Peković poveo crno-bele do prve velike pobede

Izvor: Politika, 25.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peković poveo "crno-bele" do prve velike pobede

Partizan Igokea – Barselona 81:78 (15:20, 27:21, 20:13, 19:24). – Duško Ivanović: TOP 16 realna mogućnost za srpskog prvaka

Nikada u istoriji svog učešća u najjačem klupskom takmičenju evropske košarke, Partizan nije imao efektniji start od onog viđenog sinoć u prvom kolu Evrolige pred više od 6000 gledalaca u "Pioniru", gde je pala velika Barselona.
Srpski šampion je 16 sekundi pre kraja pri vođstvu od dva poena razlike, faulom zaustavio akciju španskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << velikana, čiji je najbolji igrač na ovom meču Jaka Lakovič zatim stao na liniju slobodnih bacanja. Slovenački "plejmejker" pogodio je samo prvo, domaći su uhvatili loptu posle promašaja u drugom pokušaju, pa je tri sekunde pre završnog zvuka sirene Čedomir Vitkovac realizovao svoja dva "penala". Posle toga, očajnički šut Argentinca Pepea Sanzeča sa deset metara, za razliku od "trojke" koju je u sličnoj situaciji ubacio prošle sezone kada je na megdan "crno-belima" došao u dresu Unikahe iz Malage, ovoga puta nije doneo produžetak. - 81:78 (15:20, 27:21, 20:13, 19:24).

Partizan je nadigrao gostujući tim, predvođen fenomenalnim Nikolim Pekovićem koji je postigao 29 poena, od kojih su najvaćnija bila ona četiri u finišu kada je Barselona izjednačila posle 12 poena zaostatka. Naš predstavnik je trenutke slabosti imao na početku meča kada je gubio sa devet poena razlike i posle svog najvišeg vođstva na utakmici, od "plus 12" u 35. minutu. Vicešampion Španije je pri rezultatu 70:58 za Partizan pokrenuo seriju od 15:3, ali potpuni preokret nije uspeo da izvede.

Peković je promašio samo jedan od svojih 14 šuteva, zabeleživši pritom u najsjajnijoj partiji svoje dosadašnje karijere i osam skokova, dve osvojene lopte i jednu blokadu, a nijednu grešku. Njegovim ulaskom Partizan je pronašao svoju igru, u 15. minutu izjednačio, a u sledećem i prvi put poveo.

– Od Pekovića se i očekuje ovakva igra, na njemu je sada veće breme nego ranije. Imao je mali zastoj na početku sezone, ali je odigrao odlično. Ne bi sada trebalo praviti euforiju i očekivati ne znam šta. Ni timovi sa velikim budžetima nisu zaštićeni od poraza, od velike motivacije protivnika.

Biće i oscilacija u našoj igri, jer ovo je nova ekipa. Lako smo ispustili značajnu prednosti, jedno vreme nismo kontrolisali skok. Tripković je izgubio samopouzdanje posle povrede, Palasio se još nije adaptirao uodbrani... Ali, igrači su imali veliku volju za pobedom i njima idu pohvale, a velika zahvalnost publici. Kao čoveku koji je ovde ne zato što nema gde drugo da bude, nego je to njegov izvor, milo mi je da se u košarci dogašaju ovako lepe stvari, rekao je Duško Vujošević, trener srpskog šampiona.

Peković je odlične saradnike imao u Milenku Tepiću, Čedomiru Vitkovcu i ostalima koji su najveću razliku u odnosu na protivnika ostvarili u skoku, gde su bili jaki i prošle sezone, i šutu za dva poena, koji je lane bio jedina slabost "crno-belih" u Evroligi.

– Ako ovako bude igrao i dalje, Partizan će se plasirati u drugi krug takmičenja, istakao je Duško Ivanović, trener Barselone. – TOP 16 je realna mogućnost za "crno-bele" kojima pre svega čestitam na pobedi, a njihovim divnim navijačima na tome što su im pružili veliku podršku.

Partizanove igrače ovacijama su ispratili navijači, koji su pre meča pozdravili Milorada Dodika, premijera Republike Srpske i prvog čoveka KK Igokea, a tokom meča skandirali su protiv ministra policije Dragana Jočića zbog zabrane unošenja određenih navijačkih rekvizita. Sledeći gost u "Pioniru" biće takođe veliki Panatinaikos, pre toga Partizan putuje u Francusku na susret sa Roanom.

Dvorana Pionir. Gledalaca: 6.137. Sudije: Kukulekidis i Anastopulos (Grčka), Sahin (Turska).

Partizan Igokea: Palasio (jedna trojka), Tepić 14 (2), Kecman 3, Borovnjak, Tripković 2, Veličković 5, Peković 29, Vitkovac 12 (1), Đurković, Božić, Milošević, Vraneš 3.

Barselona: Sančez 7 (1), Trijas 4, Markonato 6, Lakovič 21 (3), Rabaseda, Vaskez 10, Đedović 1, Iljasova 6 (1), Monkasi 6, Morandais 4 (1), Eker, Kasun 13.

G. Kovačević

[objavljeno: 25.10.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.