PUTUJ EVROPO! Nemoj više čekati na nas…

Izvor: HotSport.rs, 15.Nov.2014, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUTUJ EVROPO! Nemoj više čekati na nas…

- Čestitam Advokatu i želim mu mnogo sreće u radu. Savez nije želeo da donosi odluke na brzinu, pošto smo hteli kvalitetno i dugoročno rešenje. Dik Adovakt će sledeće dve godine voditi reprezentaciju. On ispunjava sve kriterijume koje smo postavili, a njegovo iskustvo obećava i hrabri jer radi već 30 godina bez ijedne pauze. Ima veliko iskustvo i u radu sa reprezentacijama. Hteli smo iskusnu i odgovornu ličnost i mislim da smo je dobili. O potvrdi njegovog kvaliteta govore i osvojeni >> Pročitaj celu vest na sajtu HotSport.rs << trofeji jer ih ima čak 14 – rekao je naš cenjeni predsednik krajem jula meseca po imenovanju Dika Advokata za novog selektora fudbalske reprezentacije Srbije, ali mi smo to, je li, zaboravili.

U nastavku svog izlaganja, tačnije hvalospeva o Advokatu Diku, predsednik je naglasio da očekuje, tj. da je siguran da će Holanđanin podići igru na viši nivo i da mu je čak ponudio ugovor na četiri godine(!?).
Šta će nam danas reći cenjeni prvi čovek tog srpskog sporta, koji još samo mi nazivamo fudbalom iako odavno liči na nešto slično što se igra na zelenom terenu?
Naš ponajbolji igrač Nemanja Div Matić rekao je da reprezentacija ispašta zbog “10 ljudi“, a danas možemo da mu kažemo da nije pogrešio, ali da je na pogrešne osobe mislio. Hronološki gledano, otkako je naš orvi čovek seo u predsedničku fotelju, imao je jednu jedinu svetlu tačku, a to je Mister Radomir Antić.  Pune tribine, golovi, publika, igra po bokovima, centaršutevi, petarda Rumunima, odlazak u Južnu Afriku, ali da se ne vraćamo mnogo u prošlost kada nam je budućnost takva kakva jeste, zar ne predsedniče i Diče?
FOTO: HOTSPORT Predsednik je svoju funkciju preuzeo 2008. godine, kada je na klupu doveo upravo Radomira Antića koji nas je odveo na Mundijal u Južnoj Africi 2010. godine. Nakon toga sledi fijasko u kvalifikacijama za EURO 2012, potom za SP 2014, i ovaj, nadamo se njegov poslednji – za EURO 2016. Ili postoji neko od navijača od sinoć sa prepunih tribina koji veruje da možemo do ‘France’?
Da se razumemo, naši igrači su najmanje krivi za neuspeh reprezentacije, jer je i više nego očigledno da imamo kvalitetne fudbalere koji to iz nedelje u nedelju pokazuju u svojim klubovima. Bane, Nemanja, Bambi, Duća, Mitar i ostali još kako umeju da igraju, ali to u dresu reprezentacije nisu pokazali. Ko je kriv za to? Jedan čovek, glavnokomandujući, koji sedi u fotelji i donosi (pogrešne) odluke o selektorima. A pre četiri godine smo videli šta znači dobar selektor, vođa, lider.
Evidentno je da u reprezentaciji, Savezu i okruženju mnoge stvari ne štimaju, da atmosfera nije najbolja, da tim nema podršku javnosti još od vremena kada je na klupi sedeo Mister.
Igrači na konferencijama, po difoltu, pričaju istu priču, kao da su roboti – ‘verujemo, možemo, ovaj tim ima ovo, ovaj tim ima i ono, selektor donosi odluke, daćemo 110 odsto svojih mogućnosti, lopta je okrugla, pozivamo navijače…’, a posle utakmica: ‘ne znamo šta nam se desilo, moramo da razmislimo, razmisli smo, pričaćemo, pričali smo satima…’ Očekivano, ni ne treba da pričaju o stvarima koje se njih ne tiču, njihovo je da igraju, a mi da ih podržimo, ali nije tako.  Zbog jednog čoveka i njegovih sledbenika.
