Palmer: Očekujem teške pregovore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2021, 11:12

Palmer: Očekujem teške pregovore

Američki predstavnik za reformu izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Metju Palmer izjavio je uoči današnjeg dolaska u BiH da očekuje teške pregovore.

On je ocenio da će se lokalni BiH lideri boriti za svoju politiku, istakavši da je uloga SAD da ohrabre i pomognu da se postigne kompromis i precizno identifikuju oblasti u kojima postoje dublja neslaganja i razlike koje bi trebalo premostiti.

"Do izbora planiranih za jesen iduće godine, zaista je potrebno da imamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sve rešeno do proleća. To znači da imamo samo nekoliko meseci da radimo na tome. Nadam se da će taj pritisak poslužiti da se politički lideri uvere u važnost brzog postizanja kompromisa“, rekao je Palmer u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

On je ukazao da nije sasvim precizno opisivati pozicije BiH stranaka i političkih lidera kao "fundamentalno suprotstavljene" jer postoje i pitanja oko kojih su saglasni kao npr. oko evropskih aspiracija Bosne i Hercegovine, njene evropske budućnost i evropskih integracija.

"Mislim da bi sve stranke u BiH želele državni sistem koji je funkcionalan, koji proizvodi dobra i usluge za građane BiH, sistem koji kreira političku stabilnost, podržava ekonomski rast i smanjenje nezaposlenosti i čini da mladi ljudi u BiH osećaju da mogu da se skuće, stvaraju svoje porodice i imaju budućnost koja je sigurna i prosperitetna", ukazao je Palmer.

On je predočio da bi želeo sporazum koji sadrži više dimenzija, dogovor koji promoviše pošteniji i transparentniji izborni sistem i ispunjava potrebe i obaveze svih učesnika.

"Prošli smo kroz vrlo sličan niz problema s Prespanskim dogovorom između Severne Makedonije i Grčke. Dugogodišnji izazov, dugogodišnji problem, a onda sporazum", podsetio je Palmer i dodao da onda kada postoji efikasna inicijativa ili pritisak, lideri uspeju da postignu kompromis.

"Lideri u BiH, političke stranke i javnost imaće podršku, prijateljstvo i partnerstvo Sjedinjenih Država i Evropske unije. Istrajni smo da se postigne kompromis", poručio je Palmer.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.