Izvor: Blic, 13.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partizan i Cibona zajedno u Top 16

Partizan i Cibona zajedno u Top 16

Tok prvog poluvremena utakmice u Zagrebu ukazivao je na to da Partizan, posle više od 18 godina, konačno, može da pobedi Cibonu na gostovanju. Dom 'Dražen Petrović' na kraju još jednog evroligaškog meča je, ipak, ostao neosvojiva tvrđava za beogradski sastav (72:89).

O razlozima Cibonine nesalomivosti za 'Blic' su u Zagrebu govorili nekadašnji centar 'Vukova s Tuškanca' - Franjo Arapović i Mirko Novosel, najuticajniji stručnjak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hrvatske košarke.

- Još se sećam našeg poraza u utakmici polufinala jugoslovenskog plej - ofa 1988. godine, ali zaista sam iznenađen da je toliko vremena prošlo, a da Partizan od tada nikada nije trijumfovao u Zagrebu. Objašnjenje za tu činjenicu može da bude specifična atmosfera koju stvaraju naši navijači, ali je moguće da možda i koševi u ovoj dvorani ne odgovaraju crno-belima. Zaista, takve stvari su moguće, jer neku veliku razliku među ove dve ekipe, i pored novog trijumfa Cibone, ne vidim - kaže Franjo Arapović, povremeni centar nekadašnje reprezentacije Jugoslavije, kasnije i nacionalnog tima Hrvatske.

Arapović smatra da je i Ciboni i Partizanu mesto u Top 16 Evrolige, a o kvalitetu današnje košarke govori:

- Ovo što danas gledamo naziva se modernom košarkom, ali je ovo postala i igra bez posebne lepote. U prvom planu su pobede, taktičke zamisli trenera. Mi smo i bez trica postizali po 120 poena, sada ekipe ubacuju po 50-60 koševa. Lepotu košarke možemo da vratimo samo u okviru evropske NBA lige, gde neće biti ispadanja, a u takvom takmičenju mora da bude mesta za Cibonu, Partizan, Crvenu zvezdu i Olimpiju.

Kako to da Partizan, gotovo dve decenije, ostavlja bodove u Zagrebu, pitali smo i Mirka Novosela, danas koordinatora za rad sa mlađim kategorijama Cibone.

- Izuzetno je dug period kako Cibona nije izgubila od Partizana u našoj dvorani, ali se i čudim tome jer svih tih godina hrvatski šampion u svojim redovima nikada nije imao zvezde. A, možda se baš u tome krije odgovor, jer mi redovno stvaramo timski duh, a takve ekipe su po pravilu jače na svom terenu. U svakom slučaju, dueli ova dva kluba su po pravilu spektakli i da nema takvih mečeva ne bi opstala ni Jadranska liga za koju smatram da je među najjačim takmičenjima u Evropi. Da nije tako, ne bi se desilo da Olimpija samo pre tri dana sa 28 razlike razbije Unikahu, prvaka Španije. Jadranska liga je nužna i nemonivna za male zemlje kao što su Srbija, Hrvatska, Slovenija, Bosna. Baš kao što je napravljena i Baltička liga. Niko od tih država ponaosob ne bi mogao da napravio kvalitetno takmičenje. Što se Evrolige tiče, smatram da su i Cibona i Partizan jači od Unikahe, Lotomatike, Olimpije, pa verujem da će se i srpski i hrvatski šampion plasirati u Top 16 - zaključuje Mirko Novosel, koji predviđa da će se i reprezentacije Hrvatske i Srbije ovog leta na Evropskom prvenstvu u Španiji, na velika vrata vratiti na najveću košarkašku scenu.

D. J. Bužić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.