Perić želi u peto svetsko finale

Izvor: Politika, 25.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Perić želi u peto svetsko finale

Naš rekorder u bacanju kugle uoči puta u Osaku sa 20,40 metara postavio je najbolji rezultat sezone, a norma za finale na Svetskom prvenstvu je 20,20 metara

Noćas po našem vremenu Dragan Perić je osmi put na svetskim prvenstvima bacao kuglu u kvalifikacijama i time popravio sopstveni rekord od sedam učešća na šampionatima sveta u ovoj disciplini.

Već pre dve godine u Helsinkiju Perić je sedmim učešćem na svetskim šampionatima za jedno učešće nadmašio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Nemca Olivera Svena Budera, vicešampiona sveta iz Atine 1997. i Sevilje 1999. godine. Sada je taj rekord popravio i, najverovatnije, držaće ga još mnogo mnogo godina.

Naš rekorder (21,77 m) je, dakle, već 16 godina prisutan na najvećoj svetskoj sceni i uz to uspešan, jer ne sme se zaboraviti da se za učešća na svetskim šampionatima mora da ispuni norma, a on je uvek odlazio na put sa jačom, "A" normom.

Od debija na svetskoj sceni, u Tokiju 1991. godine Dragan Perić je propustio samo šampionat u Geteborgu 1995. godine, zbog operacije prepona, a – podsetimo – u martu te godine osvojio je "bronzu" na Svetskom prvenstvu u dvorani u Barseloni...

U sedam dosadašnjih učešća naš rekorder je četiri puta bio finalista, sva četiri puta bacao je u velikom finalu među osam najboljih, a najbolji plasmani bila su mu peta mesta u Štutgartu 1993. i Edmontonu 2001. godine, kada ga je od bronzane medalje delilo samo tri santimetra.

Bilo je to, po prosečnim rezultatima, najjače od svih dosadašnjih finala (osmpoplasirani sa 20,63 m u Edmontonu osvojio bi medalju na osam od deset dosadašnjih šampionata) i u njemu je naš reprezentativac bacao najbolje dotad i postigao sa 20,91 metar svoj lični rekord na svetskim prvenstvima. Međutim, Finac Arsi Harju uspeo je sa 20,93 da ga nadmaši i preotme mu "bronzu", a onda je Španac Martinez bacio kuglu 20,91 i, zahvaljujući boljem drugom hicu, potisnuo Perića sa četvrte, na petu poziciju...

Kvalifikacije u bacanju kugle u Osaki bile su noćas u tri časa po našem vremenu, a finale je danas u 13,40 časova i Perić, mada je ove sezone slabije trenirao nego obično, mogao bi da se nađe u svom petom finalu.

U startnim listama uz Perićevo ime stoji rezultat "19, 20" i po njemu naš rekorder, uprkos velikom iskustvu, zaista nije kandidat za finale i mesto među 12 najboljih, ali uoči puta u Osaku došlo je do velike promene.

– U julu Perić se trgnuo, jer je shvatio da ne može da baca "na plej-bek" ako želi da održi korak, ne samo sa najboljim svetskim bacačima, već i sa našim mladim takmičarima. Promenio je odnos prema treningu i zajedno sa svojim učenikom Milanom Jotanovićem radio žestoko. Bio sam na njihovim treninzima u Bajinoj Bašti i uverio se da je ponovo onaj stari. Već tada sam rekao da će Perić, pošto je Olivera Jevtić odustala od puta u Osaku, najverovatnije biti naš najbolje plasirani takmičar, a on je to potvrdio u Rogatici na prvenstvu Republike Srpske bacivši kuglu 20,40 metra, - kaže Nikola Tomasović, dugogodišnji Perićev trener i savezni trener za bacanja.

ASS je zapisnik sa ovog takmičenja poslao Svetskoj atletskoj federaciji, ali očigledno nije bilo vremena da se novi Perićev rezultat ubaci u startnu listu, pa naš rekorder može da neprijatno iznenadi svoje rivale koji su ga otpisali ne samo zbog skromnog rezultata ove godine već i poodmaklih godina.

Dragan Perić je osmog maja napunio 43. godine i ubedljivo je najstariji od 40 učesnika u kvalifikacijama u bacanju kugle. Slovak Haborak, sledeći po godinama, je devet godina mlađi. Mnogi su i po 20 godina mlađi, kao i Milan Jotanović, drugi predstavnik Srbije u bacanju kugle i učenik Dragana Perića. Njegov cilj je popravljanje ličnog rekorda (19,72 m) i napad na granicu od 20 metara, a norma za plasman u finale je 20,20 metara ili jedan od 12 najboljih rezultata kvalifikacija.

Ako Dragan Perić izbori mesto u današnjem finalu dostići će Nemca Budera i Amerikanca Godinu, koji su jedini pet puta bili finalisti svetskih prvenstava u bacanju kugle...

--------------------------------------------------------------------------

Hofa (22,43 m) predvodi favorite

U Osaki takmičiće se sva trojica osvajača medalja u bacanju kugle iz Helsinkija 2005. godine Amerikanac Nelson (21,73), Holanđanin Smit (21, 29) Nemac Bartles (20,99), ali najveći favorit je Amerikanac Hofa koji je ove sezone sa 22,43 m ostvario najbolji rezultat sezone u svetu. On je jedini prebacio 22 metra, a 21 metar ove sezone nadmašila su petorica: Danac Olsen (21,61) Slovak Konopka (21,57), Amerikanci Tejlor (21,57) i Nelson (21,47), Holanđanin Smit (21,19) i Nemac Sak (21,00).

--------------------------------------------------------------------------

Na startu maratona i 52-godišnjak

Sprinterka Marlen Oti (Slovenija) je sa 47 godina (rođena 10. maja 1960) najstarija takmičarka u Osaki. Sledeća po "iskustvu" je Amerikanka Tereza Vejl (hodanje) rođena 20. novembra 1962. godine, a vršnjakinje su Bahamka Eva Laverne (koplje) rođena 16. juna 1965. i Ruskinja Irina Jačenko (disk), rođena 31. oktobra 1965.

Apsolutno najstariji učesnik šampionata je izraelski maratonac Seteng Ajele rođen 11. aprila 1955. godine. "Srebro" po godinama pripada maratoncu iz Francuske Polinezije Patriku Dipou, koji je rođen 1. juna 1962, dok je "bronzani" mađarski hodač Zoltan Cukor, rođen 10. decembra 1962. Dragan Perić je u ovoj konkurenciji ostao bez "medalje" na četvrtoj poziciji...

Ž. Baljkas

[objavljeno: 25.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.