Pavlović propustio prvu priliku za finale

Izvor: Politika, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pavlović propustio prvu priliku za finale

Dve pobede gostujućih timova u plej- ofu NBA: Nju Džersi savladao Klivlend, San Antonio bolji od Feniksa

Klivlend našeg Aleksandra Pavlovića propustio je prvu "meč loptu" za plasman u finale Istoka. Nju Džersi je kao gost uspeo da savlada (83:72) Netse u utakmici koja će se pamtiti jedino po očajnoj košarci i to naročito u poslednjoj četvrtini. "Mrežice" su u završnih 12 minuta postigli šest poena (šut 15-1, slobodna bacanja 10-4, sam Kid je promašio pet), ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su slavili pošto je Klivlend bio tek nešto bolji sa 13 koševa (šut 17-3).

U susretu broj četiri Pavlovića je Mur grubo faulirao (dobio je za to namernu ličnu grešku), ali je prouzrokovao kontra efekat. Predvođeni Lebronom Džejmsom razoropađeni Kavalirsi su "minus četiri" preveli u "plus sedam", zadržavši prednost do kraja.

Sada su Netsi već imali višak od deset poena (51:41), kada se Pavlović revanširao Muru, poslavši ga, uz burno odobravanje publike, među fotoreportere ispod obruča. Naravno da je dobio namernu ličnu. Da se osveta ne isplati pokazao je epilog: Mur je oba puta sa linije slobodnih bacanja bio precizan, a u sledećem napadu Kid je postigao "trojku" za nedostižnih 56:41.

Ipak je i Pavlović imao neki ćar. U celoj seriji srpski reprezentativac odlično čuva Vinsa Kartera, pa igrači Nju Džersija sve više pokušavaju da ga isprovociraju. Mur je uostalom i rekao "pokazao sam dečku šta je plej- of faul". Sad je bar načisto da "dečko" i te kako zna da odgovori na grubosti. Tako nešto u NBA ima posebnu specifičnu težinu i ma kako "nepedagoški" zvučalo, Pavlović se još više izborio za status na parketima NBA dvorana.

Naš as je susret završio sa osam poena (šut 8-3, "trojke" 3-2, penali 2-0), a za 29 minuta i 50 sekundi uspeo je da ostvari i po tri skoka i greške, kao i jednu asistenciju.

Džejmsova slabija partija (20 poena) može da se opravda činjenicom da su sredinom susreta, zbog zdravstvenih problema, lekari iz gledališta u bolnicu odveli njegovu devojku koja je pri isteku osmog meseca trudnoće.

Ali zato Hjuz, druga pucačka opcija Klivlenda, nema opravdanje za sedam koševa iz 17 pokušaja.

I na drugoj strani niko nije blistao: Kid je bio strelac 20 poena, uz devet asistencija i šest skokova, ali i osam izgubljenih lopti, Džeferson se zaustavio na 15, a Karter na 12 poena.

Kada se podvuče crta jasno je da su "Konjanici" još uvek "na konju", ali i da se Nju Džersi vratio iz mrtvih.

Da li će posle jučerašnjeg duela u Arizoni i Feniks ostati na nogama ostaje da se vidi sutra u Teksasu. Kako sada stvari stoje San Antonio je mnogo bliži finalu Zapada jer je uspeo u petom odmeravanju snaga da nadvlada Sanse sa 88:85.

Sve što se dešavalo uoči ove utakmice izazvalo je pravu lavinu oprečnih mišljenja u SAD. U četvrtom susretu Robert Ori je grubo faulirao Stiva Neša, došlo je do koškanja na parketu, a na teren su sa klupe ušli Feniksovi košarkaši Amari Studemajer i Boris Dijao (za četiri godine u NBA nikada nije dobio ni tehničku grešku).

Pravila NBA su jasna: svako ko nije aktivni učesnik utakmice, a uđe na teren kazniće se najmanje sa 35.000 dolara i jednom utakmicom neigranja. Ovo pravilo ustanovljeno je 1994. posle krvave tuče između igrača Njujorka i Čikaga u dodatnom takmičnju. Dodatno je "zacementirano" 2004. zbog spektakularnog šeketanja košarkaša Indijane i Detroita, koje se proširilo i na tribine.

Studemajer ove sezone nije propustio nijednu utakmicu Sansa, najbolji je strelac ekipe i član ovogodišnje "A" petorke, dok je Ori (kažnjen sa dva meča) bio strelac prosečno 4,8 poena u plej-ofu.

Svi su se složili da je prekršaj samim činom ulaska na igralište napravljen, iako niko od "pridošlica" ništa drugo nije uradio. Problem je nastao oko tumačenja "duha igre", tj. da li je rigidnost lige ugrozila regularnost. Ali, voz je prošao, a Neš i kompanija mogu jedino unucima da pričaju kako su "te davne 2007. bili mnogo oštećeni"...

Ustvari, ponovio se četvrti meč serije, samo što su sada "Sunca" bila ta koja su stalno vodila, da bi završnica pripala suprotnoj strani. Pouke za oba kluba su očigledne: treba "nemački gaziti" do završnog zvižduka, jer se u protivnom svako opuštanje kažnjava.

U jedino vođstvo (osim 11:10) Sparsi su došli "trojkom" Bovena (84:81) u pravi čas- 36 sekundi pre kraja. Ostvarilo se i "Politikino" predviđanje da je Đinobili ključ za uspeh San Antonija: od 26 čak 15 poena je dao u četvrtoj četvrtini. Dankan je postigao 21(12 skokova), Finli 13 a Parker 11 poena.

Kod Feniksa u "upotrebi" je bilo samo šest košarkaša: Merion 24 poena i 17 skokova (četiri koša i šest skokova u drugom poluvremenu), Neš 19 koševa i 12 asistencija, a Tomas 15 poena i 12 skokova.

Stanje (igra se do četiri pobede u formatu 2–2–1–1–1)– polufinale, Istok: 1. Detroit– 5. Čikago 3:2, 2. Klivlend– 6. Nju Džersi 3:2. Zapad: 2. Feniks– 3. San Antonio 2:3, 4. Juta– 8. Golden Stejt 4:1.

R. Pavlović

[objavljeno: 18.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.