Partizan kovač svoje sudbine

Izvor: Politika, 13.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partizan kovač svoje sudbine

Naš šampion kristalno jasno zna šta mu je činiti da bi se plasirao u drugi krug

Partizan je u Zagrebu dugo bio na pravom putu da širom otvori vrata drugog kruga Evrolige, ali su onda njegovi košarkaši zalutali. Jedno vreme, dok je Cibona bila podređena, mogla je da se nasluti i pobeda "crno-belih". Da će iz dvorane "Dražen Petrović" da budu isprećeni s ubedljivim porazom od 89:72, to nikako.

Šta je našeg šampiona sapelo dok je vukao konce igre da mu se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pobednička koncepcija najednom obruši, treba da zaokupi pažnju njegovog stručnog štaba. Partizan nije lagano pao u igri. Strmoglavio se. Od kada su nam Nemci ispred nosa odneli finale evropskog prvenstva na beogradskoj Marakani 1976. naše fudbalere opominjemo da utakmica traje 90 minuta, mada su Germani najuporniji bili u produžetku.

Cibona je u grotlu "Pionira" oborena na pleća tek posle deset dodatnih minuta, dok je Partizan u njenom kudikamo mirnijem ambijentu izdržao tek nešto više od 25. Opaska trenera "crno-belih" Vujoševića prenela je svojstvene nam padove u fudbalu na košarkaško polje.

– Cibona je zasluženo pobedila jer smo joj tako dozvolili. Igrali smo 28 minuta, a košarkaški meč traje 40. Protiv rivala kao što su Zagrepčani mora da se bude istrajan do kraja. Naruku nam je išlo što je Cibona susret proglasila utakmicom sezone. Dobro smo koristili njen psihološki pritisak, ali kada smo popustili u odbrani, počeli smo neprestano da grešimo u napadu. Nismo znali kako da sačuvamo prednost, ali i ime kluba, – izjavio je Partizanov strateg po završetku još jedne epizode velikog rivaliteta između dve ekipe.

Uprkos porazu, a uoči raspleta u poslednje tri utakmice u grupi, "crno-beli" su u prilici da iskuju svoju sreću. Naš petostruki uzastopni prvak kristalno jasno zna šta mu je činiti da se prvi put od kada učestvuje u Ulebovoj Evroligi probije među 16 najboljih (četiri grupe po četiri, dvokružno, pobednici idu na završni turnir u Atini).

Da njegovi navijači u drugom krugu još tri puta ispune "Pionir" do poslednjeg mesta, njegovi košarkaši moraju da ostvare još najmanje dve pobede. Tako ne bi pogletkivali u tuđ atar, već bi sami sebi odredili sudbinu. Pobeda nad zahuktalim Panatinaikosom na njegovom terenu ne može da se planira ni u snu. Partizan je, dakle, poklonjenom pobedom Huventudu u Beogradu i porazom u Zagrebu stavljen pred svršen čin da su mu neophodni uspesi kod kuće nad neposrednim konkurentima za drugi krug. To su sledeći rival Olimpija (17. januar) i španski prvak Unikaha koja mu na megdan dolazi u poslednjem kolu (1. februar).

"Crno-belima" je takozvani top 16 nadohvat ruke imajući u vidu sledeće: imaće vetar u jedra s tribina, Ljubljančane su savladali u sva tri okršaja ove sezone, dvaput i u "Tivoliju", dok Unikaha ne pleni igrom kao lane kada je u velikom stilu prvi put zasela na španski presto, a u grupi "smrti" u Evroligi, u kojoj je bio i Partizan, na prvom mestu ispred Panatinaikosa, potonjeg prvaka Evrope CSKA iz Moskve i slavnog madridskog Reala. Naočigled prednosti mogu da budu varljive kao što je bio privid da zri pobeda "crno-belih" u Zagrebu. Dve odlučujuće utakmice će da pokažu da li su pleća Partizanovih mladih igrača ojačala ili su još krhka...

G. A.

[objavljeno: 13.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.