Pareira na klupi Južne Afrike

Izvor: B92, 29.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pareira na klupi Južne Afrike



Bivši selektor Brazila Karloš Alberto Pareira potpisao je četvorogodišnji ugovor sa fudbalskom reprezentacijom Južne Afrike. Ugovor je sklopljen u Rio de Žaneiru, a predstavnici Fudbalskog saveza Južne Afrike saopštili su da će Pareira predvoditi njihov nacionalni tim do Svetskog prvenstva 2010. godine, koje se održava upravo u Južnoj Africi.

"Ovo je uzbudljivo vreme za južnoafrički fudbal. Reprezentacija Južne Afrike sada ima trenera svetske klase. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sada je na njemu i igračima da stvore moćan tim", rekao je agenciji Rojters predsednik Saveza Molefi Olifant.

Južna Afrika će kvalifikacije za Afrički kup nacija 2008. godine početi 2. seprembra kada će u Johanseburgu dočekati Kongo. Takodje,

odlučujuća utakmica kvalifikacione grupe u kojoj nastupa Južna Afrika mogla bi da bude na gostovanju Zambiji u oktobru ove godine.

Reprezentacija Južne Afrike će 16. avgusta igrati prijateljsku utakmicu za Namibijom, ali će tim tada predvoditi privremeni trener Pitso Mosimane.

Brazilski strateg je potpisivanjem ugovora postao 14 selektor Južne Afrike od kada je zemlja ponovo počela da se takmiči u medjunarodnim takmičenjima, pre, takodje, 14 godina. Južna Afrika se u tom periodu dva puta kvalifikovala na svetska prvenstva, 1996. godine je osvojila Afrički kup nacija, ali je u poslednjih godinu dana dobila samo tri od 18 utakmica koje je igrala.

Svetsko prvenstvo 2010. godine moglo bi da Pareiri bude šesto učešće na mundijalima, što do sada nije pošlo za rukom nijednom selektoru. Pareira je sa Brazilom osvojio titulu šampiona sveta 1994, a ove godine je predvodio nacionalni tim rodne zemlje i na Mundijalu u Nemačkoj, na kome je stigao do četvrtfinala. Na Mundijalu 1982. godine Pareira je predvodio Kuvajt, 1990. je bio na klupi Ujedinjenih Arapskih Emirata, a 1998. je, posle dve uvodne utakmice Svetskog prvenstva u Francuskoj, bio otpušten sa funkcije selektora Saudijske Arabije.

Pareira je već radio u Africi i to pre gotovo 40 godina, kada je bio u stručnom štabu Gane sa kojom je 1968. učestvovao na Africkom kupu nacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.