Izvor: MozzartSport.com, 17.Jan.2021, 23:45

Pandemija je glavni junak, dok ne zaigra sin Huana Pabla Anhela: Amerika iz Kalija brani presto, Guarin u Miljonariosu, Santa Fe se pojačao

Počinje nova sezona Aperture u zemlji koja je bila poznata po narko kartelima, uprkos porastu zaraženih od Covid-19 i nemogućnosti korišćenja nekoliko stadiona

Ovog vikenda kolumbijski fudbal se vratio na scenu. Već na startu biće atraktivnih mečeva, u kojima će se, na primer, Atletiko Nasional suočiti sa Independijenteom Santa Fe, dok je Junior sinoć pobedio Independijente iz Medeljina sa 1:0, posle poraza u Kupu Kolumbije od istog rivala prošle srede. Titulu brani >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Amerika iz Kalija, a za razliku od prošlogodišnje specifične kampanje koja je podrazumevala drugačiji format, Primera A se u novoj sezoni vraća standarnom sistemu, u kojem će postojati dva takmičenja, Apertura i Klausura.

Glavni problem klubovima na startu sezone je organizacija mečeva. To i ne čudi jer je u Kolumbiji trenutno vrhunac drugog talasa pandemije, i stanje u mnogim gradovima je alarmantno.

Za početak, Miljonarios, koji je dočekao Envigado i slavio sa 1:0, imao je mnogo problema da pronađe mesto za odigravanje susreta. Pored činjenice da se stadion El Kampin rekonstruiše, iz grada su poručili da neće biti utakmica na teritoriji Bogote, pa su Ambasadori kao domaćini igrali u Manizalesu.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Još jedan komplikovan slučaj je onaj između Patriotasa i aktuelnih šampiona takmičenja, Amerike iz Kalija. Utakmica ostaje u nedoumici i nije zakazana, jer kabinet gradonačelnika Tunhe neće obezbediti stadion zbog vanredne zdravstvene situacije.

Deportes Tolima, koji je poslednji turnir završio sa četiri uzastopna poraza, što je njegov najgori niz od 2016. godine, takođe ima mnogo komplikacija da se pripremi za početak lige protiv Onse Kaldasa, na čijoj klupi debituje Eduardo Lara. Uprkos činjenici da je tim koji predvodi Ernan Tores već znao da neće moći da igra u Ibageu, ove nedelje su obavešteni da im neće pozajmiti stadion Giljermo Plazas Alsid u gradu Neiva. Zbog toga će Tolima morati da traži drugi scenario.

Ostale ekipe nemaju glavobolja te vrste. Zanimljiva utakmica u prvom kolu odigraće se između Atletiko Nasionala i Independijentea Santa Fe, finaliste prošle sezone. Domaći u sezonu kreću sa novim kormilarom Aleksandreom Gimaraišom, i to je jedna od najjačih atrakcija na otvaranju takmičenja, koje je atipično jer ove godine ima samo 19 timova.

Zeleni, koji su osvojilo Kopa Libertadores 1989. i 2016. godine, dočekaće Kardinalse na stadionu Atanasio Hirardot. Atletiko u novu kampanju ulazi sa novim igračima, poput beka Bangera, centralnog beka Nikolasa Ernandeza, veznjaka Nejdera Morena i napadača omladinskog tima Tomasa Anhela (17), inače sina bivšeg reprezentativca Kolumbije i asa River Plejta i Aston Vile Huana Pabla Anhela.

"Tomas mora da 'zapali' ovaj tim. On je u proteklom periodu demonstrirao da to može", rekao je Gimaraiš za 17-godišnjeg fudbalera.

U međuvremenu, Independijente Santa Fe stiže motivisan dobrim turnirom 2020. godine i zato što je poslednjih dana angažovao napadača Majkla Ranhela i kreativnog vezistu Šermana Kardenasa, obojicu iz Juniora.

Junior je pobedom otvorio sezonu protiv Independijentea iz Medeljina, a ekipa Luisa Peree pokušaće da poboljša imidž koji je napravio. Na raspolaganju su mu igrači kao što su vrsni napadač iMigel Borha i Teofilo Gutijerez. DIM kojeg ponovo vodi Ernan Dario Gomez, želi da potvrdi da će ove godine biti jedan od timova koji će se boriti za titulu pod vođstvom ovog iskusnog trenera, s kojim je već bio vicešampion lige 2012. godine.

Sve u svemu, mnogo ekipa se pojačalo istaknutim igračima u lokalnom kontekstu. Uprkos ekonomskoj situaciji na koje je uticala pandemija korona virusa, nacionalni velikani su se potrudili da se poboljšaju. Najzvučnije ime koje je stiglo u Kolumbiju je Fredi Guarin (34). Iskusni veznjak potpisao je za Miljonarios, a stigao je iz redova brazilskog Vaska. U karijeri je branio boje Porta i Intera.

Pošto je bio jedna od najznačajnijih figura Independijente Santa Fea prethodne godine, koji je završio u finalu turnira protiv Amerike iz Kalija, Argentinac Fabijan Sambueza stigao je u Junior iz Barankilje.

Već smo pomenili Majkla Ranhela, koji je završio u Santa Feu baš iz redova Juniora, gde nije uspeo da nađe svoje mesto. Ranhel stiže kao zamena za Patrisija Kučija, koji je napustio Kardinalse.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Independijente Medeljin iliti DIM, bio je jedan od glavnih "igrača" na transfer tržištu. Dolaskom trenera Ernana Darija Gomeza, tim je pojačan sa nekoliko novih igrača. Jedan od najistaknutijih je urugvajski centralni defanzivac Aleksis Rolin. Bio je šampion sa Rentistasom protekle godine u rodnoj zemlji, a u prošlosti je igrao za Boku Juniors i italijansku Kataniju. Takođe, DIM je angažovao Matijasa Mjera, koji je naplatio odličnu sezonu u dresu La Ekidada, kada je sa 10 golova u 21 utakmici bio drugi strelac turnira.

Posle sezone u Saudijskoj Arabiji, Marko Perez se vraća u kolumbijski fudbal. Tridesetogodišnji napadač potpisao je sa Deportivo Kali da pojača napad i bude podrška Anhelu Rodrigezu. Glasine su nagoveštavale da je Perez bio velika želja Miljonariosa, ali je na kraju završio u Kaliju.

I naposletku, pošto je raskinuo ugovor sa Miljonariosom tokom pandemijske pauze i preselio se u Ho Ši Min Siti u Vijetnamu, Kostarikanac Hose Giljermo Ortiz se vraća u kolumbijsku Primeru A i to u dresu Deportes Tolime.

Liga počinje usred neizvesnosti koju je pandemija stvorila u Kolumbiji. Lopta će se sigurno kotrljati, kao i prošle godine, ali sezona neće biti jednostavna.

KOLUMBIJA 1, APERTURA - 1. KOLO

Subota

Miljonarios - Envigado 1:0 (1:0)

Nedelja

Junior - Independijente Medeljin 1:0 (1:0)

Deportivo Pasto - La Ekidad u toku

Ponedeljak

00.05: (2,30) Atletiko Nasional (3,05) Independijente Santa Fe (3,15)

02.10: (1,43) Deportivo Kali (4,00) Jaguares (7,50)

21.30: (2,00) Deportes Tolima (3,10) Onse Kaldas (3,90)

Sreda

01.40: Atletiko Bukaramanga - Bojaka Čiko

Četvrtak

01.40: Alijansa Petrolera - Deportivo Pereira

Odloženo

Bojaka - Amerika Kali

*** kvote su podložne promenama

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.