Pauel i Simpsonova u Beogradu

Izvor: Politika, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pauel i Simpsonova u Beogradu

Galeriju atletskih zvezda na "Memorijalu Artur Takač", čiji je pokrovitelj Boris Tadić, predvode najbrži sprinteri sveta

Dvanaest dana uoči Drugog beogradskog internacionalnog mitinga "Memorijal Artur Takač" startne liste su manje-više zaključene. Ako ne bude previše neplaniranih povreda, ljubitelji atletike u Beogradu moći će da pozdrave veliki broj najsjajnijih atletskih zvezda, zajedno sa gledaocima RTS-a, Jurosporta i Internet sajta IAAF, i to besplatno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
– Grad stoji iza ovog takmičenja i čini napore da on bude prestižan sportski događaj i da svaki budući bude bolji od prethodnog. Zahvalni smo onima koji napravili prvi miting i porodici Takač, koja svojim prisustvom daje lepu patinu ovom takmičenju, – rekao je gradski sekretar za sport Goran Kreclović na susretu sa novinarima, a uz miting stala je i država pošto se pokroviteljstva, kako je saopštio Slobodan Branković, prihvatio predsednik Boris Tadić.

Ime mitinga i memorijalna disciplina, trka na 800 m za muškarce, posvećeni su sećanju na Artura Takača, jednog od najistaknutijih atletskih radnika Beograda, Srbije i nekadašnje Jugoslavije, osnivača AK Partizan i istaknutog funkcionera svetskog atletskog i olimpijskog pokreta.

U utorak 29. maja od 17,30 do 20 časova na Stadionu Partizana njemu će počast odati i mnogi osvajači medalja na najvećim takmičenjima, čija je imena saopštio direktor mitinga Dragan Životić.

– Zadovoljni smo što smo uspeli da dovedemo najboljeg atletičara sveta u 2006. godini, svetskog rekordera na 100 metara Asafu Pauela. On će ovogodišnju sezonu započeti u Beogradu i to je za nas velika čast i obaveza. Zajedno sa njim u u grupi menadžera Boba Dojla je još 14 atletičara sa Jamajke, a meću njima je i Šeron Simpson koja je sa 10,82 na 100 metara bila najbrža atletičarka sveta u 2006. godini, – istakao je Životić.

Time je tek načeta lista zvučnih imena.

Pauelovi rivali na 100 m biće članovi zlatne olimpijske štafete 4 h 100 m Britanci Gardiner i Luis-Frensis i vicešampion sveta Frejter (Jamajka) a najsporiji ima rezultat 10,07 (naš rekord drži direktor preduzeća Beogradski internacionalni miting Slobodan Branković sa 10,33). Na 400 m trčaće "srebrni" olimpijac Amerikanac Haris (lični rekord 44,16), na 800 m sjajni Kenijci Bungei (1:42,34) i Jampoi (1:42,91), učesnike na 110 m sa preponama predvodi olimpijski šampion Amerikanac Džonson (12,92), skakače uvis Rus Voronjin (2,40), bacače kugle Amerikanac Hofa (21,96), olimpijski šampion i evropski prvak Ukrajinac Bilonog (21,81) i ovogodišnji prvak Evrope u dvorani Čeh Konopka ()

Pored Šeron Simpson u trci na 100 m startovaće i Bahamka Starup (10,84) vlasnica olimpijskog "zlata" u štafeti i Bugarka Lalova, vlasnica šestog rezultata svih vremena (10,77), koja se oproavila od povrede. Učesnice trke na 800 m predvodi svetska rekorderka u dvorani Slovenka Čeplak (1:55,82), trkačice preko visokih prepona svetska šampionka iz 2001. Amerikanka Kirkland (12,42), Jamajčanka Foster-Hilton (12,42) i Kubanka Lopez (12,67). Najbolji rezultat od skakačica udalj ima Bahamka Edvards (6,85), a na čelu bacačica diska je bivša svetska prvakinja i dva puta "bronzana" na Olimpijskim igrama Beloruskinja Jačenko (69,14)...

U takvoj konkurenciji najbolji domaći atletičari i atletičarke dobiće priliku da poprave svoje najbolje lične i ovogodišnje rezultate. neki će napadati i državne rekorde.

Listu naših asova predvode bacački kugle Perić i Rujević, mladi Savić trčaće u drugoj grupi na 100 m, za 800 m iz SAD dolazi Vučković, na 5.000 m prijavljeni su Petrović i Markešević, na 110 m prepone Novaković, u skoku uvis Vukičević i Đuričić, a u ženskoj konkurenciji Stolićeva na 1.500 m, Jotanovićeva na 100 m prepone, Španovićeva u skoku udalj i Tomaševićeva u bacanju diska.

Od naše atletike oprostiće se državna rekorderka u troskoku Marija Šestak (Martinović). koja će se ubuduće takmičiti za Sloveniju, a učešće Olivere Jevtić je još neizvesno.

– U stalnim smo kontaktima sa trenerom Kuzmanovićem i Oliverom Jevtić, koja čini sve da se što pre oporavi od maratona i ima želju da učestvuje na mitingu. Obezbedili smo joj i podsticajnu konkurenciju takmičarki iz Kenije i Etiopije, ali nećemo insistirati da trči, ako nije spremna. Njeno zdravlje je najvažnije, - rekao je direktor mitinga Životić, najavivši i dolazek uglednih gostiju iz inostranstva.

Meću njima biće potpredsednik IAAF.

--------------------------------------------------------------------------

Asafa Pauel dovodi 36 stranih novinara

Kada ste najbrži čovek sveta onda uživate pomnu pažnju javnosti. Čim je obelodanjeno da će svetski rekorder Asafa Pauel prvi start u 2007. imati u Beogradu dolazak na miting najavilo je (zasad) 36 novinara iz inostranstva.

--------------------------------------------------------------------------

Kolin Džekson na finalu Akcije "Brzinom do zvezda"

Specijalni gost današnjeg gradskog finala Akcije "Brzinom do zvezda" biće Kolin Džekson, jedan od najboljih "preponaša sveta" svih vremena.

– U finalu učestvovaće po osam najbržih dečaka i devojčica iz svih 17 beogradskih opština, a najuspešniji steći će pravo da se 29. maja pred punim stadionom Partizana i tv kamerama takmiče na 60 metara. Agencija "Odeon" pobednicima daruje letovanje za celu porodicu, a iz uobičajenih nagrada za ostale izdvajamo kamp koji će tokom raspusta, najverovatnije, voditi promoter Kolin Džekson.

Gradsko finale počinje danas u 11,40 č na Stadionu Partizana.

Ž. Baljkas

[objavljeno: 18.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.