Partizan MB sa tinejdžerima na titulu

Izvor: B92, 03.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partizan MB sa tinejdžerima na titulu



Košarkaški šampion Srbije i Crne Gore Partizan Pivara MB je prvi deo sezone u Evroligi završio sa jednom pobedom i sedam poraza, a u Goodyear ligi skor je 11-5.

Beogradski tim imao je velike nevolje sa povredama - prvo je duže odsustvovao startni centar Kosta Perović, zatim je stopalo slomio Predrag Šuput, pa se povredio Petar Božić, da bi Partizan najteži udarac doživeo povredom najboljeg igrača Dejana Milojevića.

U takvoj situaciji veliki teret >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pao je na tinejdžere koji su dobili veliku ulogu u prvom timu. Najstariji je Perović - sa 19 godina, a veliku minutažu dobijaju i osamnaestogodišnjaci - plejmejker Uroš Tripković i centri Predrag Samardžiski i Semih Erden.

Perović već ima iskustvo reprezentativca, a početak sezone je propustio zbog povrede. Povratak na teren bio je težak, ali u poslednjim mečevima u prošloj godini primetan je napredak.

"Povreda je ostavila vidnog traga i vraćanje je oduzelo više vremena nego što je trebalo, a propustio sam i pripreme. Znam da će biti bolje u nastavku sezone, samo da me povrede zaobiđu", rekao je 2,17 m visoki centar.

Kada je zbog povrede kolena iz tima ispao Dejan Milojević, veliki deo posla ostao je na Peroviću i Erdenu, kojima pomaže Slobodan Božović.

"Milojević je naš najbolji igrač i dominantan u skoku, a sad mi moramo da nadoknadimo njegovo odsustvo, a to nije lako. Ne smemo da razmišljamo o tome da li možemo to da uradimo jer moramo, profesionalci smo", rekao je Perović, koji je u 14 mečeva ove sezone imao u proseku osam poena, 3,43 skoka i 0,79 blokada za 21 minut po meču.

Pod košem veliku minutažu imaju Samardžiski i turski reprezentativac Erden, koji su 2004. godine postali punoletni i zaigrali u najboljim evropskim ligama.

"Ovo mi je najbolja godina do sada, ali i najteža. Nema više kadetskih takmičenja, sada se borim protiv najboljih. Ušao sam u prvi tim i nadam se da ću tu da ostanem", rekao je Samardžiski.

On je do sada propustio samo meč sa Olimpijom u Goodyear ligi i tri duela sa favoritima u Evroligi - Real Madridom, Klimamiom i Estudijantesom.

"Sada sam postao profesionalac i radiću sve što se traži od mene. Navikao sam se na atmosferu velikih mečeva i na sjajne navijače, a pored ciljeva tima, želim da nastavim da napredujem", rekao je Samardžiski.

Turčin Erden odabrao je letos dolazak u Partizan baš da bi napredovao, ali ne želi da priča o tome jer misli da to nije pitanje za njega.

"Ne znam sad, nađite Duleta (trenera Duška Vujoševića), on to treba da kaže. Sve je dobro, već sam se prilagodio, sada samo treba da radim, pa ćemo da vidimo za dalje", kazao je Erden.

Najveći uticaj od ove četvoritce na igru tima, ipak, ima plejmejker Tripković, prva zamena kapitena Vuelta Avdalovića. Mladi Čačanin je, naročito na početku sezone, prelamao neke utakmice, a trener mu je dao mnogo prostora.

"Trebalo je timu vremena da se prilagodimo jedni na druge, a povrede su nam se opet isprečile da pokažemo više u Evroligi, dok u Jadranskoj stvari idu kako treba", izneo je Tripković kratak presek sezone.

Ni on, kao ni njegovi saigrači, ne daje sebi prednost u odnosu na tim, a igranje u Partizanu ne doživljava kao opterećenje koje sputava.

"Samo igranje u Partizanu pritisak je za sebe, ali se ne opterećujem time. želim samo da što bolje treniram i ispunjavam zadatke koji su mi zadati", rekao je Tripković.

Iako su ova četvorica igrača najčešće u prvom timu, "crno-beli" imaju još igrača koji su blizu prvog tima. Tu su još i osamnaestogodišnjaci Novica Veličković, Dejan Borovnjak i Boris Bakić, zatim devetnaestogodišnjak Luka Bogdanović i godinu dana stariji Miloš Marković.

Partizan takmičenje nastavlja u četvrtak, 6. januara, kada u Evroligi dočekuje Estudijantes.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.