Partizan protiv Divca i Obradovića

Izvor: Politika, 01.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partizan protiv Divca i Obradovića

"Crno-beli" u "C" grupi košarkaške Evrolige sa ekipama koje sa klupe i iz uprave vode velikani naše košarke

Partizan će u sledećoj sezoni košarkaške Evrolige startovati u "C" grupi sa šampionom Evrope i Grčke Panatinaikosom... Zatim sa pobednikom Ulebovog kupa i španske ACB lige Realom iz Madrida, vicešampionom Španije Barselonom, još jednim učesnikom TOP 16 u prošlom izdanju elitnog klupskog takmičenja Starog kontinenta Lotomatikom iz Italije i sa još tri osvajača >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nacionalnih titula u minulim prvenstvima: Fenerbahče Ulkerom (Turska), Bros basketom (Nemačka) i Roanom (Francuska).

Veći utisak i od onog koji ostavljaju velika imena protivnika, stvara to što će sa druge strane biti mnogo legendi Partizana i naše košarke koje sa klupe ili iz uprave vode inostrane gigante: do pre tri godine predsednik "crno-belih" Vlade Divac, Željko Obradović, Dejan Bodiroga, Zoran Savić, Bogdan Tanjević...

"Crno-beli" praktično nisu mogli da dobiju teže protivnike kada je reč o prvih šest "šešira" iz kojih su izvlačena imena rivala na žrebu u italijanskom gradiću Jezolu, ali reklo bi se da su iz ona poslednja dva došli, uslovno rečeno, najlakši rivali.

Kako u drugi krug takmičenja ide po pet prvoplasiranih iz svake grupe i najuspešniji šestoplasirani kao preostali učesnik TOP 16, reklo bi se da će srpskom predstavniku za novo proleće u Evroligi direktni konkurenti pre svih biti Fenerbahče i Lotomatika.

Prvom srpskom prvaku neće biti lako sa velikanima evropske igre pod obručima, prebogatim turskim šampionima kao i ostalim suparnicima značajno većeg finansijskog kapaciteta, ali neće biti jednostavno ni njima sa beogradskim timom koji je u ovaj žreb ušao kao osmi klub Evrolige po rejtingu.

Jedini debitant u "C" grupi je Roan, koji je nedavno osvojio svoju drugu titulu, a prvu od 1959. godine, pobedivši u onoj jedinoj utakmici finala "plej-ofa" koja se igra u Francuskoj ekipu Nansija.

Prethodno je u polufinalu eliminisao Le Man, i lane aktera Evrolige. Roan ima nemalu tradiciju budući da je osnovan pre 75 godina, a tim gradi na američkim košarkašima kojih je lane bilo nekoliko.

Trenutno na platnom spisku ima šestoricu igrača iz SAD, koji za sada nisu mnogo poznati, a tu su i dva Afrikanca, jedan Italijan...

Da se francuski i nemački predstavnik samo uslovno mogu tretirati kao lakši protivnici – kada se ima u vidu da su umesto njih Partizanu mogli da dopadnu italijanski timovi Sijena, Milano i Bolonja kao i Litvas Ritas – govori to što se u ovom času, tri meseca pre starta Evrolige, u sastavu Bros basketa vode takođe šestorica Amerikanaca.

Među njima je Kejsi Džejkobsen, koji je u ovaj tim stigao iz NBA ligaša Hjuston "rokitsa" i bio jedan od ključnih igrača u finalu Bundeslige.

Reč je o klubu koji je mnogo poznatiji kao Bamberg, što je i ime pod kojim je pre dve godine stigao do TOP 16 Evrolige, zabeleživši sedam pobeda u grupi. Tada je postao prvi nemački tim koji se probio u drugi krug takmičenja.

O Fenerbahčeu možda najviše govori to što je u borbi za turski šampionski pehar "pregazio" Efes sa 4:0 u pobedama.

Po završetku finala za trenera je postavljen Bogdan Tanjević, bivši selektor jugoslovenske reprezentacije, sada i kormilar turskog nacionalnog tima. U ekipi je i Semih Erden, pre tri godine igrač Partizana, kao i Mirsad Turkdžan alijas Jahović, Novopazarac koji je godinama u vrhunskoj evropskoj klupskoj košarci.

Prva zvezda ekipe jeste dobro poznati šuter Ibrahim Kutlaj, a igru je vodio američki "plejmejker" Vili Solomon koji je proglašen za najboljeg igrača turske lige.

