Pančevo uvodi red u poljoprivrednom ataru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2019, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo uvodi red u poljoprivrednom ataru

U Pančevačkim atarima gotovo da nema uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta. Dugogodišnji problem, lokalna samouprava rešila je za kratko vreme uz pomoć republičkih organa vlasti, primenom zakona. Uveden je red u postupke licitacije, a budžetski prihodi premašili su milion i po evra godišnje.

Pančevo je prva lokalna samouprava u kojoj se vlast usudila da primenjujući propise otera uzurpatore sa čak 7.000 hektara državnih oranica. Ovaj pionirski posao uradio je gradski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Sekretarija za poljoprivredu na čijem je čelu bila Zorica Repac uz podršku resornog Ministarstva, policije i drugih institucija.

"Veiki posao, naravno sa velikm neprijatnostima, problemima, ali ono ako čovek nešto hoće i ako zacrta da niko nezakonito ne može da bude jači od države, onda tu nema problema. Preko 7.000 hektara mi smo stavili u legalne tokove. Znači, ove i naredne godine mi možemo apsolutno relaksirano da čekamo nove licitacije, da ljudi blagovremeno dolaze do želenih površina, i ono u šta sam sigurna to će bez problema nastaviti Sekretarijat koji je bio krajnje predan i visokoprofesionalan", rekla je Zorica Repac, doskorašnja članica Gradskog veća Pančeva.

Prve korak u zaštiti plodne zemlje od uzurpatora bila je restitucija kroz koju je dosad starim vlasnicima vraćeno oko 50.000 hektara, što je manje od polovine potraživanih površina.

"To je bukvalno paljenje svetla u jednom dosadašnjem haosu neodgovornog ponašanja prema državnoj svojinni. Ono što je za nas izuzetno važno, državna svojina nije ništa drugo nego oduzeta privatna svojina koja, jednim manjim delom, ali ipak uz izmene zakona bi trebalo da se vrati u postupku restitucije", smatra Mile Antić, predsednik mreže za restituciju u Srbiji.

Stari vlasnici pozdravljaju poteze Ministarstva poljoprivrede, Uprave za zemljište i lokalnih organa vlasti koji štite državnu zemju, jer ne samo da time uspostavljaju red i zakon, već pomažu postupak vraćanje imovine.

Osim toga, pančevčaki sekretarijat za poljoprivredu je na ovaj način gradskom, republičkom i pokrajinskom budžetu obezbedio više od milion i po evra godišnje koji su ranije išli u privatne džepove.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.