Pešićeva Srbija na ispitu kod Džikićeve Gruzije

Izvor: B92, 26.Feb.2024, 10:12

Pešićeva Srbija na ispitu kod Džikićeve Gruzije

Košarkaši Srbije ovog ponedeljka nastavljaju kvalifikacije za Evrobasket 2025. godine, a drugi rival u grupi G od 18 sati biće im selekcija Gruzije.

Ekipa Svetislava Pešića posle pobede protiv Finske (77:61) u Tbilisiju želi novu pobedu za maksimalan učinka posle prvog prozora.

S druge strane, tim Aleksandra Džikića posle iznenađujućeg poraza od Danske (75:69) želeti da se na domaćem terenu domogne prvog trijumfa u ovoj kvalifikacionoj kampanji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Srbija i Gruzija u grupi su bile i u kvalifikacijama za prethodno Evropsko prvenstvo 2022. godine, a prvi duel u nekadašnjem Pioniru odneli su gosti iz Gruzije (94:94), da bi revanš "orlova" usledio u Tbilisiju (92:66).

Uloga favoirta je na strani aktuelnog vicešampiona sveta, ali dosadašnji rezultati iz prve dve runde i mnoštvo iznenađenja, pozivaju na oprez pred gostovanje neugodnoj Gruziji, koju predvode Tornike Šengelija i Giorgi Šermadini.

Tandem iz Virtusa i Tenerifa biće najveća opasnost za osvajače svetskog srebra iz Manile, a prednost izabranika Svetislava Peišća je to što će sedam igrača iz tog finala biti akter noovg duela sa Gruzijom.

Za razliku od susreta sa Finskom, ovaj put u sastavu naše reprezentacije trebalo bi da se nađe i Ognjen Dobrić, koji je propustio start kvalifikacija.

Srbija je posle kasnog paljenja sa Fincima na kraju uspela da režira preokret nošena odličnim kapitenom Lukom Mitrovićem i Aleksom Avramovićem, čija energija je bila pokretač u drugom delu.

Zbog toga i selektor Svetislav Pešić ističe tim mora maksimalno da pristupi ovom okršaju, jer će meč druge runde biti drugačiji od dvoboja sa selekcijom sa severa Evrope.

"Kao i svaka sledeća, uvek je drugačija. A pogotovo utakmica sa Gruzojom će biti sasvim različita, jer Gruzija igra potpuno drugačiju košarku od Finske. To je ekipa sa dobrom organizacijom i u odbrani i u napadu. Oni su čitavu utakmicu vodili protiv Danske, a svojim nekim pogrešnim odlukama su došli u situaciju da su izgubili. Ali, to za nas ništa ne znači jer svaka sledeća utakmica je, kao što sam rekao, drugačija", rekao je Pešić.

Iako možda nemaju sastav kao sredinom prošle decenije, Gruzini su tradicionalno težak rival, a sa klupe ih predvodio srpski trener Aleksandar Džikić.

"Radi se o vrlo iskusnoj ekipi, koja je pogotovo iskusna u ovim kvalifikacijama. Oni imaju kontinuitet godinama, jedino što se sada tu desilo, promenio se stranac i došao je novi trener, naš Aleksandar Džikić. Sigurno da ćemo morati da na drugačiji način pripremimo utakmicu i da se na neki način prilagodimo. Ipak se igra u gostima, moramo da budemo hrabri i da, naravno uz sav respekt prema Gruziji, mislimo na način kako mi treba da igramo i u odbrani i u napadu", naveo je selektor Srbije.

Košarkaš Aleksa Avramović svestan je koliko bi trijumf na gostovanju znači u ovoj rundi kvalifikacija.

"Znamo da je Danska pobedila Gruziju i idemo sada u Gruziju gde će oni biti silno motivisani. Naš cilj i druga pobeda koja će nam mnogo doneti", rekao je Avramović.

O ekipi Gruzije pohvalno je govorio i centar Filip Petrušev.

"Jedna jako konkretnija ekipa sa puno boljih pojedinaca nego Finsa. Igraće kod kuće. Izgubili su od Danske i sigurno će biti dodatno motivisani pred njihovim navijačima. Biće pravi test za nas. Mislim da imamo kvalitet, dobro ćemo se spremiti za tu utakmicu", rekao je Petrušev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Marinković i Gudurić izrešetali Gruziju – Srbija perfektna

Izvor: B92, 26.Feb.2024

Košarkaši Srbije zabeležili su drugu pobedu u kvalifikacijama za Evrobasket 2025. godine, pošto su kao gosti pobedili Gruziju 76:63...Posle trijumfa nad Finskom u Beogradu, ekipa Svetislava Pešića ostala je perfekta i u Tbilisiju, pa su aktuelni šampioni sveta na skoru 2-0 u posle februarskog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.