Kada je reč o Lotomatici, Partizan za razliku od prošle sezone protiv sebe neće imati Dejana Bodirogu na terenu, ali će voditi bitku sa ekipom koju će nedavno "penzionisani" osvajač mnogih trofeja formirati kao sportski direktor.

Za sada je izvesno jedino da je iz ekipe otišao Ognjen Aškrabić, lane naš reprezentativac, a da će trener ostati hrvatski stručnjak Jasmin Repeša.

Panatinaikos je u protekloj sezoni osvojio sve što se može osvojiti, sa trojicom bivših "crno-belih" trenerom Željkom Obradovićem, centrom Dejanom Tomaševićem koji će možda promeniti sredinu i "plejmejkerom" Milošem Vujanićem.

Tim su za sada napustili krilni igrači Ramunas Šiškausas i Dušan Šakota, a izvesno je da će klub braće Janakopulos, farmaceutskih magnata, dovesti nova pojačanja.

Partizan će prvi put imati priliku da se istovremeno bori sa najvećim španskim klubovima, koji su pre desetak dana igrali finale "plej-ofa" svoje zemlje. Vlade Divac je jedan od funkcionera Reala koji je osvajanjem dva trofeja najavio povratak u vrh evropske košarke.

Za "kraljevski" klub igra i Blagota Sekulić koji je pre četiri sezone bio "crno-beli". Ni Barselona nije bez naših ljudi, sportski direktor je dugogodišnji as reprezentacije Zoran Savić.

Partizan je u prošloj sezoni pobeđivao Obradovića i Bodirogu, može li u tom stilu da nastavi i od jeseni kada će protiv sebe imati još više svojih i naših velikana...

--------------------------------------------------------------------------

Vujošević: Najteža grupa

Trener Partizana Duško Vujošević prisustvovao je žrebu:

– Nisam baš srećan, mislim da je naša grupa najjača. Ne mnogo, ali teža od ostalih. Raspored neće biti lak, ali moramo da budemo srećni što ponovo igramo na ovom nivou i da damo sve od sebe.

Željko Obradović je imao sledeći komentar:

– Dobili smo interesantnu grupu i jedva čekamo početak takmičenja. Moraćemo sve vreme da budemo na maksimalnom nivou, jer se u ovom takmičenju greške teško nadoknađuju.

Zoran Savić, prvi operativac košarkaške sekcije Barselone:

– Najlakša je "B" grupa, teška "A", a najkomplikovanija naša. TOP 16 je cilj.

Bogdan Tanjević, trener Fenerbahčea:

– Kao i uvek, postoje tri mnogo jake ekipe u grupi. Kao i obično, optimista sam.

Srpske trenere u Evroligi predstavljaće i Aleksandar Trifunović, strateg Litvas Ritasa:

– Sve grupe su zanimljive. Još je rano za ocene jer ekipe nisu formirane, ali mislim da imamo šanse.

--------------------------------------------------------------------------

A grupa
CSKA (Rusija)
Teukeramika (Španija)
Olimpijakos (Grčka)
Prokom (Poljska)
Olimpija (Slovenija)
Žalgiris (Litvanija)
Sijena (Italija)
Virtus Bolonja (Italija)

B grupa
Unikaha (Španija)
Makabi (Izrael)
Efes (Turska)
Aris (Grčka)
Cibona (Hrvatska)
Le Man (Francuska)
Litvas Ritas (Litvanija)
Armani Milano (Italija)

C grupa
Panatinaikos (Grčka)
Barselona (Španija)
Real (Španija)
Lotomatika (Italija)
Fenerbahče (Turska)
Bros Basket (Nemačka)
Partizan (Srbija)
Roan (Francuska)

--------------------------------------------------------------------------

Na startu sa Barselonom u "Pioniru"

Raspored Partizanovih košarkaša u "C" grupi je sledeći:

Prvo kolo: domaćin Barseloni 24. oktobra

Drugo kolo: gost Roana 31. oktobra

Treće kolo: domaćin Panatinaikosu 7. novembra

Četvrto kolo: gost Reala 14. novembra

Peto kolo: domaćin Lotomatici 21. novembra

Šesto kolo: gost Bros basketa 28. novembra

Sedmo kolo: domaćin Fenerbahčeu 5. decembra

Revanši su istim redosledom 12. i 19. decembra, 2, 9, 16, 24. i 31. januara 2008.

G. Kovačević

[objavljeno: 01.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.