Pad imuniteta

Izvor: Glas javnosti, 01.Dec.2009, 03:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad imuniteta

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić odazvaće se u utorak, 1. decembra, gradskom sudiji za prekršaje povodom afere „šampanjac“, saopšteno je iz kabineta predsednika. Postupak je zakazan za 11 časova u prostorijama gradskog sudije za prekršaje u Timočkoj ulici broj 14.

Pored predsednika Srbije, pred sudijom za prekršaje pojaviće se još ministarka za omladinu i sport Snežana Samardžić-Marković, predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić, dok prvi čovek FSS Tomislav >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Karadžić iz opravdanih razlog neće biti u situaciji da se pojavi u Timočkoj 14.

- Predsednik Boris Tadić sigurno se neće pozivati na imunitet u ovom slučaju, on je već izjavio da je spreman da plati kaznu ukoliko sud utvrdi da je prekršio zakon - rekli su juče za Kurir i Glas javnosti u kabinetu predsednika Republike.

Pare, a može i zatvor

Za učesnike afere „šampanjac“ zbog kršenja Zakona o sprečavanju nedoličnog ponašanja na sportskim manifestacijama, koji zabranjuje točenje i konzumiranje alkohola pre, za vreme i 90 minuta posle utakmice, zaprećena je kazna od 30.000 do 50.000 dinara ili 60 dana zatvora. Prema najavama iz prostorija gradskog sudije za prekršaje pomenuti državni i sportski funkcioneri sigurno funkcioneri neće „odvaliti“ 60 dana u zatvoru u Padinskoj Skeli, već će njihova kazna biti novčana, najverovatnije, maksimalnih 50.000 dinara.

Ministarstsvo unutrašnjih poslova Srbije je 16. oktobra podnelo prekršajne prijave protiv predsednika Srbije, ministarke za sport Snežane Samardžić-Marković, predsednika Skupštine Beograda Aleksandra Antića i predsednika Fudbalskog saveza Srbije Tomislava Karadžića zbog kršenja Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

Pomenuti funkcioneri su se oglušili o zakon tako što su šampanjcem nazdravili posle pobede fudbalske reprezentacije Srbije nad Rumunijom 11. oktobra, pošto se nacionalni tim plasirao na Svetsko prvenstvo, koje se juna sledeće godine igra u Južnoj Africi. Ali nisu znali ili su zaboravili da se ispijanje alkohola na stadionu, ali i tri kilometra oko objekta smatra se prekršajem Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

Ministarka za sport Snežana Samardžić-Marković pred današnji postupak neće se pozivati na imunitet i kaže da zakon mora da bude jednak za sve, kao i da je spremna da snosi posledice kako bi dala primer ostalim građanima Srbije.

- Zakon mora da bude jednak za sve, a nosioci najviših državnih funkcija moraju davati primer ostalim građanima. Zbog toga se neću pozivati na imunitet i platiću propisanu kaznu kao znak poštovanja zakona, stvaranja novog sistema vrednosti, gde nema duplih aršina. Bilo bi mi drago kada bi pravosudni organi bili ažurni i kada su u pitanju mnogo teži prekršaji, jer takvim radom sigurno ne bi došlo do ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona, koje se nedavno dogodilo u našoj prestonici - rekla je Samardžić-Marković.

Prvi čovek srpskog fudbala Tomislav Karadžić iz opravdanih razloga trenutno je van zemlje, tačnije sa delegacijom FSS se nalazi u Južnoj Africi povodom žreba za Svetsko prvenstvo, pa neće moći da prisustvuje procesu. On će svoj iskaz dati po povratku u Beograd.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.