Izvor: MozzartSport.com, 21.Maj.2021, 23:35

Paragvajska Apertura: Guarani u nokdaunu, Bereto veruje u mlade snage

Guairenja dočekuje Aboridžine iz Asunsiona u prvom meču pretposlednjeg kola. Gosti imaju velike probleme ove sezone. Trener Kostas i golman Servio najavili odlazak iz vicešampiona prošlogodišnje Klausure

Preostala su još dva kola do završetka paragvajske Aperture za 2021 godinu. Prvak se već uveliko nazire, a ovog vikenda ako sve protekne po zamisli Danijela Garnera, Libertad će i matematički prisvojiti 21. titulu nacionalnog šampiona. Družina Oslobodioca predvođena >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << iskusnim Oskarom Kardozom u ovom šampionatu nije imala konkurenciju. U preostala dva kola biće im dovoljan i bod za novi pehar koji bi se na stadionu Nikolas Leoz ponovo našao posle četiri godine.

Susret koji će započeti 17. kolo Aperture na programu je noćas (01.00), kada će se na stadionu Parke de Guaira u Viljariki, jednom od tek dva provincijska grada koja svoje predstavnike imaju u elitnom rangu paragvajskog fudbala, sastati domaća ekipa Guairenje protiv Guaranija iz Asunsiona.

Za razliku od predhodne sezone, kada su oba tima učestvovala u plej-ofu za format Klausura, ovoga puta nalaze se daleko od vodećih pozicija, iako se u slučaju Aperture ne održava plej-of.

Ekipa iz Viljarke koju s klupe predvodi Troadio Duarte Bereto, posle 16 odigranih kola stacionirana je na poziciji pet, sa 24 boda, ostvarenih iz šest pobeda, isto toliko remija i četiri poraza. Bereto je nekadašnji čuveni vezista brojnih paragvajskih klubova poput Olimpije, Nasionala, San Lorenca, a u jednom periodu karijere i člana Guaranija. Na klupi Guairenje napravio je prve trenerske korake, još 2017 godine, dok je ovaj tim bio član trećeg ranga takmičenja. Šta više, samo godinu dana ranije Guairenja je zvanično osnovana kao klub. Njeni koreni zasnivaju se na istoimenoj ligi, koja je 2016. godine postala klub. Nekoliko klubova koji sačinjavaju lokalnu ligu Guairenje osnovali su klub.

01.00: (2,65) Guairenja (2,90) Guarani (2,80)

Čini se da je Bereto dobro ispekao zanat, a što se več naslućivalo osvajanjem Intermedija divizije 2019. godine. Ove godine, zahvaljujući dobrom plasmanu u sezoni 2020, Nebeskoplavi po prvi put našli su se i na međunarodnoj sceni, kada su sa River Plejtom, istina sa timom iz svoje zemlje, odigrali kvalifikacioni dvomeč za Kopa Sudamerikanu. Ekipa Kelitosa iz Asunsiona u oba navrata uspela je da trijumfuje i može se reći da od tog poraza, koji je inače bio prvi u novoj sezoni, sastav iz Viljarike počeo je naglo da posustaje. Do tada Guairenja se odlično držala u vrhu šampionata, međutim niz od četiri uzastopna poraza i podela bodova sa slabije rangiranim ekipama, pozicionirla ih na mesto na kom se trenutno nalaze.

Prvi deo sezone koji u najgorem slučaju mogu završiti tek jednu poziciiju od trenutne, imao je i dosta toga pozitivnog. Dobrim nastupima i do izražaja u igri, došli su i neki mladi igrači, poput napadača Fernanda Romera (20), trenutno najboljeg strelca ekipe sa pet postignutih golova, a debitantsku sezonu za prvi tim imao je i perspektivani igrač sredine terena Marselo Akosta (19).

S druge strane, gostujuća ekipa Guaranija, na ovaj susret dolazi praćena brojnim problemima unutar kluba, što se moglo primetiti proteklog vikenda, kada su na svom terenu bukvalno pregaženi od Libertada sa 6:1. Pored toga što su posle 12 uzastopnih sezona izostali s međunarodne scene, kada ih je u drugoj rundi kvalifikacija za Kopa Libertadores eliminisao kolumbijski Atletiko Nasional, popularni Aboridžini nisu uspeli da budu konkurentni ni u paragvajskom šampionatu, jedinom preostalom takmičenju gde su imali obaveza.

Ubedljiv poraz koji su pretrpeli u predhodnom kolu bio je okidač za brojne nesuglasice unutar kluba, a koje su poslednjih dana počele da isplivavaju na površinu. Po završetku Aperture, argentinski stručnjak Gustavo Kostas trebalo bi da napusti tima sa Rožerio Liviersa. Pored toga, i Gaspar Servio, prvi čuvar mreže, takođe Argentinac koga je Kostas doveo sa sobom, najavio je raskid ugovora, i to dve i po godine pre njegovog isteka. Međutim, to nije njegova konačna odluka, koju će, kako je rekao, doneti po završetku formata kada se zvanično bude sastao s čelnicima kluba.

"Ostajem ove dve utakmice u klubu i onda ćemo videti. Neću još ništa da govorim, da li ostajem ili odlazim, ali u prirodi svakog igrača je da napreduje, prema tome pružiću maksimum svojih mogućnosti za Guarani“, rekao je argentinski golman koji je potom i uporedio proteklu sezonu kada su završili kao viceprvaci sa sadašnjom situacijom u timu.

"Zamisao kluba ove godine bila je da se sastav bazira na mladim igračima. Mnogi iskusni igrači su otišli, a oni koji su došli nisu ispunili očekivanja. Tim je tokom čitave sezone u adaptaciji i privikavanju i to ne donosi rezultate".

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Guarani se posle 16 kola i sa 21 osvojenim bodom trenutno nalazi na šestom mestu, jednoj poziciji niže od svog noćašnjeg rivala, koji je sakupio tri boda više. Najefikasniji među Aboridžinima je povratnik u nadaleko prepoznatljive žuto-crne boje, napadač Federiko Fernandez koji je u dosadašnjem toku šampionata postigao šest pogodaka. Jedna od zanimljivih činjenica jeste ta što se na drugom mestu liste najefikasnijih u timu Guaranija nalazi upravo nezadovoljni argentinski čuvar mreže, koji je svoje ime upisao četiri puta među strelce, koliko je puta ove sezone bio precizan s bele tačke za svoj tim.

Noćašnji duel biće tek peti, barem u zvaničnoj statistici, između ovih klubova, iz prostog razloga što je Guairenji ovo druga sezona u elitnom rangu. Dosadašnji obračuni govore u korist Guaranija, koji je zabeležio dve pobede, a jednu od njih ostvario je protekle sezone, kada su minimalnim rezultatom slavili u polufinalu Klausure. Nasuprot tome, tim iz Viljarike uspeo je da pobedi samo jednom, i to u poslednjem okršaju 14. marta ove godine kada je na stadionu Rožerio Liviers u Asunsionu rezultat bio 3:0 u korist tada gostujuće ekipe. Na preostala dva susreta viđena je podela bodova.

PARAGVAJ, APERTURA – 17. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Subota

01.00: (2,65) Guairenja (2,90) Guarani (2,80)

23.45: (1,40) Libertad (4,40) Sol de Amerika (7,00)

Nedelja

14.30: Sero Portenjo – 12. Oktobar

23.30: Olimpija – Sportivo Lugenjo

Ponedeljak

02.00: Nasional - River Plejt

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.