedijsku umetnost i u stalnoj je potrazi za različitim pristupima i savršenim vizuelnim rešenjima.

Ima 17 godina iskustva u raznim vidovima vizuelnih umetnosti, izvođačkih umetnosti, video formama, filmskom stvaralaštvu i multimedijalnim performansima a trenutno živi i stvara u Kini. Bend Kanda, Kodža i Nebojša, jedan od najznačajnijih rokenrol bendova koji su ostavili neizbrisiv trag ne samo na srpskoj, nego i na regionalnoj sceni. Bend nosi emociju, poruku i stav već preko 30 godina, a i dalje zauzimaju važno mesto na današnjoj muzičkoj sceni, intenzivno osvajajući novu publiku.

Stefan Đoković je pijanista, tenor i modni dizajner a pre svega svestrani umetnik koji ostavlja trag kako u klasičnoj muzici, tako i kroz modu koju stvara. Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu priprema i doktorat, a usavršavao se i u Londonu u oblasti opere. Komljenović je dobitnica nagrade na Međunarodnom takmičenju perkusionista u Luksemburgu, a pedagog je i kompozitor.

Ona je prva žena iz Srbije sa zvanjem doktora muzičke umetnosti na udaraljkama. Nastupala i predavala je širom Evrope, SAD i Azije, a trenutno je na poziciji docenta za udaraljke u Teksasu na Univerzitetu-Korpus Kristi gde živi i stvara.

Novi ambasadori priključili su se dugogodišnjim kreativnim ambasadorima platforme Srbija stvara među kojima su i Stefan Milenković, Slobodan Trkulja, Gordana Vunjak Novaković, Vlatko Vedral, Lena Kovačević, Miloš Biković, Ivana Vasić English, Ašhen Ataljanc, Uroš Petrović, Branko Lukić, Jelena Gavrilović, Milan Marića kao i kompanije Nordeusa, 3Lateral Strawberry Energy.

Oni svojim idejama, znanjem i talentom godinama unazad nesebično pomažu timu nacionalne platforme Srbija stvara u strateškom pozicioniranju i razvoju sektora kreativnih industrija u Srbiji.

Viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam Ana Ilić koja predvodi tim nacionalne platforme Srbija stvara rekla je da se tu okupljaju kreativni i uspešni stvaraoci. "Podrška i kontinuirana saradnja sa profesionalcima iz oblasti kreativnih industrija, koju mi kao platforma Srbija stvara pružamo proteklih pet godina, pokazao se kao pravi put i nešto što kreativcima mnogo znači. Sektor kreativnih industrija, već sada je jedna od najbrže rastućih grana privrede u Srbiji", izjavila je ona.

Dodala je da najnovija analiza Ekonomskog fakulteta u Beogradu pokazuje da kreativne industrije doprinose BDP-u Srbije sa čak 6,8 odsto.

"U odnosu na 2016. godinu rast izvoza kreativnih industrija iznosi 81 odsto, istakla je Ilić. Platforma Srbija stvara kroz nacionalni brend moderne Srbije udružuje i okuplja međunarodno prepoznate, talentovane i izuzetne pojedince, kreativne ambasadore platforme Srbija stvara koji inspirišu svojim idejama i dostignućima.

Njihove aktivnosti vođene su ubeđenjem da sve počinje jednom kreativnom idejom i talentovanim pojedincem.

Platforma Srbija stvara sada ima preko 50 međunarodno priznatih domaćih stvaralaca iz svih oblasti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.