FOTO: STARSPORT Fudbalska javnost neće da podrži loše odluke jednog čoveka. Koliko će nas sada koštati raskid ugovora sa stranim trenerom koji je osvojio jedan bod u tri utakmice? Dik Advokat definitivno nije loš trener, to zaista potvrđuju njegovi uspesi u podeblji CV, ali da li je pravi čovek za srpsku reprezentaciju? Da li je uopšte stranac pravo rešenje? Havijer Klemente i Dik Advokat su dali identične rezultate uz moto – ‘dođoh, videh, ne uradih ništa i odoh’. 
Zamenik kapitena je tokom prošlog okupljanja kritikovao fudbalsku javnost koja jedva čeka da reprezentacija izgubi pa da svi pljuju po igračima. Prevario se, a odgovor o tome kakvi smo mi, srpski navijači, može da pogleda i u svom portfoliju od pre četiri godine.
– Srbija voli fudbal i voli uspeh svoje reprezentacije, zato je punila stadion kada je ekipa plesala pod palicom Mistera
– Srbija voli da napuni Marakanu i da pet puta dođe do erupcije posle svakog datog gola Rumunima za overu za plasman na SP
– Srbija  voli peti minut utakmice protiv Albanije (proverite slobodno) kada u tih 60 sekundi, isti taj zamenik kapitena ‘otkine’/’odvali’ u duelu Granita Ćaku da ceo stadion čuje kako se odbio od njegovih grudi i da u nastavku iste akcije Danko ukliza štoperu, a Bambi levom beku
– Srbija voli fudbal, iako je to sport koji najmanje to zaslužuje i koliko god nas radovali uspesi tenisera, košarkaša, vaterpolista, fudbal će uvek biti fudbal na šta god on ličio.
FOTO: STARSPORT Zato Srbiju i bole odluke glavnog i (ne)odgovornog koji je oterao jednog jedinog koji je makar na dve godine vratio ovu igru u našoj zemlji tamo gde smo toliko želeli da bude i istom zauvek zatvorio vrata srpskom reprezentativnom fudbalu.
Zato nas i bole odluke da na klupu dođe stranac za kojeg možemo da potvrdimo da će posle nekog vremena reći ‘gde sam ja došao’ i ‘koji su ovde moji’. ‘Advokate Diče, Srbija ti kliče’, nije potrajalo ni do prvih reklama. Nismo videli nijednu novu akciju, nismo videli ništa novo u našoj igri, ako se to tako uopšte može nazvati. Postigli smo više golova za zelenim stolom nego na zelenem terenu.  Jedinstvo smo pokazali najviše u trenutku kada je Stefan uhvatio dron. Čuvenu opasku o dolasku ‘naših pet minuta’ shvatili smo bukvalno – imali smo po pet dobrih minuta u Jermeniji (poslednjih), protiv Albanije (tokom prekida meča) i protiv Danske – do Bambijevog gola.
Koji će biti sledeći pametan potez? Spominje se Radovan Ćurčić u narodu poznatiji kao v.d. Da li će prihvatiti da ponovo bude zamorče do naredne velike odluke, kao što je to učinio Ljubinko Drulović? Ili će možda Deki Stanković konačno prihvatiti poziv predsedavajućeg?
Bilo kako bilo, nama će ponovo biti ispričana priča o selektoru na duže staze, da tek uigravamo tim, da je cilj plasman u Katar 2022. godine i da će biti uspeh ako u međuvremenu odemo na neki šampionat.
Kada je došao Siniša, cilj je bio plasman u Brazil, kada je došao Advokat cilj je bila Francuska. Kada je posle tri meseca otišao Advokat cilj je… ućutaću ili ću opsovati, rekao bi jedan naš veliki umetnik.
I, šta ćemo mi sada da uradimo? Ništa, neko od nas će možda čitati ovakve tekstove do kraja, a potom prebaciti kanal – ‘Ajmo Noleee’.
hotsport.rs

Nastavak na HotSport.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta HotSport.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta HotSport.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.