Pančevo: Obuka za nezaposlene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2019, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo: Obuka za nezaposlene

U Pančevu posao čeka oko 15.500 ljudi. Obuke za nezaposlene su jedan od načina na koji se možda može popraviti situacija i smanjiti taj broj. U filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u tom gradu uručeni su sertifikati o uspešno završenoj obuci za šivače, gerontodomaćice i knjigovođe. Obuku je prošlo 15 žena koje su dugoročno nezaposlene sa niskim kvalifikacijama.  

Isidora Ciculj uspešno je prošla obuku za šivače. Prve modele uradila je za svog psa. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Sada razmišlja o tome da pokrene sopstveni biznis i da šije odeću za kućne ljubimce.

"Ja sam to osmislila, imala sam kod kuće materijale i to sam iskoristila za svog ljubimca. Nisam umela da šijem, znala sam samo da udenem konac u iglu, međutim posle kursa znam skoro sve", kaže Isidora.

Obuku za šivače, gerontodomaćice i knjigovođe prošlo je 15 žena koje su dugoročno nezaposlene. To su trenutno deficitarna zanimanja pa se nadaju se da će uskoro pronaći posao. Obuka je trajala tri meseca i one su spremne za rad.

"Radila sam kao gerontodomaćica, sviđa mi se taj posao našla sam sebe u tome. Naravno da bi se zaposlila treba da imam i dokaz da sam prošla obuku", objašnjava Vera Vodeničar.

U Pančevu je oko 15.500 nezaposlenih lica, mnogi od njih na posao čekaju godinama. Obuke koje se organizuju trebalo bi da olakšaju put do zaposlenja. Podaci govore, kažu u pančevačkoj filijali, da oko 70 odsto onih koji prođu obuke i prekvalifikuju se ubrzo i dođu do posla.

"Pokušavamo na sve načine da ti ljudi steknu nove kvalifikacije i da prođu individualni plan zapošljavanja, idu na razgovor sa savetnikom kako bi dobili šansu da se zaposle. Mi tačno imamo podatke koja su suficitarna zanimanja, koja su deficitarna i radimo na tome da ljude prekvalifikujemo kako bi stekli nove veštine i kvalifikacije kako bi mogli da žive od svog rada", kaže Đorđe Lukač, direktor filijale NSZ Pančevo.

U Pančevačkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje nadaju se da će ove godine uspeti da održe još nekoliko obuka. Prvenstveno za varioce, bravare i vozače.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.