Izvor: MozzartSport.com, 12.Maj.2021, 10:22

Pepov šampionski koktel: Ruben Dijas kandidat za igrača sezone, desetka i za Gundogana

Gvardiola oformio tim za narednih nekoliko sezona

Počeli su već da ga omalovažaju. Kad si najveći valjda mora tako da bude. Očekivanja su najviša i džaba sve titule u državnim šampionatima uvek će se naći neko da zanoveta. Jedan će da priča kako je Pep Gvardiola samo imao sreće da mu uvek daju najbolje timove (kao da to nije zaslužio), drugi da je tiki-taka postala dosadna, treći će potencirati što katalonski trener nema pehar Lige šampiona još od 2011. >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << godine.

Ali ove sezone Gvardiola bi mogao da i najveće kritičare ubedi da je ipak – najbolji na svetu.

U Premijer ligi se prošetao do titule, u finalu Lige šampiona će biti izraziti favorit protiv Čelsija. I na sve to, u Mančester Sitiju je stvorio tim kadar da vlada narednih nekoliko godina.

Da, tačno je, Liverpulu se verovatno dugo neće ponoviti sezona sa toliko pehova sa povredama, Tomas Tuhel će verovatno podići Čelsi na nivo više, neće odustati ni Mančester junajted ni Totenhem, ali činjenica je da u ovom trenutku Građani deluju kao tim sa najvećim potencijalom u Engleskoj.

Kada naime Serhio Aguero napusti Mančester prosečna starost Sitijevog igrača biće 25,9 godina. Ili da stavimo stvari u kontekts: u Premijer ligi samo još Vulverhempton ima toliko mlad sastav. Ruben Dijas, Fil Foden, Gabrijel Žezus, Feran Tores, Rodri i Oleksandr Zinčenko – niko od njih nema više od 25 godina, a daleko od 30. su i Džon Stons, Žoao Kanselo, Ederson, Rahim Sterling, Emerik Laport i Bernardo Silva.

Od svih njih samo Stonsov ugovor ističe za godinu dana, a njegov menadžer je već u pregovorima oko produžetka saradnje. Svi ostali su za Siti vezani dugoročnim ugovorima.

A svi se već sada mogu nazvati istinskim šampionima, pošto su ove sezone počistili konkurenciju u Premijer ligi, a potvrde li klasu i u finalu sa Čelsijem niko neće smeti ništa da im prigovori. Pa neka su u novembru bili 13. na tabeli. Ne možeš ništa da kažeš timu koji je od januara do proleća nanizao 27 pobeda u 28 utakmica računajući sva takmičenja.

Dan nakon matematičkog osvajanja titule – koju im je potpisao poraz Mančester junajteda u sudaru sa Lesterom – ostrvski mediji u prvi plan ističu kvintet najzaslužnijih za Sitijevu krunu: predvodi ih Ruben Dijas, a uz njega su Ilkaj Gundogan, Kevin De Brujne, Džon Stons i Fil Foden.

Oko Rubena Dijasa – koji je prošlog septembra stigao iz Benfike u transferu teško 68.000.000 evra – svi su saglasni: početnu skepsu brzo je zamenila euforija. Poroznu odbranu iz prošle sezone cementirao je autoritativnim izdanjima, pa ga je ugledni Gardijan rezimirajući njegove igre nagradio“desetkom“. Maksimalnu ocenu dobio je samo još Ilkaj Gundogan, tihi momak koji je na 26 utakmica postigao 12 ligaških golova i verovatno će sezonu završiti kao najefikasniji igrač Građana.

Odmah iza njih, Kevin De Brujne, Pepov mozak na terenu, autor 11 asistencija samo u prvenstvu, a uz njega i Fil Foden, koji je od još jednog engleskog talenta prešao put do sada već potvrđenog fudbalskog asa. Devetku je u Gardijanu zaslužio još samo Džon Stons, koga su pre Dijasovog dolaska već proglašavali za bivšeg igrača.

Pohvale i za Fernandinja i Rijada Mareza, posebno se istakao u završnici Lige šampiona, te Fernandinja, Serhio Aguero nažalost nije imao oproštajnu sezonu kakvu je zaslužio, više smo očekivali i od Rahima Sterlinga, ali kad se podvuče crta: Siti daleko iznad ostalih.

I preti da nastavi u istom ritmu.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.